Stećci uvršteni na listu UNESCO-a

ljubuski.info

Stećci, jedinstven primjer srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, poslije sedam godina rada na tom projektu, upisani su na Listu svjetske baštine UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu).

Tako je danas odlučio Odbor UNESCO-a na zasjedanju u Istanbulu, a ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je da je ovo veliki dan i značajan trenutak kojim je okrunjen dugogodišnji rad velikog broja eksperata iz četiri zemlje (BiH, Crna Gora, Srbija i Hrvatska).

Zajednički se, dodaje, radilo na tome da nekropole stećaka budu upisane na Listu svjetske kulturne baštine, podsjećajući da je stećak jedinstven primjer u svijetu, kulturni fenomen koji je nastao kao odgovor na neupitnost prolaznosti vremena.
"On je snažna poruka nakon turbulentne prošlosti ovih prostora da nas stećci ponovo ujedinjuju i pokazuju da je kultura iznad politike. Divno je bilo slušati predstavnike više od 16 zemalja članica Odbora UNESCO-a koji su lijepo govorili o stećcima, o njihovoj kulturnoj i povjesnoj vrijednosti, a onda i o njihovom povezivanju regiona, budućnosti i zajedničkog rada ove četiri zemlje", istaknuo je Osmanović.

Naime, 2. studenog 2009. godine, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska odlučile su zajednički početi rad na izradi nominacijskog dokumenta da bi spomenici, koji predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u tim zemljama, postali dio svjetske baštine.

Bio je to projekt za koji su se četiri zemlje opredijelile bez ičijeg poticaja sa strane, uključujući i UNESCO, prvi takav poslije ratnih sukoba na Balkanu devedesetih godina. Odlukom da učestvuju u projektu, odlučile su pružiti izuzetan doprinos sveukupnom svjetskom kulturnom naslijeđu.

Za upis na Listu svjetske baštine predloženo je 30 nekropola, od toga 22 iz BiH, po tri iz Crne Gore i Srbije te dvije iz Hrvatske. BiH ima najveći broj stećaka - približno 60.000, u Hrvatskoj ih je oko 4.400, u Crnoj Gori oko 3.500 i u Srbiji oko 4.100. Naziv nominacije je "Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici".

FENA

Komentari

Stecci su nadgrobni spomenici
njih su pravile bogatije obitelji
oni su vjerovatno dosli do bogastva
slicno kao i nasi pliticari sadasada
meni su osobno drazi stari obicni grobovi
zato sto su u njih pokopani posteniji ljudi

Nema ti pomoci! Iskompleksirana naroda ucuvaj Isuse!

Ne znam kako su došli do bogatstva vlasnici tih stećaka, ali samo znam da nisu za 20-ak godina mogli steći ogromne novce kao današnji političari. U svakom slučaju vrijedna kulturna baština.

Kakvo vrime dođe, ovom narodu si dobar samo ako si jadan i siromašan da te moze žalit! Tuge velike..
A mozda se i varam, mozda su Hercegovci oduvijek bili takvi?!

Nema niti moze biti pravedna bogastva
da su bili posteni nebi bili bogati
bosanci razmisljaju drugacije
ako si bogatiji ti si bugu blizi
zato ce ih bogati zedne preko vode privestl

Kad pomisliš da čovik ne moze bit zaostaliji neg je, on te iznenadi!
S druge strane, nebi me iznenadilo da si obicni manipulator, huškač i monopolist! Kako god, uzas! Ovakvih razmisljanja do nedavno nije bilo na ovim prostorima jos od kamenog doba!

Stećci uvršteni na listu UNESCO-a

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto