Novi pravilnik o porodiljnim naknadama u ZHŽ predviđa redovnu isplatu!

ljubuski.info

Nešto se dešava, ili je na stvari novo predizborno mazanje očiju ili pak političari ZHŽ počinju shvaćati kako nema "igre" s majkama, te su odlučili nešto konkretno poduzeti po tom pitanju i od 1.8. kreće novi Zakon kojim bi se riješio problem oko neisplata porodiljnih naknada.

Uglavnom, što i kako će se to početi odrađivati početkom sljedećeg mjeseca pokušat ćemo vam objasniti kroz par detalja;

  • Za žene/majke koje nisu zaposlene, isplaćivati će se naknada plaće iz županijskog proračuna,
  • Za žene/majke koje su u radnom odnosu kod ostalih pravnih osoba javnog prava, naknada plaće bit će isplaćena iz njihovih vlastitih sredstava, odnosno proračuna,
  • Za žene/majke koje su zaposlene kod poslodavaca privatnog prava, u konačnici će bit osigurana Financijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ.
  • Za žene/majke koje su zaposlene kod fizičkih i pravnih osoba privatnog prava obračunavati i isplaćivati će naknade posodavac, koji u roku od 30 dana od donošenja zahtjeva dobiva povrat naknade plaće.

Ovaj zakon vrijedi od 1.8.2016 , znači tko radi kod privatnika njemu će privatnik uplaćivati porodiljno, a taj privatnik će ta sredstva povući od zavoda u roku od 30 dana.

Žene koje rade javnim sektorima i institucijama npr. Elektro, HT, općine itd., njima će te institucije morati redovno isplaćivati porodiljno u protuvrijednosti 70% od plaće, ili će biti kažnjeni i do 200.000 KM

Dugovi koje Županija ima prema majkama će uskoro biti isplaćene u cjelovitom iznosu, stoji u obrazloženju a od 1.8.2016. će se redovno isplaćivati porodiljno.

Glas naroda

Redovno isto kao i penzije do 5 u mjesecu,a njih ni danas.

Lipo si naveja eronet i elektro 70% od plaće, a šta će ove jadne što u privatnika rade , one ne smiju ni rodit kamoli tražit kakvu uplatu , znaci samo se uhljebi mogu razmnožavat ...

eronet ,elektro , zavod za zdravstvo , domovi zdravlja daju svojim djelatnicama punu plaću , a korisnice proračuna dobiju 70 % od plaće.pa nije ni to korektno.privatnike nije vrijedno ni spominjati , žao mi je tih jadnih žena koje se boje reći da su u drugom stanju jer odmah im prijeti otkaz.

Novi pravilnik o porodiljnim naknadama u ZHŽ predviđa redovnu isplatu!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari