Proizvođači smilja udruženi protiv lihvarenja i monopola nad cijenama

ljubuski.info

Kako bi se izborili za svoja prava i stali na kraj problemima vezanim, između ostalog, za nemogućnost otkupa smilja, hercegovački proizvođači posežu za osnivanjem udruga. Na ovu ideju došli su i širokobriješki uzgajivači, koji su se odlučili ujediniti u Ceh malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega.

Velik odaziv uzgajivača

Naime, na inicijativnom sastanku koji je održan u prostorijama Vijeća mladih Široki Brijeg, okupio se 41 uzgajivač smilja, davši suglasnost i potpis da se što prije krene u pravno i formalno pokretanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja.

Josip Zelenika, pokretač inicijativnog sastanka kazao nam je kako nije očekivao ovako velik odaziv, čak oko 80 zainteresiranih uzgajivača.
"Na sastanku se raspravljalo o trenutačnim otkupnim cijenama smilja u Hercegovini, a uzgajivači su izrazili i želju o pregovorima s lokalnim gospodarstvenicima u cilju izgradnje najmodernije destilerije smilja u Hercegovini u kojoj bi članovi širokobriješkog ceha mogli svoje smilje destilirati u skupocjeno ulje. Postignut je i dogovor koji će morati poštovati svi uzgajivači, a tiče se prodaje smilja po cijeni koja je dogovorena u cehu", kazao je Zelenika.

Dogovoreni prioritetni ciljevi

Jedan od ciljeva Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega, ističe Zelenika, je i prikupljanje podataka o količini zasađenog smilja na području Širokog Brijega kako bi, u konačnici, lakše mogli dogovoriti otkup i cijenu smilja.

Cehu će se, sudeći po prvom sastanku, pridružiti i brojni drugi uzgajivači smilja s područja Širokog Brijega, a dogovorena je i mjesečna članarina u iznosu od 20 KM.
"Zajedničkim snagama trudit ćemo se da zaustavimo lihvarenje i monopol nad cijenama. Jednako tako, bazirat ćemo se i na kolektivne pregovore s otkupljivačima kako bi se steklo povjerenje zbog daljnje suradnje, na obostrano zadovoljstvo", istaknuo je Zelenika.

Dodao je i to kako će se Ceh malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega pokušati uključiti u proces donošenja federalnog zakona koji će regulirati određena pitanja vezano za otkup i prodaju smilja.

Sljedeći sastanak planiran je za sljedeći tjedan, nakon čega je planirana osnivačka skupština o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Antonela Marinović | Dnevni list

Glas naroda

Molite Boga svaki dan da vam dodje globalno trzishte samo klikom na tel. ili compjuter imate narudzbu ili saljete naruciocima vashe proizvode i to shirom svijeta!

Ovo je za mene ocekivano jer drzave ne briga za ove ljude bice jos gore

Okanite se vise drzave. U se i u svoje kljuse i to je bit kapitalizma. Kad sebi pomognes i drzava ce pomoci. Kad gledas ovdje komentare, ne mozes izbiti socijalizam iz glava nikako.

Imas masu opcija: praviti udrugu, raditi prosvjede, blokirati ceste, raditi klaster proizvodjaca, osnovati stranku, vrsiti pritisak preko medija, svake 2 godine neke izbore, pa glasovati kontra, imas peticije, referendume, bojkot...
Nase se.lja.cine nikad nista ne rade od toga, nego samo prozivaju drzavu i politicare da im pomogne. To je zaostalo i zatucano.

A i ti mi izgledaš malo te dvi riči zaost.. i zatu..., pa jeli mi imamo institucije koje skupo plaćamo koje bi trebale informirati svoje pučanstvo (zavod za poljoprivredu) i usmjeravati ih na pravi put, okrupnjavanje parcela , edukacija i sl., al političari iz ZNA SE vole kada je nered u ovom sektoru i da se bogati uvozni lobi (njihov), eto koliko misle o ljudima koji žive na selu i poljoprivredi (pored ovakvih prijatelja ne trebaju nam neprijatelji)...

I sta ćemo - pisati komentare i u kafićima kritizirati? Tko želi dočekati političare, umrijet će čekajući.
Ako ne valja HDZ, osnuj neovisnu listu, stranku, preuzmi već postojeću oporbenu stranku i pobijedi ih. HDZ dolazi iz ovog naroda i odraz je prosjeka svojih birača.
Vidio sam na ovim lokalnim izborima. Uvijek kritika i nigdje novih snaga da pobijede HDZ. Već 20 godina ista ekipa u oporbi na listana s istom pameti ili još gori od HDZ-a.
Blago HDZ-u na ovakvim kritičarima i oporbenjacina. Još će 100 godina vladati.
Nego ti mijenjaj sebe i narod oko sebe i da bude aktivan, a ne da ništa ne rade i pljuju po svemu. Onda će sve doći na svoje.

Država je davala koncesije zato bi trebala pripaziti da ovaj projekt ne propadne

Evo sad će. Ako ti ne pripaziš, nitko neće. Kakva država i kakvi bakrači.
Evo opet će komunizam, pa će država misliti za tebe, da ti ne moraš misliti i ništa riskirati.
Koja zatucana razmišljanja.

Ovo je samo primjer iz kojeg se može zaključiti da bi ljudima bilo bolje da uopće nema ovakve države.. Čak je i anarhija bolja od ovog danas..

Ovo je primjer, da se samo uzdaš u se i u svoje kljuse. I da je pamet najskulja i da obična svjetina uvijek prije posluša razne prevarante i povjeruje u bajke, nego da sluša pametne ljude.

Imate medijsko i politicko mazanje ociju i to je to, zele svesti obicni narod na bagatelu i onda da raspolazu kao sa modernim robovima kako zele i kako hoche a sve ima svoje doklen kao i prije moze biti sa modernim revolucijama i modernom tehnologijom.
Sta se moze kupiti sa kunama dinarima i slicno u svijetu..ama bash nishta!

Dakle vasha kvaliteta proizvoda i vasha organiziranost dovest ce vas do pravog puta trzishta!
Vashi manipulatori na vlasti vratit ce vas u srednji vijek i vishe od toga ucjenjivatiu ce vas do bezsvijesti ako im dozvolite kao i prije sa svim proizvodima!

Jedan je covjek kod nas prije zapjevao druze tito nemoze se vishe, jedan radi a deset ih pishe!
Na zapadu rade drukcije jedan milijun ulazhu i pishu a dva milijuna gledaju da im se na povlastice poreza vrati to se zove business protection koji je poceo od Reganove vlade!

Inicijativa je za pozdraviti. Svaki oblik organiziranja je bolji od pojedinačnog nastupa na tržištu.
Ipak zadrugarstvo je osnovni oblik organiziranja u poljoprivrednoj proizvodnji. Pogledaje što se dešava u Hrvatskoj, a da ne spominjem Italiju, Španjolsku, Njemačku, Francusku..
U svim tim državama država je suport poljoprivrednicima, a kod nas ...

Nemojte se obeshrabriti da vas ljudi koji kude na razlicite nacine upotpunosti obeshrabre!
Imate mediteransku klimu i povoljno mineralno tlo za herbalistiku!

Otkup i destiliranje smilja, otkup smilja 3 marke/kg, destiliranje 50 km 200 kg... Kontakt 063100104

Ja se sjecam kad su mlinari mlili brasno ..od jedne vreche uzimali bi trecinu ili cetvrtinu vreche za naplatu..to je bilo tako dok narod nije nabavio tehnologiju i svak imao svoj mlin i svak imao svoju puru i svoj kruh.Sve dok nisu nastale zadruge za otkup zita i moderne pekare za pecenje kruha i peciva.
Mali poduzetnici mogu imati svoju destilariju pa mogu prodavati svoje etericno ulje po cistoj cijeni..
klik na tel ili kompjuter i salje se sirom svijeta..ako drzava uvede porez na zaradu ..plati porez i rugaj se ..opet ce neshto ostati..
Ljekovito bilje ili herbalistika je popularna u svijetu..mozesh pokrenuti svoju proizvodnju u kozmetiku sapune shampone kreme..a mozesh od ljekovitih biljaka i pokrenuti proizvodnju cajeva i napitaka kako proizvodite gazirana picha ili sokove!
Mozete proizvoditi kao moderne biljne ljekarne isto!

Mozete pokrenuti svaku vrstu proizvodnje, samo ako budete slusali ljude koji su negativni toliko da od jada neznaju sto bi od sebe onda nikad nechete imati nishta!

Na svjetskom trzistu je doslo do "zaglave" tj. pretrpano je uljem iz Indije,Kine kao i Balkanskih zemalja, ovo se moze reci da je kao ona stara "Vidila žaba da se konji kuju pa i ona digla noge" ,tako su ovde "uletili" mi i naše komšije bez bilo kakvog razmišljana gdje sa tim uljem , vjerujte mi da je teška pušiona na djelu ,jer ovo ulje se nejede kao jestivo ,nećeš s njime salatu začinit,a ja mislim da pola ovih što su posadili misle da tako to ide ,jer oni s poljoprivredom pojma nemaju. Svi možete vidjeti cijene na svjetskom tržištu , Indijci svjoje ulje prodaju po cijeni 1kg ulja nešto manje od 300USD i to sve govori pametnom dosta . Sada su izbori izbacit će oni neke agrume da se sade ,pa navalite kada nemate u glavi.

ha ha ha
snadji se druze govorili su od prije..
propaganda je srestvo rata modernog u miru..
imate mediju i reklame a i za otudjiti ono od stvarnog i kvalitetnog..
recemo od herbalistike na trzistu imate sapuna i shampona od kojih kemokalija i sastojaka izaziva se bolest determitis opadanje kose crvenila e pa to su ti slucajevi iz kine indije i slicno..
vrijedi stara poslovica sve sto sije zlato nije..sinko i rubbish=smeche se danas pakira u najljepshe pakete pa se prprodaje..

dakle kvalitetu nemoze nitko zamjeniti..

see kemikalije i te prerade su vrlo niske kvalitete sto ti govorish o trzishtu iz tih trechih zemalja..

navodim ti primjer da znadesh chemijske bags su ubacene u proces proizvodnje i to namjerno
jer takovi vode rat mirnim putem a koji se zove problemi imaju soluciju i rjesenje..
be good

takovu zdravu i prirodnu kvalitetu nemoze nitko zamjeniti..

Meni se cini da ti se gusina uvalila de pogledaj lipo

cuj ulje
jelto ono od cega narod dobiva proljev i stomacne bolesti
jedete li onih uvoznih posprayenih naranaca od kojih povracate..
jedete li starog mesa iz frizidera koje stoje godinama u mrazu i koje su napumpane hormonima i injekcijama..
spavate li na madracima koje imaju kemijsku bags koja prodire u tijelo pa kad se dignete ujutru ste umorniji kao da nikad niste ni spavali posteljina i ostala odjecha..nosite li obuchu od kojih natichu noge..znash to je to ..is tog pretrpanog trzishta..

Zato imate svoje institucije i vitalne organe koje ce zashtiti svoje podrucje i neche dopustiti trgovcima koji bi prodali i vlastitog oca u vrechi besplatno.

Imate sad dvi tri kapljice chemikalija u vodu i eto vam vina, samo nemoj nikom rechi da smo ti mi ovo napisali iako che viditi koji nevole moje pisanje!
Dali bi ti kopao vinograd i trgao pakirao i tesko radio ako bi znao za tu formulu!

Prirodna stvar nije umjetnokemijski proces.

Isto kao shto kemijska proizvodnja dimonda nije kao prirodni vulkanski proces!

To ti je isto kao sto vile i vilenjaci nisu isto kao sto za 44 minute dodjesh do druge inteligencije u svemiru koji su 10 tisucha godina unaprid..by

U ovoj formi takav je zivot prirodni proces iz generacije u generaciju sto se vishe udaljavate od prirodnog lakshe ce vas biti unishtiti kao ljudsku civilizaciju i to je u planu od onih koji su postali crafty modern then ever.
by

Ma ovo oko smija je potpuno jasno svakome ko zna sta je poljoprivreda samo ovi sto nikad nisu zemlju radili misle da se tako uzimaju pare iz zemlje, za 5 godine cemo pri spomenu smilja se pitati a sta je to smilje.dogodine ce bit jeftinije ulje nego ove 200 kg smilja i to ti je poljoprivreda

ha ha ha
ovdje je jedan proizvodio krompire po farmama pa su im rekli da nemoze svak takav i takav zakon, tko moze i tko nemoze..nije se kupao po 6 mjeseci, spavao po prtljagi od traktora..a kad bi nasao 5 centi boze moj kako je bio presretan, slegnuo bi se i rekao evo bogatiji sam za 5 centi sad imam milijardu i 5 centi bogastva pa tko moze sa mnom da se mjeri..e to vam je poljoprivreda ili opsjednuche za nekog nadahnuche..a kad je umirao plakao je kao malo dijete..ajme zar ce moji unici sve protracati u tren..unuci imaju diplome i radna skupa mjesta ali nitko nishta od ustedjevine kao djed.Zar se isplati biti prljav..ljudi jedu krompir od prashka!
Kada bi znali formulu svi bi proizvodili prashak..i svi bi bili bogati.
Ali nije to to..priroda je priroda!

Oni koji su držali predavanja po općinama " samo sadite" danas ih nigdje nema
Gdje je Marko Ivanković, Džubur i Tanović neka urede i odrede cijene ulja i smilja.ako mogu,
Polako a sigurno pokušajte se preorjentirat na nešto drugo??????

nebi me cudilo da ti isti sutra drze predavanje
da se u hercegovini mogu saditi banane
virojem da bi im opet neki ljudi virovali
poce li bi banane saditi
prifreza se ono malo zelenila
postade hercegovina ko sahara
zao mi je pitomog zeca
koji se nemoze sakriti od divijeg lovca

platani rastu gdje je pogodno vulkansko tlo..kad platani mogu onda mogu i druge mekane biljke..recemo orasi..25 dollara kg pa ti kupi..kostunjavo voche na tim predjelima je dobro
samo morash imat izlaz na trzishte..trgovci vole dzabanu i kruze shirom svijeta za jeftinim proizvodima i jeftinom radnom snagom..rechemo drvo od oraha za drvnu industriju i proizvodnju namjestaja vrata i slicno..ostale biljke..sta sjedish u kuchi i nako 5-10 godina posicesh svoje i kesu ukesash..rechemo na mojoj pradjedovini od 360 000 metara bilo bi neshto ..na malim posjedima mozete gljive sparogu i slicno ..mozesh svega..stvorit svoje udruge!

sta ces napraviti na obradivoj njivi
na kojoj ti se traktor nemoze okrenuti
treba oporezovati sve ljude
sto im na njvama trava raste
onda ce se oni koji zele raditi
moci sa traktorom na zemlji okrenuti
i biti ce za trziste konkurentiji

Proizvođači smilja udruženi protiv lihvarenja i monopola nad cijenama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari