BiH od sutra na crnoj listi EU!?

ljubuski.info

Zbog neispunjavanja obaveza u vezi sa sprječavanjem pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, BiH se od sutra nalazi na crnoj listi EU.

Kako je potvrđeno u Službi za odnose s javnošću Europske komisije, EU će sutra objaviti listu zemalja u skladu s preporukama Radne skupine za financijsku akciju (FATF). Iako nisu službeno htjeli potvrditi hoće li i BiH biti na toj listi, rečeno je da će EU samo službeno usvojiti listu koju je 24. lipnja ove godine na svoju internet stranicu postavio FATF, a na kojoj se nalazi i BiH.

Osim BiH, na listi se nalaze Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanuatu i Jemen. I u Izaslanstvu EU je potvrđeno da BiH nije ispunila obveze na koje se obavezala MONEYVAL-u i FATF-u.
"Sve potrebne mjere sadržane su u Akcijskom planu BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca - FATF, kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo u lipnju 2015. godine", naveli su u Izaslanstvu EU.

Od BiH se očekuje usvajanje izmjena u sedam ključnih oblasti. Prva se odnosi na harmonizaciju kaznenog zakona u dijelu sankcioniranja financiranja terorističkih organizacija. Druga se odnosi na stvaranje zakonskog okvira za oduzimanje imovine stečene za provođenje terorističkih aktivnosti. Dalje preporuke odnose se na uspostavljanje nadzora međunarodnih financijskih transakcija, te na implementiranje mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije.

Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mjere za kontrolu konverzije stranih valuta, te usvajanje procedura u čitavoj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da je Vijeće ministara zatražilo od parlamenta BiH da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o sprječavanju pranja novca, što je, kako je on istaknuo, i učinjeno u oba doma bh. parlamenta.
Dodao je da je ispunjavanje uvjeta važno ne samo zbog primjene svih međunarodnih standarda protiv pranja novca i sprečavanja financiranja terorizma, već i zato što je to uvjet za aktiviranje kandidature za članstvo u EU.

FATF nas još drži na listi zato što nisu ispunjene sve obaveze iz Akcijskog plana, čije se kompletno ispunjavanje na razini BiH i oba entiteta očekuje do kraja ove godine.
"Oni u FATF znaju za naše procedure i upoznati su da će ispunjavanje plana trajati do kraja godine. Zato su oni odlučili da nas zadrže na listi, odnosno označeni smo kao zemlja koja nije ispunila obaveze, ali će FATF poslati preporuku zemljama članicama da ne primjenjuju prema nama mjere koje se inače primjenjuju prema zemljama koje nisu ispunile uvjete", rekao je izvor.
Dalje, kako nam tvrdi izvor, razina BiH je sve svoje obveze u potpunosti ispunila, Vlada RS većinu, a Vladi FBiH je ostalo još nekoliko mjera koje su inače u entitetskoj nadležnosti. Naglasio je i da bi ispunjavanje uvjeta moglo ići i brže s obzirom na to da je dio zahtjeva FATF-a uvjet za dobivanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Glas naroda

trebaloi bi ove naše političare stavit na crnu listu,crnju od one terorističo-isilovske

BiH od sutra na crnoj listi EU!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari