UNESCO odlučuje o uvrštavanju stećaka na listu svjetske baštine

ljubuski.info

U Istanbulu počinje 40. sjednica Odbora za svjetsku baštinu UNESCO, na kojoj bi između ostalog trebala biti donešena i odluka o uvrštavanju stećaka iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije na listu svjetske baštine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske navedeno je kako će u okviru sjednice u Istanbulu biti detaljno ispitani izvještaji o zaštiti 156 spomenika, među ukupno 1031 koji se nalaze na listi baštine.

Sjednici u Istanbulu, koja će trajati do 20. srpnja, prisustvovat će oko 2000 sudionika, među kojima predstavnici zemalja članica, predstavnici uprave UNESCO-a, brojni dužnosnici, znansvenici i stručnjaci za kulturnu i prirodnu baštinu.

Istaknuto je također kako će Turska, kao jedna od zemalja osnivača UNESCO-a, i Istanbul kao grad sa višestoljetnom povješću i jedinstvenim identitom biti idealni domaćini sjednice Odbora za svjetsku baštinu.

Inače, ove godine na sjednici će biti predstavljeno 29 aplikacija za Listu svjetske baštine, među kojima i stećci iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Naziv nominacije je "Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici".

Glas naroda

men se cini da ce nam i stecke
jadeze prodati nestu su se uzigrali oko nji

UNESCO odlučuje o uvrštavanju stećaka na listu svjetske baštine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari