Uskoro rekonstrukcija ceste Mostar - Čitluk - Crveni Grm

ljubuski.info

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko - neretvanske županije primio je Ivu Inu Jerkića, načelnika općine Čitluk. Tema razgovora bila je suradnja općinskih i županijskih vlasti na različitim područjima.

Na poseban način razgovaralo se o projektu dogradnje, rekonstruiranja i organiziranja prostora Općinskog suda u Čitluku, što je zajednički projekt Općine i Vlade, za koji je iz Proračuna HNŽ izdvojeno oko 450.000 KM.

Herceg je istaknuo kako će u suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem uskoro biti okončan postupak izbora predsjednika Suda, te kako je Vlada u ovogodišnjem Proračunu osigurala inicijalna sredstva u iznosu od 342.400 KM za plaće i materijalne troškove uposlenih u Sudu.

Jerkić je upoznao Hercega o tomu kako je planirano da se Općinski sud u Čitluku ponovo otvori početkom listopada ove godine, čime će se stvoriti potrebni preduvjeti za bržim rješavanjem predmeta.

Takođe, istaknuta je suradnja i značajna uloga Vlade po pitanju projekata u obrazovanju, kao što je nedavno završeni projekt obnove i rekonstruiranja dvorane O.Š. Čerin, te sudjelovanje O.Š. fra Didaka Buntića u Projektu energetske učinkovitosti, za što Vlada planira izdvojiti oko 550.000 KM.

Dotaknuli su se i značajnih ulaganja u infrastrukturne i druge projekte koje Vlada, putem resornih ministarstava, provodi u općinama HNŽ, posebno projekata iz oblasti poljoprivrede. Herceg je kazao kako će Vlada nastaviti podupirati projekte iz te oblasti, kao i manifestacije poput Dana berbe grožđa i druge koje su od značaja za Općinu Čiltluk.

Istaknut je, također, i značaj prekategorizacije važne prometnice Mostar-Čitluk-Tromeđa-Ljubuški-Teskera-Crveni Grm iz regionalne u magistralnu, i Odluke Vlade HNŽ o suglasnosti na primopredaju te regionalne ceste, čime je okončan postupak provedbe dosadašnjih odluka Vlade FBiH i Vlade HNŽ o prekategorizaciji u magistralnu cestu. Naglašeno je kako se uskoro planira rekonstruiranje te prometnice koja ima veliki značaj za građane i turizam na području Brotnja.

Razgovaralo se i o projektima u vodoprivredi, te je istaknuto kako će Vlada putem resornog Ministarstva sufinancirati projekt izgradnje lokalne mreže kanalizacijskog sustava Međugorja i Bijakovića.

Načelnik Jerkić upoznao je premijera HNŽ-a s projektom kojeg je Općina aplicirala za INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora koji se odnosi na izgradnju pješačke staze od brda Križevca do Brda ukazanja.

Također, dogovoreno je da se u ljetnom razdoblju pojača nazočnost policije na području Međugorja i Bijakovića, što će biti realizirano u suradnji s PU Mostar.

Načelnik Jerkić izrazio je zahvalnost predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ na potpori i prepoznavanju značaja projekata u čitlučkoj općini.

Inače, sastanku nazočio i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

HMS

Komentari

prije ili poslije izbora?

To su mještani zaslužili jer su prosvjedovali ali spravom.

Zaboraviste dionica Teskera Orahovlje ,u protivnom biće samo za mještane otvorena

Uskoro rekonstrukcija ceste Mostar - Čitluk - Crveni Grm

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto