Imena načelničkih kandidata HDZ-a 1990

ljubuski.info

HDZ 1990. na ovim će lokalnim izborima nastupiti u ukupno 43 općine u Bosni i Hercegovini kroz liste za općinska vijeća, dok će istodobno u općinama s hrvatskom većinom imati ukupno 17 ili svojih ili neovisnih kandidata koje će podržati za načelnike općina.

Sukladno dogovoru unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na prostorima u kojima je nacionalna struktura stanovništva mješovita stranke HNS-a imat će zajedničke kandidate, a u nekim ugroženijim općinama i zajedničke liste za općinska vijeća. Ovdje se uglavnom radi o prostorima središnje Bosne u kojima je omjer hrvatskog i bošnjačkog stanovništva takav da je dogovor oko zajedničkih kandidata bio nužan, a isto se odnosi i na nekoliko općina u ostatku Federacije.

Neovisni i zajednički

U RS-u pak zajednički nastup, uglavnom za općinska vijeća, je nešto što se podrazumijeva. S druge strane u općinama s hrvatskom većinom stranke HNS-a imaju odriješene ruke glede nastupa na izborima, a ovom prilikom donosimo imena kandidata HDZ-a 1990. za načelnike.

Ova stranka trenutno ima tri načelnika u Federaciji BiH, koji će, i na predstojećim lokalnim izborima ponovno biti kandidati za istu poziciju. U Rami je aktualni načelnik Jozo Ivančević ujedno i kandidat ove stranke za istu poziciju. Identična situacija je i u Usori gdje je HDZ 1990. odlučio kandidirati aktualnog načelnika Iliju Nikića za istu poziciju, baš kao i u Domaljevcu gdje će se za ponovni mandat boriti sadašnji načelnik Mario Jurkić.

Ljubuški kao primjer

Kada su u pitanju ostale općine, uglavnom na prostoru Hercegovine, HDZ 1990. je kandidirao dijelom poznata imena iz vlastitih redova, dok je u nekoliko općina odlučio podržati neovisne kandidate zajedno s nekoliko drugih hrvatskih stranaka. Takav je primjer u Ljubuškom gdje je HDZ 1990. zajedno s HSP-om BiH i Hrvatskim savezom HKDU-Hrast postigao dogovor kako će Ante Paponja biti zajednički kandidat za načelnika općine.

S druge pak strane HDZ 1990. i Hrvatski savez HKDU-Hrast odlučili su kako će predsjednik Hrasta Pero Barbarić biti zajednički kandidat za načelnika općine Čitluk, a ovaj dogovor, podržat će i HSP BiH. I u Čapljini će HDZ 1990. podržati neovisnog kandidata i to Milenka Soču.

Kandidati za ostale općine

U ostalim općinama ova će stranka imati svoje kandidate, pa je tako kandidat za načelnika općine Neum Zoran Krešić, inače predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. Neum i nekadašnji ministar MUP-a HNŽ-a.

Kandidat za načelnika općine Ravno je Marko Radić (za kojeg HDZ 1990. traži potporu Hrvatskog narodnog sabora), dok je kandidat za načelnika općine Posušje Vjekoslav Bakula, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Zapadno-hercegovačke županije.

U Grudama će s druge strane ime kandidata biti poznato danas. Kada je u pitanju Livno, HDZ 1990. je za načelnika ove općine kandidirao Božu Perića, srednjoškolskog profesora, dok je kandidat za načelnika Kupresa Milan Raštegorac, nekadašnji neovisni kandidat za načelnika općine.

Na sjevernom kraju zemlje-u Posavskoj županiji za načelnika općine Orašje borit će se Joso Oršolić, član Županijskog odbora HDZ-a 1990. Posavske županije. S druge strane u Odžaku je HDZ 1990. kandidirao Marka Čaktaša za poziciju načelnika, te očekuje potporu HNS-a, budući se radi o općini u kojoj treba zajednički kandidat stranaka HNS-a.

U Zenici je pak HDZ 1990. kandidirao Josipa Šaina za načelnika, koji se i na proteklim lokalnim izborima natjecao u okviru Hrvatske koalicije za Zenicu.

Istodobno, u Republici Srpskoj ova stranka ima kandidata u Pelagićevu (Slavko Zovkić koji je aktualni zamjenik načelnika i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. Pelagićevo). Ukoliko se najave pokažu točnima u ovoj bi tako općini po prvi put Hrvati mogli dobiti načelnika na prostoru RS-a.

Dnevni list

Glas naroda

Jeli u Širokom kandidat Žaga mislim da je dobar izbor.

kandidat u Širokom je DARIO SLIŠKOVIĆ GURBI...ima bolje predispozicije od Mire Kraljevića, može pojest đžabane 3kg janjetine i zna 3 jezika

koja tri, janjeći,teleći i krmeći???

Imena načelničkih kandidata HDZ-a 1990
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari