Davorin Medić pojašnjava prednosti nove organizacije smjena

ljubuski.info

Vezano za Obavijest Službe za branitelje iz domovinskog rata, društvne djelatnosti i opću upravu Općine Ljubuški obavještavamo cijenjene učenike Osnovne škole Marka Marulića i njihove roditelje/skrbnike kao i svo školsko osoblje da smo od sljedeće školske godine tehnički u mogućnosti organizirati nastavu tako da u prijepodnevnoj smjeni budu svi učenici predmetne nastave, VI.-VIII. razreda (17 odjela), a u poslijepodnevnoj smjeni učenici razredne nastave, I.-V. razreda (20 odjela). Do sada nismo bili u mogućnosti organizirati smjene kao što je navedeno zbog nedostatka učionica. Nažalost, činjenica je da se broj učenika smanjuje.

Razlozi zašto mislimo da bi ovakva organizacija smjena bila učinkovitija su višestruki:

  • zaprimamo velik broj zahtjeva roditelja čija djeca pohađaju razrednu nastavu (I.-V.razred) za prijepodnevnom smjenom i jednostavno nismo u mogućnosti udovoljiti svima zbog nedostatka učionica što povremeno rezultira bespotrebnim pritiscima i otežava profesionalni rad uprave i stručnih suradnika kao i administrativnog osoblja
  • trenutačno stanje je takvo da u odjelima koji su u prijepodnevnoj smjeni imamo više učenika nego u odjelima koji su u poslijepodnevnoj smjeni što otežava rad učitelja i nastavnika
  • ovakvom organizacijom smjena možemo izjednačiti brojno stanje učenika u odjelima uzimajući u obzir njihovo predznanje, emocionalno stanje, kao i mjesto stanovanja, spolnu strukturu i sve ostalo što se sa stručne strane uzima u obzir pri kreiranju odjela
  • otvara se mogućnost vraćanja učenika u područne škole koje rade u prijepodnevnoj smjeni jer su u porastu zahtjevi roditelja da njihova djeca pohađaju matičnu školu, a ne područnu školu koja se nalazi u mjestu stanovanja
  • lakša izrada rasporeda sati jer nema “međusmjena” što je stvaralo dodatne probleme jer imamo nastavnike koji moraju nadopunjavati normu u drugim školama
  • novim rasporedom smjena omogućilo bi se učenicima razredne nastave češće korištenje školske športske dvorane za što su do sada zbog prostornog ograničenja bili zakinuti
  • proteklih godina smo više puta zaprimili molbe roditelja čija se djeca bave različitim izvanškolskim aktivnostima (šport, glazbeno obrazovanje), a koja pohađaju više razrede u poslijepodnevnoj smjeni za prebacivanjem u prijepodnevnu smjenu što često nismo mogli odobriti zbog prije navedenih informacija

Svim učenicima i djelatnicima naše škole želimo ugodne ljetne praznike.

Davorin Medić | Ravnatelj OŠ Marka Marulića Ljubuški

Komentari

Nekada davno prije Drugog svjetskog rata žandari su vodili seljaka na odsluženje kazne u „Ćelovinu“ i usput mu objašnjavali kako će mu u zatvoru biti dobro. Imat će hranu, krevet, moći će šetati, ako zna i čitati i može raditi ako htjedne, milina, za poželjeti samo. Kad su bili na pola puta žandari su sjeli da se odmore, a seljak ih je požurivao da nastave ići, da netko drugi prije ne dođe i zauzme mu mjesto u takvoj ljepoti.
Iz didaktike je poznato da postoji dnevna psihološka krivulja koja pokazuje zakonitost o različitom stupnju psihičkih snaga učenika u toku dana za intelektualni rad. Učenikove mogućnosti su daleko veće prijepodne, u poslijepodnevnim satima su upola manje.
Razredna nastava se smatra dijelom odgojno-obrazovnog sustava koji može konstantno u drugu smjenu, u većim naseljima, dok u seoskim sredinama idu u jutarnju smjenu zbog postojanja prostora za rad.
Kako razredna „popunjava prostor“ u drugoj smjeni, tako je potrebno naći i objašnjenje za to. Djeca su u jutarnjoj smjeni spremna za rad, dolaze odmorna i sposobna su lakše usvojiti sadržaje. U popodnevnoj smjeni, dok čekaju kad će početi nastava, „potroše se“ u igri i čekanju, učitelji dobiju manje sposobne učenike za rad i usvajanje znanja. Zadnja dva sata u poslijepodnevnoj smjeni su, iz iskustva, prazan hod. Inače prve sate u drugoj smjeni dobiju predmetni učitelji jezika i vjeronauka.
Učenici su često sami kod kuće dok čekaju početak nastave poslijepodne. Nakon završetka nastave nisu sposobni odmah napisati zadaću, ili je pišu u kasnim satima uz nadzor roditelja, ili ako je pišu prije nastave bude „otkontana“.
Kako u okolnim školama koje su u ruralnim sredinama postoji mjesta dajte priliku da sva djeca imaju jednake uvjete za obrazovanje. Razlozi za smjenski rad podrazumijevaju i jednake uvjete za sve učenike, a ne da neku učenici i učitelji budu „jednakiji“.

Bla,bla bla bla.Od svega je najgore što se sve uradilo šušu-mušu i niko nije ništa pitao ni roditelje ni učitelje

MOJE DIJETE NIJE ROBA. Ako ne postoji mjesta za sve u prvoj smjeni onda smjenski radite svi, i u općini ako treba oslobodite prostor za razum.

A da malo ove navedene razloge pogledamo kroz roditeljsku prizmu i prokomentiramo...

razlog br 1:zahtjevi roditelja, sta je sa zahtjevima ovih roditelja koji ne žele promjenu, njihove ćete zahtjeve zanemariti?

razlog br 2: izjednačavanje brojnog stanja učenika, zašto se izjednačavanje ne vrši na dobrovoljnoj bazi a ne na prislinoj, očigledno je da ima roditelja koji bi svoju djecu upisali u posljepodnevnu smjenu, pa nek se fino izjasne i nek njihova djeca idu posljepodne, a tko je za jutranju nek ide jutri, a ne prislino sve prebaciti

razlog br 3: olakšavanje rasporeda nastavnicima i učiteljima, pa draga prosvjeto slobodno vi sebi prilagođavajte nastavu u smjene kako vami odgovara, djeca nisu bitna, oni su tu samo da vi zaradite svoje plaće, nedaj bože da se malo potrudite organizirati bez da idete preko tuđi leđa.
Jedan je profesor na fakultetu je govorio svojim studentima, iako je malo takvih.."Ja sam tu zbog vas, a niste vi tu zbog mene", takav stav ne bi škodio ni vama gospodo, djeca su bitnija od vas, i njihovi zahtjevi bitniji od vaših

razlog br 4: upotreba školske dvorane, mislim da je dužnost grada da se za to pobrine, pa ne živimo u Zimbabveju da se ne može invesitrati u škole i u potrebnu infrastrukturu

da smo mi jednini slučaj u svijetu gdje se OSNOVNO OBRAZOVANJE podređuje izvanškolskim aktivnostima, pa gdje je tu razum, osobno poznajem djecu koja treniraju dva športa pa stižu sve, postoje jutranji treninzi i večernji, pa ko voli nek izvoli, uostalom nek se treneri prilagode ipak je njima to u većem interesu nego roditeljima

I još par osvrta za kraj, pojedini kometari koji upućuju da se roditelji bune zbog svoje komodacije, pa dajte vi meni objasnite kako to da roditeljima odgovara ustati u 6 da bi otpremili dijete u skolu a ne odgovara u 12 to obaviti, zar je to komodacija, mislim da bi vise vami koji to potičete odgovaralo otpremati djecu u 12, neki roditelji imaju i drugih obaveza.

Postoje obitelji kod kojih oba roditelja rade i kako bi takvi roditelji bili u mogućnosti otpremiti svoje dijte u 12 u skolu??
U tim slučajevima jedan roditelj bi bio primoran ostati doma tj dati otkaz da bi imalo vremena za posljepodnu smjenu i otpremanje, jer jedan prvašić nije spreman sam se pobrinuti za sebe i otpremiti se u skolu.

Toliko o tome

Ako ne može kako ja hoću onda može kako ja želim. Razredna nastava je temelj, a s nom u drugu smjenu, izvinite, malo podlo za djecu koja nemaju prostora u školi. Pravo djeteta na obrazovanje, kvalitetno obrazivanje je ispred prevozničkih linija.

Pišite vi i bunite se koliko hoćete Davor je odlučio i to je gotovo.... rezultat je to nekomunikacije između škole i roditelja. Referendum dragi roditelji!!! Tražite zakonski što vam pripada! Lakše je po portalu p.rdit...

Davorin je obicni t.r.iper

Apsolutna je istina da djeca mlađeg uzrasta su zaista kažnjena da idu samo u drugu smjenu.Pedagški a i znanstveno je dokazano da tada njihove umne,tjelesne i radne aktivnosti su u opadanju.Čemu dodvoravanje vlasti i prijevoznicima kad ne poznaju kongnitivni razvoj djeteta.Roditelje nitko ne pita ništa ,a ravnatelji slijepo slušaju vlast.

rastikar

E, da vidimo!
1. Većina roditelja želi da im djeca idu u školu ujutro.
2. Ravnatelji se ne mogu oduprijeti pritiscima roditelja.
3. Općina želi plaćati manje za grijanje škola, jer ako većina djece završi s nastavom u 4 i 30, grijanje se gasi već oko 2.
4. Znanstveno je dokazano da djeca punu koncentraciju za rad imaju od 9 - 12 sati.
Da bi se svima koliko - toliko udovoljilo, najbolje da u jednoj grupi budu djeca mlađeg uzrasta, a u drugoj djeca višeg uzrasta, a da se smjene mijenjaju po tjednima. Znači, jedan tjedan jedna, drugi tjedan druga smjena.
Eto, tako ja mislim.
P.S. Da sam roditelj djeteta koje ide u ovu školu, najviše bi mi smetalo jer me nitko ništa nije pitao. Konačno, u školama postoje roditeljska vijeća kojima se ovaj plan mogao iznijeti puno prije, a ne da se roditelji dovedu pred svršen čin.

Draga marina, ja sam ti vijeće roditelja, učeničko vijeće, vijeće čega bilo i nebilo, biti će kako ja kažem, jer iza mene stoji stranka i partija.

zadnja rečenica je ključna nažalost broj učenika se smanjuje ovo ste htjeli hdz-ovci

Kolika pobuna samo zato sto svima mora biti isto!!!! Ma da zasto bi moje dijete "mene nekog" islo u razred s tvojim djetetom" tebe nikog". Fuj!!!

Sta ce djeca ici ikako u osnovnu skolu Budit dicu da rano ustaju i idju u skolu . Kad imamo fakulteta diploma za kupit i sredjih skola . Trebalo bi dici osnovno obrazovanje kupit . Svakako ih je vecina KRSTENA I PUSTENA !!!!

Davorin Medić pojašnjava prednosti nove organizacije smjena

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari