HNS podijeljen na dva bloka, traži se veća nacionalna odgovornost od HDZ BiH

ljubuski.info

U središnjici HDZ-a 1990 u Mostaru, predsjednici stranaka članica HNS-a; Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Stanko Primorac (HSP BiH), Pero Barbarić (Hrvatski savez HKDU - Hrast), dr. Josip Perić (HNL), Željko Koroman (HP - Blok), Vesna Pinjuh (HSP H-B) i Miljenko Miloš (UHSP), jučer su (29. lipnja), održali zajednički radni sastanak. Sastanku je nazočio i Martin Raguž, član Predsjedništva HNS-a i bivši predsjednik 'Devedesetke'.

Kako je istaknuto u odaslanom priopćenju za javnost, tijekom sastanka govorilo se o ukupnom i teškom položaju hrvatskog naroda, odnosima unutar HNS-a, lokalnim izborima.

Predsjednici spomenutih stranaka, članica HNS-a, izrazile su zabrinutost zbog teškog političkog, socijalnog i demografskog položaja u kojem se nalazi hrvatski narod u BiH, te inertnog odnosa HNS-a spram ove problematike.
"Unatoč svim polugama vlasti koju obnaša HNS, sastavljenu isključivo od kadrova HDZ-a BiH, niti jedno predizborno obećanje nije ispunjeno; Ustavno-administrativne promjene, promjene Izbornog zakona, izbori u Gradu Mostaru, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvat na čelu ministarstva branitelja...", istaknuto je.

Stoga je zaključeno kako će, u sljedećim danima, ove stranke upriličiti službeno zasjedanje kada će definirati odnose unutar HNS-a i razgovarati o strateškoj dugoročnoj suradnji za dobrobit hrvatskog naroda u BiH.
"U svjetlu nadolazećih lokalnih izbora, stranke HNS-a traže od HDZ-a BiH nacionalno odgovorniju ulogu u procesu zajedničkog djelovanja u prostorima gdje je hrvatski narod ugrožen. To podrazumijeva izdizanje iznad stranačkih interesa i dogovor oko zajedničkog nastupa u Odžaku, Žepču, Ravnom i Stocu."

Podsjećanja radi, članice HNS-a su dale potporu kandidatima HDZ-a BiH u čak 13 općina, te stoga očekuju kako će i HDZ BiH prepoznati nužnost postizanja dogovora i izdizanja iznad stranačkih interesa.

Predsjednici ovih stranaka će u sljedećim danima definirati termin zasjedanja, a očekuje se pridruživanje i drugih stranaka sa hrvatskim predznakom", stoji u priopćenju za javnost s ovog događaja.

Inače, već sada je očito da u HNS-u postoje dva suprostavljena bloka, onaj koji predvodi najjača stranka s hrvatskim predznakom HDZ BiH te drugim koji inicira druga po jačini stranka, HDZ 1990.

Dok u 'Devedesetkinom' bloku sudjeluju na početku nabrojane stranke, HDZ BiH 'drži' HKDU Ivana Muse, HSS Ljilje Lovrić i Marija Karamatića, HDU Mire Grabovca Titana i HSS Stjepan Radić predsjednika Ante Lozančića.

U prpremi je i poseban naziv 'devedesetkinog' bloka stranaka te radikalizacija odnosa unutar HNS-a jer smatraju da HDZ BiH guši politički pluralizam Hrvata u BiH.

Ne treba smetnuti s uma da sada blok koji predvodi HDZ 1990 predvodi po brojnosti članica stranaka u okviru HNS-a, ali da je izborni rezultat HDZ BiH suveren.

Naime, ta stranka na općim izborima prije dvije godine, sa svojim partnerima (HSS, HKDU BiH, HSP Dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne) osvojila je 84.538 ili 11,88 posto glasova, dok je HDZ 1990 osvojio 28.333 ili 3,98 posto glasova.

Kada se rezultatu 'Devedesetke' pribroji i 2.930 ili 0,41 posto glasova Hrvatskog saveza - HKDU HRAST te Koalicije Snaga BiH (HSP BiH-DSI) sa 4.875 ili 0,69 posto glasova (po rezultatima izbora od iz 2014.godine) 'devedesetkih blok izborno je "težak" oko 36.138 glasova, što je za oko 4.000 manje od polovice sveukupne potpore HDZ-u BiH.

Ukoliko bi blok HDZ 1990 nastavio surađivati, zasigurno bi poljuljao snagu najjačeg HDZ-a BiH.

No, mora se priznati, poraz HDZ-a BiH na predstojećim lokalnim izborima nije izgledan zbog tradicionalno vjernog biračkog tijela te stranke, ali i velikog broja Hrvata koji su se iselili, a koji u većini nisu biračko tijelo HDZ-a BiH. Također se ne može ignorirati ni oko 250 novozaposlenih u javnim poduzećima i to prvenstveno zahvaljujući HDZ-u BiH, što je toj stranci još dodatnih oko 600 i više glasova.

Potpuno druga tema je katastrofalna biračka apstinencija Hrvata u BiH s obzirom na brojku od 544 tisuće Hrvata, što pokazuje da hrvatsko biračko tijelo nije zadovoljno, razočarano je ili ne vjeruje - nikome od ponuđenih.

Vera Soldo | Republika

Komentari

Koroman političar i svinjogojac pa da to ide skupa.Raguž polako prelazi čoviću,itd.....Ne pokušavajte ništa manje će vas glava boliti

koga koroman podzava ti izgube na izborima a meni dobar čovik

A TKO JE TAJ KOROMAN

gospodo moja da se koroman pita ovdi bi bila kalifornija

Nažalost u ovim sredinama Raguž nije svaćen.
On je političar za miran suživot što suprotnom taboru ne paše, pa uvjek protiv njegova mišljenja. Oi drugi uka buka uvjek neko napada a oni nas ko brane. E moj narode ugledaj se u Metković i Vrgorac!!!

Što se tiče Raguža čovik je potrošen idemo dalje a dase ugledam u Metković i Vrgorac šta tamo ima pošteno odkad dođe onaj bolesnik ode sve crnom đavlu

Martin je dozvolio da ga Čović s milion afera politički rasturi a politika voli pobjednike

Sjasi kurta da uzjasi murta tosu nase vlasti ali onog barbarina sto gleda ispod sebe je dosta

od ovih 7 osoba na slici martin je jedini pametan ali nije imao muhda ostalih 6 tuga

HNS podijeljen na dva bloka, traži se veća nacionalna odgovornost od HDZ BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari