HNS podijeljen na dva bloka, traži se veća nacionalna odgovornost od HDZ BiH

ljubuski.info

U središnjici HDZ-a 1990 u Mostaru, predsjednici stranaka članica HNS-a; Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Stanko Primorac (HSP BiH), Pero Barbarić (Hrvatski savez HKDU - Hrast), dr. Josip Perić (HNL), Željko Koroman (HP - Blok), Vesna Pinjuh (HSP H-B) i Miljenko Miloš (UHSP), jučer su (29. lipnja), održali zajednički radni sastanak. Sastanku je nazočio i Martin Raguž, član Predsjedništva HNS-a i bivši predsjednik 'Devedesetke'.

Kako je istaknuto u odaslanom priopćenju za javnost, tijekom sastanka govorilo se o ukupnom i teškom položaju hrvatskog naroda, odnosima unutar HNS-a, lokalnim izborima.

Predsjednici spomenutih stranaka, članica HNS-a, izrazile su zabrinutost zbog teškog političkog, socijalnog i demografskog položaja u kojem se nalazi hrvatski narod u BiH, te inertnog odnosa HNS-a spram ove problematike.
"Unatoč svim polugama vlasti koju obnaša HNS, sastavljenu isključivo od kadrova HDZ-a BiH, niti jedno predizborno obećanje nije ispunjeno; Ustavno-administrativne promjene, promjene Izbornog zakona, izbori u Gradu Mostaru, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvat na čelu ministarstva branitelja...", istaknuto je.

Stoga je zaključeno kako će, u sljedećim danima, ove stranke upriličiti službeno zasjedanje kada će definirati odnose unutar HNS-a i razgovarati o strateškoj dugoročnoj suradnji za dobrobit hrvatskog naroda u BiH.
"U svjetlu nadolazećih lokalnih izbora, stranke HNS-a traže od HDZ-a BiH nacionalno odgovorniju ulogu u procesu zajedničkog djelovanja u prostorima gdje je hrvatski narod ugrožen. To podrazumijeva izdizanje iznad stranačkih interesa i dogovor oko zajedničkog nastupa u Odžaku, Žepču, Ravnom i Stocu."

Podsjećanja radi, članice HNS-a su dale potporu kandidatima HDZ-a BiH u čak 13 općina, te stoga očekuju kako će i HDZ BiH prepoznati nužnost postizanja dogovora i izdizanja iznad stranačkih interesa.

Predsjednici ovih stranaka će u sljedećim danima definirati termin zasjedanja, a očekuje se pridruživanje i drugih stranaka sa hrvatskim predznakom", stoji u priopćenju za javnost s ovog događaja.

Inače, već sada je očito da u HNS-u postoje dva suprostavljena bloka, onaj koji predvodi najjača stranka s hrvatskim predznakom HDZ BiH te drugim koji inicira druga po jačini stranka, HDZ 1990.

Dok u 'Devedesetkinom' bloku sudjeluju na početku nabrojane stranke, HDZ BiH 'drži' HKDU Ivana Muse, HSS Ljilje Lovrić i Marija Karamatića, HDU Mire Grabovca Titana i HSS Stjepan Radić predsjednika Ante Lozančića.

U prpremi je i poseban naziv 'devedesetkinog' bloka stranaka te radikalizacija odnosa unutar HNS-a jer smatraju da HDZ BiH guši politički pluralizam Hrvata u BiH.

Ne treba smetnuti s uma da sada blok koji predvodi HDZ 1990 predvodi po brojnosti članica stranaka u okviru HNS-a, ali da je izborni rezultat HDZ BiH suveren.

Naime, ta stranka na općim izborima prije dvije godine, sa svojim partnerima (HSS, HKDU BiH, HSP Dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne) osvojila je 84.538 ili 11,88 posto glasova, dok je HDZ 1990 osvojio 28.333 ili 3,98 posto glasova.

Kada se rezultatu 'Devedesetke' pribroji i 2.930 ili 0,41 posto glasova Hrvatskog saveza - HKDU HRAST te Koalicije Snaga BiH (HSP BiH-DSI) sa 4.875 ili 0,69 posto glasova (po rezultatima izbora od iz 2014.godine) 'devedesetkih blok izborno je "težak" oko 36.138 glasova, što je za oko 4.000 manje od polovice sveukupne potpore HDZ-u BiH.

Ukoliko bi blok HDZ 1990 nastavio surađivati, zasigurno bi poljuljao snagu najjačeg HDZ-a BiH.

No, mora se priznati, poraz HDZ-a BiH na predstojećim lokalnim izborima nije izgledan zbog tradicionalno vjernog biračkog tijela te stranke, ali i velikog broja Hrvata koji su se iselili, a koji u većini nisu biračko tijelo HDZ-a BiH. Također se ne može ignorirati ni oko 250 novozaposlenih u javnim poduzećima i to prvenstveno zahvaljujući HDZ-u BiH, što je toj stranci još dodatnih oko 600 i više glasova.

Potpuno druga tema je katastrofalna biračka apstinencija Hrvata u BiH s obzirom na brojku od 544 tisuće Hrvata, što pokazuje da hrvatsko biračko tijelo nije zadovoljno, razočarano je ili ne vjeruje - nikome od ponuđenih.

Vera Soldo | Republika

Komentari

Koroman političar i svinjogojac pa da to ide skupa.Raguž polako prelazi čoviću,itd.....Ne pokušavajte ništa manje će vas glava boliti

koga koroman podzava ti izgube na izborima a meni dobar čovik

A TKO JE TAJ KOROMAN

gospodo moja da se koroman pita ovdi bi bila kalifornija

Nažalost u ovim sredinama Raguž nije svaćen.
On je političar za miran suživot što suprotnom taboru ne paše, pa uvjek protiv njegova mišljenja. Oi drugi uka buka uvjek neko napada a oni nas ko brane. E moj narode ugledaj se u Metković i Vrgorac!!!

Što se tiče Raguža čovik je potrošen idemo dalje a dase ugledam u Metković i Vrgorac šta tamo ima pošteno odkad dođe onaj bolesnik ode sve crnom đavlu

Martin je dozvolio da ga Čović s milion afera politički rasturi a politika voli pobjednike

Sjasi kurta da uzjasi murta tosu nase vlasti ali onog barbarina sto gleda ispod sebe je dosta

od ovih 7 osoba na slici martin je jedini pametan ali nije imao muhda ostalih 6 tuga

HNS podijeljen na dva bloka, traži se veća nacionalna odgovornost od HDZ BiH

FB

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto