ZHŽ rekorder po rastu nezaposlenih i po smanjenju plaća

ljubuski.info

Ukupan broj umirovljenika u FBiH, s krajem prošle godine, prema istraživanju Federalnog zavoda za programiranje razvoja, iznosio je 402.044, što je za 1,8 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine.

S obzirom na broj stanovnika, najveći broj osoba koje primaju mirovinu živi u Sarajevskoj županiji i one sudjeluju s 21,5% u ukupnom broju umirovljenika u Federaciji, dok je najmanji u Posavskoj županiji s udjelom od tek 0,9 posto. Sarajevska županija drži rekord i po najvećem iznosu mirovine koja je isplaćivana tijekom prošle godine, a ona iznosi 2174,48 KM.

Najniža isplaćena mirovina u FBiH iznosi 326,17 KM, a zajamčena 434,90 KM. Na temelju statističkih podataka Federalnog zavoda za programiranje razvoja, najveće povećanje broja umirovljenika u prošloj godini zabilježeno je u USŽ-u za 2%, a najmanje u Bosansko-podrinjskoj za 0,2% u odnosu na 2014. godinu.

ZHŽ ponovno rekorder

Zanimljivi su podaci i o broju nezaposlenih u Federaciji BiH koji je skoro dosegnuo broj umirovljenih osoba. Na kraju 2015. u FBiH broj nezaposlenih osoba iznosio je 389.865 i manji je, prema statistici, za 2400 ili 0,6 posto u odnosu na 2014. I dalje Tuzlanska županija, zbog propasti nekadašnjih proizvodnih giganata, drži rekord u FBiH po broju nezaposlenih osoba, a on iznosi 96.429 ili 24,7% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH. Iza nje najviše nezaposlenih ima Sarajevska županiji sa 72.545 osoba ili 18,6% te Zeničko-dobojska županija sa 69.290 ili 17,8% u odnosu na Federaciju BiH. Najmanji broj nezaposlenih osoba registriran je u Bosansko-podrinjskoj županiji - 3570 ili 0,9% od broja nezaposlenih u FBiH, a najveće povećanje broja nezaposlenih registrirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji za 3,8%, Hercegovačko-neretvanskoj za 1,9% i Sarajevskoj županiji za 1,6%.

Iznosi plaća u prošloj godini

Zanimljivi su podaci o iznosima plaća koje su isplaćene u prošloj godini. Analiza Federalnog zavoda za programiranje razvoja pokazala je kako je u FBiH tijekom 2015. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila 830 KM ili 0,3% manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviša prosječna neto plaća uplaćena je u Sarajevskoj županiji te je iznosila 1024 KM, a najniža u Srednjobosanskoj županiji - 673 KM. Najveće povećanje prosječne mjesečne plaće zabilježeno je u HNŽ-u za 2,8%, Posavskoj za 2,6 i Unsko-sanskoj županiji za 1,4%. Tijekom prošle godine zabilježeno je smanjenje isplaćenih plaća.

Najveće smanjenje plaća evidentirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji za 2,8%, BPŽ-u za 1,5% i Sarajevskoj županiji za 1,2% u odnosu na pokazatelje iz 2014. godine. Ako se ne bude odmah stvorila platforma za rast zaposlenosti, prema simulaciji koju su za potrebe Vlade FBiH napravili stručnjaci Instituta za napredne studije u Beču, broj umirovljenika do 2025. godine preći će broj od pola milijuna ljudi.

Ako se nešto žurno ne promijeni vezano uz rast zaposlenosti, odnos broja umirovljenika i radnika bit će, prema njihovu izračunu, jedan umirovljenik prema 0,9 radnika. To u prijevodu znači definitivni financijski kolaps mirovinskog fonda, a time i entiteta te kompletne države.

Zdenko Jurilj | Večernji list

Glas naroda

Kako se doznaje iz dobro obaviještenih izvora, stanje će se popraviti čim se Marija Medić Bošnjak vrati na posao.

Raste tu kupina i drača, osta staro a mladi odlaze. Rastu i nokti kod kradeze grebatora, zna se, uhljebi tatini sinovi skojevci i skojevčad neće morati ići u inozemstvo jer partija, prije kp sad hdz, misli na njih. Toliko administracije, ministara i popratnih pomoćnika uhljeba teško da će izdržati ova krhka državica. Trajat će dok dolaze krediti, poslije zavratove.

Samo primaju radnike u ministarstvo al ito je ok samo su tri prezimena sve su tamo rodbina bar se nerazmnozavaju

u zhž je od strane suda presuđeno da je bilo nezakonitog smanjenja plaće a oni i dalje nastavljaju da provode tu nezakonitost....naplate i kamate po presudama će opet plaćati porezni obveznici dok odgovorni neometano i dalje sprovode samovolju i bezakonje...

pa vidite sta nam rade srbi bosnjaci komunisti u zzh nama triba treci

rekorderi smo po cijenama,broju policajaca,broju "zaposlenih" u administraciji...

Vezane vijesti

ZHŽ rekorder po rastu nezaposlenih i po smanjenju plaća
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari