Počinje suđenje za zločine u Dretelju

ljubuski.info

Iz Suda BiH sa doznaje da je za dan 30. lipnja 2016. godine zakazan početak glavnog pretresa protiv optuženih Ivana Medića, Miljenka Nogolice i Tonija Rajića zbog kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je već ranije izrekao mjere zabrane optuženima i to: zabrana napuštanja boravišta, zabrana putovanja, zabrana sastajanja s određenim osobama i obveza povremenog javljanja nadležnom organu.

Optužnica Tužiteljstva BiH, a koju zastupa tužitelj Stanko Blagić, tereti optužene za počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vremensku od 05. svibnja 1992. godine do 17.08.1992. godine na području Dretelja u općini Čapljina.

Navedeni su optuženi da su, kao pripadnici HOS-a i HVO-a, počinili zločine nad srpskim stanovništvom.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi, da su optuženi osobno, kao i s drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Optuženi se terete za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH, a branitelji
optuženih su Emina Hasanović, Nada Dalipagić, Davor Šilić i Jasmin Muratović.

Glas naroda

a dije moj ančić ivan jeli on bija šef logora koje moga sanjim pričat tada od naduvanosti dođe svemu kraj koje god radija zločin prema god kojem narodu neka odgovara pa bija i moj ćaća

Tri optuženika četiri odvjetnika nešto neštima netko fali.Na pomolu je djelo nagodbe vrli sudaca i kriminalaca. Ljudi moji netko će dobro najeeebbat.....

Gdje nestade sa optužnice Miro Hrstic Ledeni?Bit ce se nagodio sa sudom i mako za Hrvatsku.
Zapovjednici trebaju odgovarati a ne ova jadna sirotinja ni kriva ni dužna.

Miro je u Hrvatskoj kupa se kod Srba u Makarskoj

sretan je onaj koga brani nada dalipagić

pa jeli bija šef logora ivan ančić tose zna dije on neka kaže kakoje bilo

bijaje milenko šarac doli u dretelju onjese falija u vojnoj policiji oni štoje fra jozu zovku izda udbi a bija suradnik udbe ispitajte njega mnogoćevan reći oće izdat ako već nije plašivo ko zec

Počinje suđenje za zločine u Dretelju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari