Fratri, ostavite intimu molitve u crkvi sv. Kate! Molimo Vas!

Prošle godine «stidljivo» je od strane gvardijana na Humcu fra Mire Šege i vikara fra Darija Dodiga najavljena rekonstrukcija dvorišnog prostora crkve sv. Kate.

Točnije, u suradnji s načelnikom općine Nevenkom Barbarićem prišlo bi se rekonstrukciji crkvenog dvorišta i uličnih pločnika čime bi se dobio novi gradski trg s kipom fra Lovre Šitovića, koji bi vjerojatno i nosio njegovo ime.

Ova zamisao još uvijek nije izravno i temeljito prezentirana vjernicima, pa tako nema jačeg očitovanja javnosti, ali jedan dio javnosti koji je bio upućen u ovu inicijativu se odmah negativno postavio.

Protiv ovakvog projekta su i ostali fratri.

Crkveno će dvorište, svakako, po sili prirode morati doživjeti promjene, jer zbog tonjenja zemljišta vidljiva su oštećenja na kući Časnih sestara, kao i oltarskom dijelu crkve.

Vjernici nisu za odlazak Časnih sestara, već da im se napravi nova kuća s obzirom na njihovo veliko odricanje za brigu o samoj crkvi sv. Kate, kao i veliki pastoralni rad s vjernicima. Oni jednostavno govore: «Ne želimo da nam sv. Kata ostane 'sama'»!

Gotovo nitko ne želi intimu crkve i intimu molitve mijenjati za popločano dvorište i «otvorenu» crkvu po stilu Milana, Koelna, ili recimo Sarajeva, gdje su od ulaznih katedralnih vrata samo nekoliko metara udaljeni ugostiteljski stolovi.

Rad u crkvi vezan je za dva crkvena zbora. Godinama je održavana tradicionalna polnoćka s programima koji su zajedno sa sestrama radili stariji i mladi vjernici.

Fra Miro i fra Darijo su polnoćku ukinuli.

Zato vjernici mole fratre da ne «zaborave» crkvu sv. Kate i pastoralni rad koji oni od njih traže.

Mate Herceg

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari