Stvoriti ambijent gdje vijest neće biti da je žena izabrana na visoku funkciju

ljubuski.info

Predsjedatelj i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić i Saša Magazinović razgovarali su predsjednicom Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE-a Elenom Centemero o političkoj zastupljenosti žena u zemljama članicama Vijeća Europe.

Susret je upriličen na margini trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE-a u Strazburu, a održan je u okviru serije sastanaka koje je Centemero imala s nacionalnim delegacijama zemalja članica.

Na sastanku je razgovarano o zakonodavnom okviru koji propisuje zastupljenost žena te mogućim aktivnostima u pravcu implementacije Rezolucije 2111 Vijeća Europe koja je proizašla iz izvještaja nazvanog "Procjena uticaja mjera za poboljšanje ženske političke zastupljenosti".

Upozoravajući na činjenicu da jedna trećina zemalja članica Vijeća Europe ima zastupljenost žena u nacionalnim parlamentima ispod 20 posto, te da su kvote u izbornim zakonima najbolji put da se to stanje popravi, Centemero je naglasila važnost preduzimanja sveobuhvatnih aktivnosti u kojima će učestvovati političari, mediji i nevladine organizacije, a koje će za rezultat imati podizanje svijesti o važnosti povećanja sudjelovanja žena u politici.

Magazinović je upoznao Centemero s odredbama Izbornog zakona BiH koje jamče sudjelovanje na listi najmanje 40 posto kandidata manje zastupljenog spola, uz obavezu ravnomjernog rasporeda na listama.

Iako je to jedna od najvećih kvota u Europi, to nije dovoljno da bi veći broj žena bio izabran u parlamente, podvukao je Magazinović, i kao jedan od razloga za to naveo je nejednak pristup medijima, neravnopravno financiranje kampanja i podređen položaj žena u većini političkih stranaka uopće.

Za njega je u tome korijen problema, te je iznio stav da najveće promjene trebaju da se dese upravo u političkim strankama, priopćio je Odjel za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Šepić je istakao da, iako izborno zakonodavstvo BiH ispunjava značajan broj zahtjeva Rezolucije 2111, treba i dalje nastaviti sa unapređivanjem zakonodavnog okvira, ali i kreiranjem ambijenta u društvu u kojem nije posebna vijest da je žena izabrana na neku visoku poziciju.

Naglasio je potrebu unapređenja suradnje i otvorenosti institucija vlasti prema nevladinim organizacija i medijima, te u ime Delegacije PSBiH u PSVE-u izrazio spremnost da se aktivno radi na implementaciji preporuka Vijeća Europe.

Šepić i Magazinović prihvatili su Centemerinu inicijativu da u idućem razdoblju sudjeluju u kreiranju aktivnosti Vijeća Europe u kojima će sudjelovati zemlje jugoistočne Europe, a koje će imati za cilj povećanje političke zastupljenosti žena, ukidanje barijera koje to sprečavaju, te podizanje svijesti o potrebi da živimo u društvu koje, pored ostalog, krasi i jednakost spolova.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari