Galićevo rasipništvo u pozadini odluke o suspenziji Hoffmanna?

ljubuski.info

Rješenjem direktora Granične policije BiH Zorana Galića, od 15. lipnja privremeno je suspendiran glavni inspektor u GP Svevlad Hoffmann.

Prema službenoj verziji, na web stranici ove državne policijske agencije, stoji da je Disciplinska komisija protiv Hoffmanna pokrenula disciplinski postupak "zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više težih povreda službene dužnosti definiranih Zakonom o policijskim službenicima BiH: 'ponašanje koje narušava ugled policijskog organa', 'davanje netačnih podataka koje utiču na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice' i 'zloupotreba službenog položaja".

Uzimajući u obzir prirodu težih povreda službene dužnosti koje se Hoffmannu stavljaju na teret, okolnosti pod kojima su počinjene i činjenicu da je riječ o visokočinovanom službeniku policije, u cilju zaštite interesa i ugleda službe doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka, saopćeno je iz GP BiH.

Međutim, istina je posve drugačija. Hoffmann je mjesecima pokušavao službeno dobiti informacije o sumnjivoj kupovini košulja za pripadnike GP BiH za što je utrošeno 1,5 milijuna KM, luksuznih automobila za direktora Galića i njegovog zamjenika Zijada Srabovića (161.000 KM). Galić je za sebe kupio Touarega, a za Srabovića Passata.

Od službenika za informiranje Hoffmann je za svaki upit uredno dobijao odbijenice, a od Žalbenog vijeća kojem se potom obraćao pozitivan odgovor da mu se moraju dati na uvid tražene informacije. Umjesto informacija uslijedila je suspenzija.

Grupa policajaca GP BiH, koja je već u nekoliko navrata slala dopise o Galićevim i Srabovićevim nezakonitim aktivnostima (između ostalog o naštimanim činovanjima podobnim i poslušnim), koje narušavaju ugled ove državne policijske agencije, ovog tjedna uputit će Tužiteljstvu BiH kompletnu dokumentaciju o svemu što je do sada ovaj dvojac radio.

O ovim dopisima, na koje je jedino ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odreagirao, mediji su pisali u više navrata.

Sugovornici iz Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije kažu da je Galićeva odluka o suspenziji Hoffmanna klasični primjer panike u kojoj se direktor trenutno nalazi, jer je svjestan kako postoji mnogo dokaza o njegovim samovoljnim i nezakonitim potezima unutar GP BiH, čime će se pozabaviti i Tužiteljstvo BiH.

Tako, navode oni, Galić tjedno jedan, maksimalno dva dana, provede na poslu u Sarajevu, a sve ostale dane on i njegov vozač su kući u Hercegovini. No, to nije smetnja da direktor uredno uzima naknade za odvojeni život.

Kadrovska politika, koju Galić, uz punu podršku Srabovića vodi, svodi se na personalni odnos, pojašnjavaju sugovornici.

Dovoljno je da ga neko poprijeko pogleda ili progovori javno o bilo čemu što njemu ne odgovara, direktor se naljuti te "razbaca" ljude po terenskim uredima ili graničnim prijelazima po vlastitom nahođenju.

Policijski službenici nezadovoljni takvim tretmanom odlaze na bolovanje ili godišnji odmor, što se u konačnici negativno odražava na rad Granične policije.

Inače, Hoffmann može biti suspendiran maksimalno 60 dana, što je zakonski rok u okviru kojeg Stegovno povjerenstvo mora donijeti konačnu odluku.

Galić donio Pravilnik kako bi sebi i Sraboviću kupio luksuzna vozila

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kojim je propisano na osnovu funkcije kome pripada kakvo vozilo.

Touareg, koji je Galić nabavio za sebe, spada u visoku klasu putničkih vozila. Ovim pravilnikom može se kupiti za potrebe članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Međutim, ovim pravilnikom dopušteno je državnim policijskim agencijama da mogu donijeti poseban pravilnik nabavke specijalizovanih službenih vozila za policijske potrebe.

To je Galić iskoristio, te je 9. srpnja prošle godine Granična policija BiH donijela poseban pravilnik, čime je sebi otvorio "zakonit" put za nabavku Touarega od 105.000 KM plus dodatna oprema, te za Srabovića Passata 56.000 KM također s dodatnom opremom. Nijedno vozilo za posebne policijske potrebe nije više nabavljeno.

Hoffmann imenovan nacionalnim koordinatorom BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o imenovanju Svevlada Hoffmanna za nacionalnog koordinatora BiH za suradnju i koordinaciju s Regionalnim centrom "Regionalna inicijativa za migraciju, azil i izbjeglice" (MARRI). Iako je suspendiran u Graničnoj policiji BiH, to nije smetnja za obavljanje ovog posla.

Glas naroda

Pregazit će ga kolko vidim ovaj Hofman ko plitak potok..

Opet ovi krimos Galic

Zoki posudis mi koju ijadu do place vratim ti iz Sindikata cim pare legnu od ovih bidnika sto mi uredno placaju s kamatom naravno znas da ti redovno vinanciram sve ko sto sam i cin tvoj Dragan mandarina

Pa ova bjeda uzima od sindikalne crkavice koja se odbija od ledja policije za bolest i SMRT pare da sebi plate ruckove i vecere.Naravno samo bude veliki [ * neprimjereno * ] predsjednik sindikata koji na svoju ruku daje pare od clanarine da bude pozvan u kruzok krimosa pa se isti nazdere i napije da 15 dana pricaju o debelom koliko se obloka.SRAM VAS MOZE BITI OD MRTVIH UZIMATE

Galicu kolika je tarifa danas tuziocima ide li kes ili samo ruckovi.Oguli vas ovaj hofi sta se para nadavaste da mu smjestite aki nesto vam tesko ide

Bogami vrzino kolo,loše se piše Galiću nije to utima fajt i mišići nego Vukovi,boli te briga tebi je Kraj života blizu

Ma on ce pregaziti sam sebe jer ocito covjek nije sam sa sobom jer imati tako visok cin u granicnoj policiji a ponasa se ko najveci klosar l pada na neke niske grane to moramo biti jasni nije nimalo normalno a hofi je upravo takav i to je zalosno

ISkusni kriminalci se javise za mandata ove dvojice samo GACE zapljenili i PAPRIKE KOJE DISU azor hoce da covjek koji vozi paprike natovare da krijumcari ljude.Sta se uradiki za dvije godine? Osim sto se OPUHALI i sapun iz wcZijo slusa li SLUZBENI KER dobro si prosao za tvoju informaciju koju jako dobro znas za jednog se izdvoji 20.000 km bijedo secerna stize te

Kad ste tako posteni sto ne postupate jednako prema svima?zar vam nije vas poslusnik pasanbegovis napravio stetu na sluzbenom auto preko 10.000 km ,vodi se postupak protiv njega krijete dokaze kupujete tuzioce jer ima sestru sudincu taj mali atomski mrav pa ga stitite da vas ta ista ne oplete po vasim debelim gu zi ce ti na ma.smetaju vama samo ljudi koji vide vas okorjeli kriminal

Bravo Hoffman, samo naprijed pošteno graničari te stoje, bilo je i vrijeme da se razotkrije ovaj kleptoman koji krade i uzima gdje god stigne. Pod izgovorom reda i discipline obračunava se sa normalnim ljudima ali sve galicu dodje kraj pa i tebi.

Galić nije Dumančić da se boji šupljih ucjena. Galiću samo naprijed.

Šta je taj hofman uradija da je suspendiran.

Razotkrijo galicev kriminal hofmana gospodin čovjek a ovaj s posusja teški seljak i primitivan a još usput krimos. Hoffman puna podrška od terenskog ureda jug

Hoffmann bi uzeo i Bogu dušu taj i iz Crkve izlazi sa parama bolesnik, Zorane samo naprijed grupa svjesni policajaca NAPRIJED U POBJEDU

Koji su to posteni granicarh uz hofmana mora da su oni sto su hvaceni s rukama u medu. Da je. BiH serijatska drzava sto mnogi prizeljkuju koji su uz hofmana falilo bi nam ruku sto bi i ovim [ * neprimjereno * ]ma odsikli.

Hofman je olicje gratskog stakora koji samo gleda dice sta zamotat iza krivine zaliano je kad su takvi u agenciji samo sire epidemiju nemorala

Sve ovi epiteti kojebsi pobroja zabhoffmana vrijede iskljucivo za galica, bole ga jako ovi komentari jer napokon izlazi istina o njemu i njegovim ne zakonitostima pa sam sebi daje podršku ili po njegovu nahodjenju piše za njega pameti iste kao i on.

Roki rokas li se? de povuci malog bilog sto si namota i nalausi jos koju curicu koju predhodno silujes jesi ROCKI isti kao sparing partner tvoj direktur intelekt vam je na istom nivou.De se ti zabavi kako ces iz vlastitog dreka da se izvuces opuhat ces punca koji godinama skupja milioncice da tebe izvuce iz g....a.Vodaj KEROVE samo i jesi za to

Bio sam prisutan na sastanku kad je kromanjonac Galić pred zaprepaštanim slušaocima granične usplahireno baljezgao kako on zna udarit čovjeka a da se to ne vidi na tijelu.Pokušao je jadnik tako zaplašit svoje neistomišljenike.Njegov savjetnik Hofman dobronamjerno je upozorio ovog neanderetalca da se tako obraćati svojim podređenima nije primjereno niti zakonito.Krapinski čovjek u vidu direktora granične nije mogao oprostiti tu hofmanovu opasku i od tog trenutka njegov savjetnik je postao za kromanjonca persona non grata.Falsifikatoru koji se kiti lažnom diplomom iz Sremske Kamenice izabrao si krivu osobu za fajt,ubrzo ćeš to shvatiti.U zatvoru češ završiti razbojniče na sreću svih poštenih graničara.

Galić je tup ko konj.Otjerao je Žarka Laketu koji ga je upozorovao na kriminalca Ziju Srabovića inače zamjenika ovog tupana.Tupan je otišao do Zije i referiso mu sve o tome na što ga je Laketa upozoravao.A zašto.Zato što je tupan popušio Zijinu ublehu kako on može sve završiti sa Salihovićem glavmim tužiocem.Tako Zijo tupana drži u stanju zavisnosti od njegove navodne konekcije sa Salihovićem.Pa zar Hercegovina nije mogla delegirat nekog pametnijeg od ove steridne budaletine.

Uveo red Galić . granična policija je bila švedski stol za laketu i hofmana . radili su šta su htjeli i trošili. Nema više

Uveo je on nerad nista ne radite uhljebi bjedni zato vam je on i dobar da vasa glupost ne izlazi na povrsinu vise.

g.galicu gdje su prislusni uredaji druga dumancica v.zavrsili obecao si da ces istrazit i procesuirat sluzbenike koji su privatno u sluzbenim prostorijama dgs svakog koga su htjeli pratili,sip-u,akcije,tuzitelje ,odvjetnike idr.gdje je istraga stala?

Prislusne uredjaje je smjestio kod sebe i zaduzio svoje zlatne decke da sad prate sluzbenike granicne kad je secerko zijo skonao kako to CUDO radi osladilo mu se pa s pajdasem kriminalnim prate sluzbenike.Zato adekvatno nagrade svoj odani TUPAVI tim kao sto su i sami.Kakvi oni i njihove Istrage Krimosi

Galiću sitnoooooooooooooo

Pusti ih Zorane neka ih.Čekam te u svom novom stanu na Ciglanama adresa Merhemića trg koji sam kupio nakon što sam odabrao kadete za našu i samo našu graničnu policiju,sve u dogovoru s tobom i zaštičenim svjedokom.
Tvoj i samo tvoj Zijo Svrabović zvani ćelo.

Želim Galiću iskreno tebi lažnom katoliku i onoj tvojoj ćelavoj pudlici i lažnom muslimanu Svraboviću koji loče za ramazana da vas stigne kletva svih policijskih službenika koje ste svojom ohološću razdvojili od njihovih obitelji.Mislim da se bar u tvom slučaju kletva već i ostvaruje.Razmisli mali o tome ako si u stanju razmišljati.

Bobić se hvalio kako je kao mali iša u njemačku radit s ljeta na baušteli jednom mu je pala greda na glavu i otad mu se reče sve pibrkalo najviše ga glava boli kad počne mislit

Galicu lazove!!

Lijepo je kad ljudi koriste demokraciju , kako bi govorili sta misle , a da zato ne budu sankcionisani . Medjutim ( uvijek ima "medjutim" ) , umni ljudi znaju i to
da svemu ima granica , da je sve ograniceno u covjekovom zivotu , e da bi covjek bio bolji covjek ! I da bi svoj zivot - ocovjecio !...Prva lekcija o tom ogranicavanju je - p o s t o v a nj e - policije !Policijski posao nije javan posao , tajne policije nisu javne policije , pogranicne policije ( posebno oko opstine Ljubuski ) , su ljudi koji imaju zadatke o kojima ne govore , niti smiju da govore . Mi smo na potezu gdje se ukrstaju putevi svakovrsnih kriminala , pocevsi od trgovine ljudima , do prelaza svercovanja oruzjem , pa sve do prelaza na zapad poklonika i saradnika takozvane "islamske drzave "! Oprez !...Da li u policiji ima i onih koji ne pripadaju policiji ?...IMA ! I to vise od 25 posto - ovo samo da se bolje razumijemo . Uvukli se u policiju , ali to mora rjesavati - policija , a ne ulica . Zato je vrlo bitno da mi "mali ljudi" , sa vise opreza govorimo o policijskim temama , jer jos nismo polozili ni ispit za glasace , ni za glasace - jer jos uvijek glasamo za one - koje necemo !
.
A onda bacamo drvlje i kamenje !...Ponizavanjem policije ponizavamo sami sebe ! Posebno kad imenujemo moguce krivce , jer se to imenovanje ne vrsi na ovaj nacin , nego na drugi ! Morat cete ulagati u policiju , i sve sto je u vezi s njom , vec 2.017. - duplo vise nego 2.016. Morat ce te , a ne odlucit cete ! Mi smo - ljudi sa granice ! To nije igracka nikada bila , danas - posebno nije ! Gradjanin je duzan da policiji daje informacije koje nisu u saglasju sa zakonom i moralom , ali ne na nacin na koji se to radi u "komentarima" ! Kako se moze zatvoriti covjek , tako isto se mogu zatvoriti i komentari . Mnogi portali su to vec i ucinili , jer komentari donose vise stete - nego koristi . Mozda , cak i ovaj moj !

graniću ne kakat reci lijepo daje galić kaka

Sram vas moze biti policija vam pada u nesvest od uniformi vunene pantalone nose usred ljeta kosulje od pvc aluminije a sebi sebicni moroni da mozete klimu bu montirali iza usiju.Doduse ovaj prvi prostor na glavusini da mu moze stati a secerku celavcu taman treba da mu hladi celu kad se omlati od rakijetine i svojih ugursuza.Lazovcine bjedne dabogda vam djeca citav zivot ovako kvalitetnu odjecu nosila

Dica vam isto ovo dozivla da imaju za direktore ovu mafiju kao vas dvojica rumeni je opasan.Jos gori od ovog mladunceta od teleta sve je ovonjegov scenarij jer starom buljanu ide mandat u nepovrat i sad sto JAMI JAMIO je pa je cak i KERA SLUZBENOG za kojeg se daju tisuce km.SEBI NaMOTAO ZA DJAB bruko.

za direktora žižu brata od buflona paćete tek viditi štaje lažov ovi buflon je njegov mlađi bređat nije mu nido koljena po laganju žžiiikkaa zz aa ddd iiirrreeekkkktttuuurrraaa

To im je familijarna zaraza izgleda da lazu i petljaju cim otvore ona lazljiva usta

Kaze kralj u komentaru iznad faca od teleta ahahahahahaha a svaka ti cast sto me nasmija ahahaha orginal june ahahahahahaha

Ko stoji Galića???

HDZ

glava juneća tijelo krmeće srce zečije pametkokošja komplet mamut imali iko normalan u fbih dase skloni ovi mamut

glava juneća tijelo krmeće srce zečije pametkokošja komplet mamut imali iko normalan u fbih dase skloni ovi mamut

Sam napadajte jadnici i sluge,prazne puske ne pucaju i ne pogadjaju.Nista vas i nitko ne moze spasiti sudbine koja vas ceka,a to je pakao koj ste sami sebi stvorili i ispleli u mrezama lazi i [ * neprimjereno * ]cki konstrukcija o gospodinu Galicu.Ne moze vam vise pomoci niti dragi Bog.Podrska gospodinu Galicu.Tako rade oni koj su predodtedeni da budu vodje, bez kompromisa i straha protiv sotona i otpada ljudskog a uz pomoc Boga.Gospodine Galicu samo tsko zgromite bijednike i neradnike.

Iz Granične policije BiH stigao je demanti navoda u tekstu „Šta je pozadina odluke: Umjesto podataka o Galićevom rasipništvu,Hoffmann dobio rješenje o suspenziji“, koji novinska agencija Patria objavljuje u cjelosti.

-Na portalu Novinske agencije Patria 20.6.2016. godine objavljen je tekst „Šta je pozadina odluke: Umjesto podataka o Galićevom rasipništvu, Hoffmann dobio rješenje o suspenziji”.

Tekst sadrži neistine ili poluistine kojima su dezinformirani posjetioci portala i građani. Posebno ističemo da autor spornog teksta nije odgovorio na pitanje koje je postavio senzacionalističkim naslovom, već je suspenziju policijskog službenika iskoristio za rušenje ugleda Granične policije BiH i njenih rukovodilaca predstavljajući ih kao rasipnike budžeta koji provode strahovladu.

Ne ponavljajući sve sporne konstatacije iz teksta, u svrhu davanja tačnih informacija za javnost, ukazujemo na sljedeće:

Disciplinska komisija Granične policije BiH protiv policijskog službenika S.H. pokrenula je disciplinski postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više težih povreda službene dužnosti: „ponašanje koje narušava ugled policijskog organa“, „davanje netačnih podataka koje utiču na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice“ i „zloupotreba službenog položaja“.

Naime, postoji osnovana sumnja da je S.H. u decembru 2015. na sastanku šefova graničnih policija u Budvi službenicima Regionalnog centra MARRI dao netačne podatke u cilju ostvarivanja prava na troškove prijevoza službenog putovanja na relaciji Sarajevo – Budva – Sarajevo. Iako je koristio službeno vozilo Granične policije BiH, S.H. je od organizatora sastanka za prijevoz uzeo 238 eura u gotovom novcu koji nije uplatio blagajni GPBiH već ga je zadržao za sebe. Također u izvještaju o službenom putovanju koji je dostavio direktoru GPBiH, S.H. nije naveo da je od organizatora sastanka uzeo novac za prijevoz.

Uzimajući u obzir prirodu težih povreda službene dužnosti koje se S.H. stavljaju na teret, okolnosti pod kojima su počinjene i činjenicu da je riječ o visokočinovanom službeniku policije, u cilju zaštite interesa i ugleda službe direktor Zoran Galić 15.6.2016. donio je rješenje o privremenoj suspenziji službenika koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka.

Prema nalogu nadležnog tužilaštva, GPBiH provjerava da li u opisanim radnjama S.H. ima elemenata povreda Krivičnog zakona BiH, te će se u skladu sa rezultatima provjera preduzeti dalje aktivnosti propisane Zakonom o krivičnom postupku BiH

Na osnovu navedenog zaključujemo da su komentari u tekstu ciljano prebacivanje odgovornosti sa osumnjičenog za teže povrede službene dužnosti na rukovodstvo GPBiH, te pokušaj stvaranja opravdanja i alibija za navedene povrede što će se utvrditi u odgovarajućim postupcima.

Također želimo istaknuti da GPBiH u cilju što racionalnije eksploatacije, korištenja i održavanja vozila, svake godine planira zanavljanje voznog parka oko 10 posto, jer se dugogodišnjim korištenjem povećavaju troškovi njihovog održavanja.

U 2015. godini za nabavku vozila iz kapitalnih ulaganja GPBiH izdvojeno je 2.175.934,30 KM. Tim sredstvima kupljeno je 26 kombija, pet terenskih i jedno putničko motorno vozilo srednje klase. Sva vozila nabavljena su u skladu sa odredbama „Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja specijalizovanih službenih vozila u GPBiH“ i „Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH“.

GPBiH je u obavezi da osigura uniforme i njihove djelove za policijske službenike što je propisano važećim pravilnicima. U 2015. godini proveden je postupak javne nabavke uniformi sa međunarodnom objavom. Provedenom procedurom zaključeni su okvirni sporazumi nabavke uniformi za period od četiri godine i to: košulja i majica vrijednosti 1.893.000 KM, jakni i mantila vrijednosti 1.090.800 KM i pantalona vrijednosti 899.370 KM bez PDV-a.

Predlažemo da se ubuduće radi pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova o GPBIH prethodno provjeri kod zvaničnih izvora informacija u GPBIH. Od vas zahtijevamo da demanti objavite u cijelosti, a o svemu smo upoznali i Vijeće za tisak / štampu BIH.

Orangutan u odori glavnog generalnog inspektora,izmislio je kompletnu priču koja je ovdje iznesena u cilju pokušaja diskreditacije svog suparnika.On zna da Hofmana sprječava Zakon o policijskim službenicima BiH da javno istupi i adekvatno objasni o kakvoj Galićevskoj krivotvorini i lakrdiji se radi.A što očekivati od jednog notornog varalice Galića koji u svojoj putovnici ne posjeduje niti jedan pečat koji bi potvrdio da je bar jednom otišao na predavanje u Sremsku Kamenicu odakle je pribavio nezakonitu diplomu.Treba reći da je Hofmana Galić i 2014 god.nezakonito i u montiranom postupku suspendirao pa je po naredbi tužiteljstva vraćen na posao uz isplatu svih pripadajućih naknada.Ovo je samo jadan pokušaj ušutkavanja jedinog čovjeka u graničnoj policiji koji je Galića pozvao da podnese ostavku radi nepodobnosti i nesposobnosti da obnaša funkciju ravnatelja.

Galićevo rasipništvo u pozadini odluke o suspenziji Hoffmanna?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari