Ljubić i Vukoja s predsjednicom o odlasku Hrvata iz BiH

ljubuski.info

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske te voditelj Odjela za kulturu, sport i medije GV HNS BiH i ravnatelj HNK Mostar, Ivan Vukoja sastali u se danas u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Izaslanstvo GV je informiralo Predsjednicu RH političkim prilikama u BiH, posebno o položaju Hrvatskog naroda. Ljubić je posebno istaknuo da se broj Hrvata u BiH u odnosu na stanje prije rata prepolovio, te činjenicu da je samo u prethodnoj godini oko 14.000 Hrvata napustilo BiH. Naglasio je kako je to problem koji traži žurne odgovore i konkretne aktivnosti.

Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.
"Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH" - naglasio je Vukoja u svome izlaganju i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.

Predsjednica Grabar Kitarević istaknula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom i kulturnom i svakom drugom planu, te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.

Dr. Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.

Zajednički zaključak sastanka je kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata, te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Komentari

Samo nam nemojte više pomagat i hrvati će opstat u svojoj zemlji

Zbog te njihove uzajamne pomoći se i iseljavamo,zbog HNS-a i HDZ-a.Do teškog položaja nas je dovela politika naših Hrvatima jer se iseljavamo masovno s područja gdje smo većina.Ljubicu,Covicu i ostalim podanicima je bilo davno vrijeme da se maknu ni komunizam ovo ne pamti.

Dajte gospođo predsjednice pomozite sa kojim milijunom da kradese glavešine sagrade koju vilu po uzoru na dragančeta. To uljepšava krajolik siromašne Hercegovine. Vidite koliko privatnih klinika otvorilo sa pomoći za mo bolnicu. Vidite kako je od HR pomoći za hvo miralem rupčić za sebe ostavio stotinjak milijuna KM sagradio lanac trgovina i predstavništvo za vw. To su naši svijetli primjeri kradese domoljubi, velike hrvatine, desna na grudima, lijeva u džepu Hrvata.

Ljubić i Vukoja s predsjednicom o odlasku Hrvata iz BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari