Njemački i austrijski mediji se obrušili na Karamarka i HDZ

ljubuski.info

Njemački i austrijski mediji raspisali su se o padu hrvatske Vlade i čovjeku koji ga je skrivio, Tomislavu Karamarku.

"Karamarko je svojim primjerom demonstrirao ono što prosječni hrvatski birač zamjera čitavoj njegovoj stranci: da su nacionalne poze tek kamuflaža za pohlepu", analiziraju njemački mediji.

Mediji na njemačkom govornom području izvijestili su o novoj epizodi hrvatske političke krize, ali i analiziraju uzroke i razmatraju opcije za budućnost, prenosi Deutsche Welle.

"Teška politička kriza u najmlađoj članici Europske unije Hrvatskoj je dosegnula novi vrhunac: 125 od 151 parlamentarna zastupnika u Zagrebu su premijeru Tihomiru Oreškoviću ovoga četvrtka izglasala nepovjerenje. Time je vlada nakon manje od pet mjeseci rada pala", piše agencija dpa, koja je zaključila kako je potpuno neizvjesno kako će se u Hrvatskoj stvari dalje odvijati. Dpa prenosi i Oreškovićeve optužbe na račun Tomislava Karamarka u kojima šefu HDZ-a predbacuje da ga nisu zanimali gospodarski problemi i reforme, već samo vlastiti interesi.

"Moćni šef stranke je od početka otežavao rad premijeru Oreškoviću. Sada mora odstupiti s vlasti", analizira Norbert Mappes-Niediek, dugogodišnji dopisnik s prostora bivše Jugoslavije, koji je analizu napisao za Frankfurter Rundschauu.

"Nacionalnim parolama i raspaljivanjem strasti protiv manjina, pogotovo srpske, ovaj čovjek željan moći probudio je doduše uspješno stare mržnje iz prošlosti. Ali je istovremeno toliko snažno polarizirao da je politički centar zapravo nestao te on nije mogao naći upotrebljivog partnera za vladanje", piše Mappes-Niediek, koji zaključuje kako je Karamarko svojim primjerom pokazao ono što prosječni birači zamjeraju HDZ-u - "nacionalne poze tek su kamuflaža za pohlepu".

"Hrvatska i HDZ nakon Karamarka"

Austrijski Standard objavio je analizu, u kojoj prognozira da bi nakon Karamarkove ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade HDZ mogao ponovno postati umjereniji, što bi omogućilo i ono što nitko ne očekuje - veliku koaliciju sa SDP-om. Karamarkova je ostavka, piše Der Standard, "velika cenzura u hrvatskoj politici".

"Tomislav Karamarko će nakon konačnog odlaska iz prvih redova HDZ-a ostaviti stranku na raskrižju. A ono se nalazi na klisuri. Dok Karamarkov put vodi ravno u propast, novi kurs bi mogao od HDZ-a učiniti jednu modernu kršćansko-demokratsku stranku", piše Der Standard koji velikim hrvatskim strankama savjetuje da sad razmotre i mogućnsot vladanja u velikoj koaliciji.

"U vremenima krize bi ovoj državi na Jadranu bila za poželjeti velika koalicija u kojoj bi dvije dominirajuće stranke zajednički radile na dalekosežnim reformama", zaključuje Der Standard.

index.hr

Glas naroda

Ooooo kako je tek u Hercegovini, koje pohlepne primate skriva u skutima kradese parija, da se ne povjeruje. Izvrnute vrijednosti kad komunisti su u prvim redovima u crkvi, udbaši su demokrati, doktori znanosti su jedva pismeni, fabusovci imaju vodeća mjesta dok oni koji su izvrsni završili fakultet redovno zjape, pričaju o nartalitetu a nema naknada za djecu taj novac potroše na čašćenje svojih partijskih drugova, sudstvo i policija su sve češće umiješani u nečasne rabote, itd. Primjer uzimaju od Sanadera, Vidoševića, Zagorca, Kutle i te osuđene klike smrkića krimena.

Gori je HDZ BiH za Hrvate a Karamarko je anđeo za Čovića pa vi sad...

Karamarko izgubio si dobivene izbore,smjenio si premijera kojeg si doveo i hvalio da je stručnjak koji će pokrenuti gospodarstvo.Sad se ide na izbore podnesi ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a jer si korumpiran i nesposoban.Plenković će sam pomesti SDP i Milanovića.

Karamarko izgubio si priznaj poraz rušiš svoju vladu a nemožeš sastaviti novu većinu.Sabor se raspušta a ti podneseš zahtjev za saborskog zastupnika.Karamarko podnesi ostavku.Evo ponovo Milanovića na vlast još 100 000 tisuća hrvata će odselit .

[ * neprimjereno * ]ko i Brkić stari udbaši, špijunčine koji žele od Hrvatske napraviti policijsku državu čiji će aparat štititi kriminal njihove klike. Dovoljno je spomenuti Sanader, Zagorec, Vidošević, Mamić... Sve su spremni napraviti kako bi se dočepali Hrvatske imovine i novca.

Di ste HDZ-ovci raspušta se sabor rušite Karamarka ili vam dolazi Milanović i partija.

Ukinuti HDZ sa obe strane granice najveci neprijatelji hrvatskog naroda.

Karamarko mora otići taj radi protiv stranke.Milanovića je ponovo oživio.Bolje je izubiti izbore nego obraz.

Njemački i austrijski mediji se obrušili na Karamarka i HDZ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari