Branitelji ne daju smilje u bescjenje: Nema spuštanja ispod cijene od pet KM

ljubuski.info

"Cijena eteričnih ulja na svjetskom tržištu je čak u blagom usponu i zašto bi se onda cijena smilja spuštala na tri KM kada bi po tim pokazateljima trebalo biti obratno, tj. cijena smilja bi trebala rasti", kaže Čapljinac Ivo Puljić u ime svih svojih bivših suboraca, a sada kolega u poslu uzgoja smilja na čapljinskom području koji će svoj rad zaštiti spomenutim osnivanjem poljoprivredne zadruge.

"Želimo samo raditi i proizvoditi smilje te zaštititi ulaganja koja su ogromna u ovom poslu. Samo za pripremu jednog duluma zemljišta potrebno je uložiti i oko dvije tisuće KM, pa nije teško izračunati koliko to stoji na većim površinama od jednog duluma", kaže Puljić.

Naime, na čapljinskom području se braniteljska populacija odlučila okupiti u poljoprivrednu zadrugu koja bi imala zadaću okupljanja branitelja na pripremi i samom uzgoju te kasnije i preradi smilja koje je u posljednje vrijeme postalo pravi hit na prostima Hercegovine.

Na području općine Čapljina smiljem su već zasađene ogromne površine, a dosta toga se tek priprema na terenu gdje ne miruju posebni strojevi za pripremu zemljišta. Koliko je to izraženo, najbolje govori podatak kako će branitelji uzgajivači smilja, koji će se udružiti u poljoprivrednu zadrugu, do kraja ove godine imati više od pola milijuna sadnica smilja.

Udruživanje i zajednički rad na uzgoju smilja te otvaranje vlastite destilerije prvi je cilj branitelja okupljenih u buduću zadrugu koja će, naravno, biti otvorena svima koji se manje ili više bave uzgojem smilja.

Branitelje uzgajivače smilja već sada jako muče određene stvari pa su odlučni izboriti se za to da se njima ne manipulira kad je cijena smilja pri otkupu u pitanju, a oko čega se u posljednje vrijeme plasira dosta pogrešnih informacija.
"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme u javnosti plasiraju informacije o tome kako je cijena smilja oko tri marke za jedan kilogram. No, to je daleko od stvarnosti i očito se ide s namjernom manipulacijom oko tih cijena, a što izravno i negativno utječe na naš rad i buduće aktivnosti. Cijena smilja je prošle godine, a isto tako će, evo, biti i ove, bila pet KM za jedan kilogram, a u jednom razdoblju rasla je i do sedam KM. Sve to očekuje se i u ovoj godini i stoga molimo sve branitelje, ali i ostale proizvođače, da ne daju svoje smilje u bescjenje jer je njegova stvarna cijena oko pet KM", navode branitelji.

Glas naroda

Daj Bože da prodaju po 5 maraka,ali čisto sumnjam. Znajući naše ljude nema dogovora, kao i na pijaci svak ga svakome šukne,samo da proda. Ako bude i 3 marke puna šaka brade

Dobro kazes prijatelju,nego treba molit boga da ga ova bagra ne spusti ispod 3 marke za kg.

Branitelji ako ne budete imali svoju destileriju pušiona ste od ovih zato se ujedinite vi to možete

Proizvodnju smilja jedino mogu spasiti zadruge, ljudi udružite se, educirajte se vidite kako funkcioniraju zadruge na zapadu, jedino tako će te opstati, a l. , o. pove i njihovu braću trgovce ubacite u stroj za destiliranje di im je i misto!

Sta se bez veze blamirate sa tim komentarima cmilje ce biti i vise od pet maraka po kilu

Hdz već smišlja kako ubrati harač od smiljara.

Najnovija pisma "Mala moja sad me zoveš kad je smilje niklo, di si bila kad sam bio niko"

Najnovija pisma "Mala moja sad me zoveš kad je smilje niklo, di si bila kad sam bio niko"

Na pravom ste putu!Samo tako! Destilerija svakako!Tada prodajete, finalni proizvod!

Čitam da cijena jednog litra ulja od cmilja dosegne i do 1800 eura a isto tako govore da za jedan litar ulja treba 1000 kg mase od cmilja pa mi tu nešto neštima tko bi to u nešto uložio 5000 tisuća da dobije maksimalno 3500 da na kraju naglasim da bih iskreno volio da ovo ljudima uspije

tako je kod nas u prozoru,bjeli luk bio 10km..pa kad se poceo saditi,nismo mogli ni 1km uzet za 1 kilu.daj boze

Pa kad ste neorganizirani i neplanirani. Dašta će već pasti cijena kada ide svatko u to i kad se na ponudio pojavi masa toga.

obavezno zadrugu i ovcu iz graba za šefa zadruge pa da vidite kako on i grbavac to razvaljuju to su naši zaboravljeni lideri...

Ako "za[ * neprimjereno * ]mo" s smiljem desit će se masovni egzodus iz hercegovine.. Ovo s smiljem treba odraditi maksimalno korektno i pošteno..

Realna cjena cmilja je 2km

Postovani smiljari i oni drugi,neki dan sam bila u jednoj farmaciji tj apoteki u francuskoj i 5ml ali BIO eter.ulja kosta oko 25eura jer zavisi od proizvodjaca a u svicarskoj je jos skuplje,jedino ono koje nije bio je jeftinije,ovo su cijene na malo ali izracunajte sami koliko je cijena kg smilja onda a lijep pozdrav smiljarima i puno uspjeha u radu971

Po tome trebalo bi Konzumu, Bingu, Šišoviću,Namexu Prodeksu itd nametnuti cijene otkupa mesa, sira, jaja, paradaiza, lubenica,čarapa itd ne bu to išlo

Branitelji ne daju smilje u bescjenje: Nema spuštanja ispod cijene od pet KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari