Iz godine u godinu škole su sve praznije

ljubuski.info

Danas završava nastava u osnovnim i srednjim školama u najvećem broju škola u Bosni i Hercegovini. Naime, tek poneka škola, koja je bila spriječena u potpunosti realizirati nastavni plan i program, iz objektivnih ili, pak, subjektivnih razloga, zadržat će učenike još nekoliko dana. No, takvih je iznimno malo.

Svih 5254 učenika osnovnih škola Federacije, koliko ih se upisalo na početku ove školske godine, danas će tek nekoliko sati boraviti u školi, dok će ostatak dana provesti slaveći kraj još jedne školske godine. Kraj školske godine apel je vozačima, ali i policiji, da povećaju pozornost na ove mlade osobe. Nažalost, često je kraj školske godine koban za učenike. Ne treba zaboraviti ni ulogu roditelja i učitelja.

Očekivanje natječaja

Dok učenici završnih razreda osnovnih škola s nestrpljenjem očekuju natječaje za upis u prve razrede srednje škole, učenici ostalih razreda mogu se slobodno opustiti i čekati rujan, točnije 5. rujna, kada će početi nastava u većini osnovnih škola Federacije BiH. Vjerojatno već danas imaju tisuće planova za nastupajući ljetni raspust koji traje sve do početka rujna.
"Natječaji za upis u prve razrede srednje škole još nisu raspisani, a njihovo raspisivanje očekujemo za desetak dana. Bit će istaknuti na školskim oglasnim pločama, ali i u jednim od dnevnih novina", rekao je Miroslav Bošnjak, ravnatelj širokobriješke gimnazije.

Dok se u Federaciji očekuje da resorna županijska ministarstva raspišu natječaj za upis u srednje škole, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je javni natječaj za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2016./2017. godinu. Upis učenika obavlja se u dva upisna roka - od 13. do 24. lipnja i od 4. do 15. srpnja.

Kraj školske godine je danas i za 2316 učenika srednjih škola, koliko ih se upisalo početkom ove školske godine. Dok su učenici završnih razreda srednjih škola već treći tjedan na odmoru, oni koji još nisu maturanti, kraj školske godine proslavit će danas.

"Tijekom proteklih dana, ne da nije bilo vremena za opuštanje nego je to bilo nekoliko tjedana najintenzivnijeg učenja u mom životu. Spremala sam se za državnu maturu koja je ovoga tjedna već počela, a sutra imamo i polaganje mature u gimnaziji", kaže učenica završnog razreda širokobriješke gimnazije koja se dvadesetak dana ne odvaja od knjige.

Za učenike završnih razreda srednjih škola fakulteti su već zakazali program i vrijeme upisa. Još tijekom proteklih mjeseci pokušali su upoznati učenike završnih razreda srednjih škola s ponudama koje nude iduće akademske godine. Tako se na mostarsko Sveučilište može predati dokumentacija već 27. lipnja pa sve do 2. srpnja. To je prvi upisni krug, a postoji i onaj drugi, rujanski.

Sve manje učenika

Analizirajući proteklu školsku godinu, može se zaključiti kako je trend "bijele kuge" nastavljen i ove godine. Iz godine u godinu škole su sve praznije, što zbog manjeg broja novorođenčadi, što zbog masovnog iseljavanja cijelih obitelji.

Tijekom proteklih pet godine broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH smanjen je za 302 učenika ili 1,38 posto.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine je, također, kontinuirano smanjivan u razdoblju školska 2011./12. - 2015./16. godina i manji je za 19.705 ili 9,45 posto.

I analiza broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola u FBiH u ovom razdoblju pokazuje smanjenje u devet županija, i to za 12.573 ili 36,57 posto.

Analizom kretanja ukupnog broja učenika srednjih škola u FBiH u ovom petogodišnjem razdoblju utvrđeno je kako je broj učenika srednjih škola smanjen za 15,84 posto, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Pero Zelenika | Večernji list

Glas naroda

prijevoz djecaObavještavamo sve roditelje učenika koji pohađaju Osnovnu školu Marka Marulića Ljubuški i Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić Humac da će se od slijedeće 2016./2017. školske godine, nastava odvijati na slijedeći način:

učenici od 6. do 9. razreda /prijepodnevna smjena od 7:30

učenici od 1. do 5. razreda /poslijepodnevna smjena od 13:00

Raspored odjela bit će objavljen na ulaznim vratima navedenih škola krajem kolovoza.

Napomena:U Osnovnoj školi Tina Ujevića Vitina, nastava se odvija na isti način već desetak godina.

***
Biti će ih sve manje dok se vake gluposti rade

Opet se ravnatelji dodvoravaju aktualnoj vlasti,a nas roditelje nitko ništa ne pita.Tražit ćemo da se smjene ti podobni,i mi ćemo sami birati stručne učitelje,i oni trebaju da rade u interesu naše djece i društva u cjelini.

Ovo je cak i gore od onoga kad smo morali prvasice voditi u skolu 07:30, a ici po njih u 09:30. Pita li itko roditelje ista? Sta smo mi pokusni kunici? :( Izgleda da cu ja morati dati otkaz da bi mogla slati svoga prvasica u skolu i raditi s njim kad dodje kuci. Tko bi trebao pomagati djeci oko zadace kad roditelji rade npr.2 smjenu!? Koliko je meni poznato ucilice rade do 17 sati. Da mi je vidjeti genijalca kojem je ovako nesto palo na pamet! Pozivam sve roditelje koji su pogodjeni ovim problemima, da se pridruze grupi: https://www.facebook.com/groups/200251337040661/

Svako malo neka nova glupost. Jedva da smo uspjeli ko sav normalan svijet,prvacice poslati u skolu od rujna. Sad opet nova nam borba treba. Nije mi jasno ko ovako nesto odlucuje. Pita li tko nas roditelje sta. Idemo do onih koji su osmislili nesto ovakvo. Valjda se i mi nesto pitamo,ta to su nasa djeca. A Vitina,ma sta nad briga za Vitinu.

Iz godine u godinu škole su sve praznije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari