Dodatna revizija nad 45.131 braniteljskih predmeta

ljubuski.info

U prva četiri mjeseca ove godine iz prava je izveden samo jedan korisnik braniteljsko-invalidske zaštite, i to iz Srednjobosanske županije, što je podatak koji svjedoči da je intenzitet izvođenja boraca iz prava značajno smanjen.

Najnoviji podaci Federalnog ministarstva za braniteljdka pitanja govore da je revizorski tim, koji češlja dokumentaciju boraca, samo u ovom razdoblju ustanovio da je prethodna revizija, provedena pod palicom bivšeg SDP-ovog ministra Zukana Heleza, neosnovano iz prava izvela 162 branitelja.

Tako je za te 162 osobe, kojima je Helezova revizija dodijelila tzv. FMB 2 obrazac (izvođenje iz prava), u proteklom razdoblju dodijeljen obrazac FMB 1 (uspješno obavljena revizija). Dodatno, revizorski tim je samo u prva četiri mjeseca ustanovio 1.101 tužbu zbog neosnovanog izvođenja iz prava.

Prema podacima Ministarstva, od početka revizije do danas čak 1.558 branitelja ponovo je vraćeno u pravo, što znači da je Helezova revizija neosnovano izvela iz prava više od 1.500 osoba.

S druge strane, podaci Federalnog ministarstva govore o tome da je reviziju prošlo 99.879 boraca, dok je za 4.026 osoba ustanovljeno da su lažni branitelji. Međutim, ovaj broj, kada je riječ o izvođenju prava, nije konačan, budući da se za svaki predmet vode upravni postupci.

Iz Sektora za upravno rješavanje ministra su izvijestili da su do ovog trenutka riješili 1.355 predmeta te donijeli konačna rješenja o ukidanju priznatih prava. To znači da je definitivno iz prava izvedeno 1.355 boraca.
Inače, u prošloj godini u prvostupanjskom postupku iz prava je izvedeno oko 50 boraca.

Kada je riječ o ukupnom broju, za 928 osoba utvrđeno je da im je i prije provođenja kontrole prestalo pravo na braniteljsko-invalidsku zaštitu.

Federalno ministarstvo, s ministrom Salkom Bukvarevićem na čelu, planira provesti kontrolu nad dodatnom 45.131 osobom. Iz Ministarstva navode da je za samo godinu, na osnovu provođenja revizija, ušteđeno oko šest milijuna KM.

Avaz

Glas naroda

Obmana Salko lažove

Disu pare od uštede

pa kako to unas u ercegovini od božića izbačeno 700 invalida ko to laže salko ne kaki

begiću mađža javise za svoje bolan nebijo ta kupite salko za sitno

Dodatna revizija nad 45.131 braniteljskih predmeta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari