Branitelji na neperspektivnoj vojnoj imovini napravili ranč

ljubuski.info

Da braniteljska populacija može biti snaga ali i poticaj u društvu dokazuje Braniteljska poljoprivredna zadruga Maslina.

Na neperspektivnoj vojnoj imovini, koja je zapuštena od 90-ih, članovi zadruge Maslina su napravili malo gospodarstvo.

"Mi smo prva ovakva registrirana braniteljska zadruga u Federaciji. Zadruga broji šest članova, a naš direktor je Alenko Dugandžić. Od Federacije smo dobili neperspektivnu vojnu imovinu koja je bila srušena, zapaljena, zemlja nije bila rađena gotovo 40 godina, u roku od pola godine sve smo sredili doveli u red i napravili ranč", priča Mario Soldo, član zadruge i pokretač ove inicijative, dodajući kako je dolazila i Federalna komisija koja je ostala oduševljena s onim što su napravili branitelji.Zadruga je na zemljištu posadila 800 trešanja, 300 šipaka, u suradnji s mještanima Jasenice posađeno je oko 100 tisuća sadnica smilja, te je nabavljeno oko 300 koka 'Hrvatica', a svoju ponudu i rad namjeravaju proširivati.
"Smilje smo sami radili, posijali, pikirali, posadili u zemlju i kvaliteta se već vidi. Naše smilje nije tretirano nikakvim umjetnim đubrivima, nadamo se da će imati vrhunsku kvalitetu. Tražit ćemo i raditi stroge kontrole smilja, kako bi kvaliteta bila dokazano provjerena. Za prodaju se ne bojimo, iako cijene variraju, smilje nećemo dati pod svaku cijenu", kaže Soldo dodajući kako je zemlja u Jasenici vrhunska za smilje, te je šteta da ovo područje bude po korovom.Trešnjama je ove godine, kaže Soldo, treća godina te se očekuje urod iduće godine, a već imaju dogovorenu prodaju.
"Pored trešanja, imamo i šipak, a ubacujemo 300 koka Hrvatica, pilići su se već nalegli i imat ćemo domaća jaja. Koke će biti puštene pošto je ograđeno dva duluma i one će biti stalno vani i past će, tako da će vjerujemo i kvaliteta domaćih jaja biti iznimno dobra", kaže Soldo, navodeći kako imaju u planu ubaciti i ovce što će uraditi vjerojatno iduće godine.

Novac koji će zaraditi od smilja i domaćih proizvoda će ići za zadrugu, kako bi mogli proširivati svoju ponudu.
"Od zarade ćemo za početak kupiti destilator, traktor… Imamo u planu saditi još sto tisuća sadnica smilja na zemlji od mještana koji su nam izašli u susret i ušli s nama u kooperaciju", kaže Soldo, zahvaljujući mještanima i ministarstvu branitelja na potpori."Ima puno posla, ali želimo svima dokazati da se može živjeti od svog rada i da se isplati", kaže Soldo, dodajući kako im već rade neki branitelji, a kako se posao bude širio tako će biti mjesta i za nova radna mjesta.

Osim rada, ranč zadruge je idealno mjesto za odmor i druženje, te su članovi napravili i konobu za i starinsku sobu za druženje, imaju i vrt s maslinama i fontanom a magarac Šime, kao maskota udruge zabavi i nasmije članove i sve posjetitelje.

bljesak.info

Glas naroda

bravo

To ste trebali zvat Marin Soldo vi katolici i virujete u Boga

Branitelji na neperspektivnoj vojnoj imovini napravili ranč
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari