Ljubušaci - predizborna "top tema" u Vrgorcu!

panorama

Ovih dana u našem susjednom gradu Vrgorcu je uzavrelo. Već dva mjeseca Ljubušaci i ostali Hercegovci su «top – tema» gotovo cijele Hrvatske.

Priča se svodi na mišljenje da će upravo Ljubušaci spasiti lokalni HDZ od poraza na lokalnim izborima.

Oporbenjaci smatraju da je dosadašnja vlast «razvlastila» vrgorske strukture premještajući institucije u Metković, Makarsku, Split i Imotski; kako je potrebno pokrenuti razvoj cijele vrgorske krajine i ukazati na veliki broj Ljubušaka prijavljenih u njihovoj općini, jer oni mogu glasati samo za HDZ.

Glavni suparnik lokalnom HDZ-u i HSP-u, uz SDP, koji je i inicirao priču o stotinama Ljubušaka na jednom kućnom broju, je Nezavisna lista mladog gospodarstvenika Miljenka Pivca, čija mesna industrija «Pivac», zamalo drži Vrgorac na nogama. U njegovoj, stvarno jakoj tvrtci, radi i veliki broj Ljubušaka.

I eto, svi su zajedno, žive i rade jedan do drugog.

Politički uspjeh zapravo ne bira sredstva i načine s pomoću kojih bi se ostvarila pobjeda. I gdje je u svemu tome istina?

HDZ, što je prava istina, računa na birače iz Hercegovine s prebivalištem u susjednim dalmatinskim općinama. Ne tako davno, u Ljubuškom je boravio ministar Dragan Primorac darovavši 700.000,00 kn, što je običan svijet prihvatio ravnodušno.

Upravo u tom pograničnom dijelu svakog mjeseca industrija «Pivac» kroz plaće svojih djelatnika daje više stotina tisuća kn. Hoću reći Ljubušaci imaju svoj, a Vrgorčani svoj interes i sve se to ispreplelo na zajedničku dobrobit.

Prema dosadašnjim podacima Ljubušaci nisu nikada glasovali masovno u susjednim dalmatinskim općinama. HDZ s jednim ofucanim predizbornim stajalištem o nacionalnom jedinstvu želi mobilizirati biračko tijelo. Takvo stajalište će u doglednoj budućnosti morati promjeniti, jer je nacionalno jedinstvo nemoguće ugroziti, a Hercegovcima su potrebite većinom gospodarske promjene a ne izblijedjele floskule.

Zbog toga se lobira gdje je to god moguće i nacionalnom i gospodarskom pričom.

Vrgorac ima nešto više od 7 tisuća birača, a njihov odziv na izborima 2006. godine je bio 31,92 %. Ovako mali broj govori da ih do sada izbori nisu osobito interesirali ili zbog stereotipa ili nečeg drugog.

Hoće li se postotak povećati, izgleda ovisi o akterima političke utakmice u Vrgorcu. Na ovim izborima konkurencija je, kažu Vrgorčani, veća nego prije. Hoće li ostati HDZ ili će gradonačelnik postati gospodarstvenik Miljenko Pivac, kojeg će ako uđe u drugi krug podržati i ostale stranke, ostaje da se vidi?

Što se tiče Ljubušaka koji će glasovati, bit će ih i za jedne i za druge, kao i svugdje, ali ni približno u tolikom broju koliko SDP Vrgorac navodi, što se vidi i iz postotka izašlih birača na prošlim izborima, gdje je očito kako su Ljubušaci imali još manje interesa od Vrgorčana glasovati.

poziv

Poziv Vrgoračkim biračima tiskan tijekom prošlih izbora

Nomad

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto