Rasvjetljavanje povijesnog naslijeđa hercega Stjepana Vukčića Kosače

ljubuski.info

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer je završen dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Povijesno naslijeđe hercega Stjepana Vukčića Kosače" i obilježavanje 550. godišnjice od njegove smrti. Ovaj međunarodni skup koji je organizirao Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Hrvatski institut za povijest imao je cilj baciti novo svjetlo na razdoblje vladavine čovjeka po kojem je Hercegovina dobila ime.

Zanimljive teme i predavači

Tijekom dva dana održavanja ove konferencije, istaknuti znanstvenici iz BiH, ali i inozemstva u kratkim crtama obrazložili su svoja istraživanja, dok su svoje radove priložili, a oni će biti tiskani u znanstvenom zborniku.

Predavanje o temi Crkvine u Veseloj kod Bugojna posebice je izazvalo burne rasprave među sudionicima ovog međunarodnog znanstvenoga skupa.

Zanimljiva priča je ona Huseina Smajića, bugojanskog poduzetnika, koji je sasvim slučajno otkrio ostatke crkve što je izgubljena na njegovoj zemlji čekala gotovo punih šest stoljeća da je netko pronađe. U zemlji gdje su se donedavno vjerski objekti nemilice rušili, pojavio se čovjek koji želi graditi. Zanimljivo je kako je Smajić spreman darovati zemlju nadbiskupiji, a da stvari budu još neobičnije, spreman je i financijski pomoći izgradnju crkve. Njegova ideja stigla je do Vatikana i pape Franje, a Lupiga je otišla u Bugojno vidjeti o čemu je ovdje riječ.

Prema istraživanju o ovoj iskopini, vjerojatno su franjevci u Velikoj Straži imali svoju crkvu i samostan koji su razoreni tijekom osmanskih nasrtanja na samo središte Bosanskog kraljevstva u prvoj polovici 15. stoljeća.
"To nam je važno zato što imamo mogućnost u okviru naših studija istraživati, izlaziti i objavljivati. S druge strane, važno nam je da mi bez imalo skromnosti želimo biti vođe u ovom dijelu BiH, kada su u pitanju ona znanstvena područja i grane koje se na Filozofskom fakultetu izučavaju, a danas ih ima osamnaest", kazao je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Povjesničar Ivo Lučić s Hrvatskoga instituta za povijest naglasio je kako je Stjepan Vukčić Kosača jako važna osoba za današnji hrvatski identitet.

Nema konačne istine

"Nakon ovoga skupa nam je mnogo jasnije tko je bio Stjepan Vukčić Kosača. Zbog ograničenih izvora i drugih resursa, nikada nećemo imati apsolutnu i konačnu istinu, ali će ovo istraživanje svakako biti korak naprijed u sagledavanju naše povijesti. Ovo nije prvi, a vjerujem ni posljednji znanstveni skup o ovoj temi. Tijekom ovog znanstvenog skupa smo mogli čuti mnogo zanimljivih predavanja, ali i stajališta pojedinih znanstvenika. Vidjeli ste i kako je bilo različitih pogleda. To su mišljenja i istraživanja pojedinaca, ali svaki od njih je na svoj način zanimljiv. Nakon ovoga slijedi i zbornik radova koji će biti dostupan ljudima koje zanima ova tema", rekao je dr. Ivo Lučić.

Nakon završenog skupa, vodila se zanimljiva rasprava u kojoj su dominirali različiti pogledi na povijesna događanja.

Pero Zelenika | Večernji list

Glas naroda

LJubuski je opljackan od jedne poznate obitelji kada ce se to povjesno obradjivati i zapisivati!!

Ovaj Lučić kao da boluje od staračke bolesti sjeća se šta je davno bilo a ovo prije dvadeset godina amnezija malo povjesnički istraži svoju famyli

Jeli kula Herceg STJEPANA u sastavu trgoccopa.

Rasvjetljavanje dogadjanja u LJubuskom zadnjih godina je najvaznija stvar za ljubuski.

Vinarija ,Hotel ,Trgoccop,Platnara,Famos, benzinske pumpe ,nativa itd .

Herceg stjepan kosaca je preminuo od straha,kad je silni sultan mehmed osvajac prelazio drinu.

moji franevci politicari i povjesnicari
jesu li vam to sluzbe na zemlji
umjesto da molite da obracate
da ste poslusni siromasni
vi ste bahati nedostupni
I vasa molitva nedolazi do bozijeg srca

nije lako ovom Lučiću bit bogat "imat novac " da nitko nezna !!!

Rasvjetljavanje povijesnog naslijeđa hercega Stjepana Vukčića Kosače
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari