Došla voda do grla

ljubuski.info

Nikada ne može biti više lopova od onih od koji lopovi kradu. Uvijek mora biti makar za 0,01% više onih koje se treba krasti. Narodu ponestalo, došlo vrijeme kad se lopovi moraju krasti između sebe.

Kako nedavno rekoše iz ministarstva zdravlja i socijalne skrbi u prvih 4 mjeseca ove godine broj samoubojstava je već dosegao broj samoubojstava iz cijele 2008., broj djece koja su napustila osnovnu školu u BiH oko 2100, nezaposlenost porasla za 120% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, plaće uposlenih u javnom sektoru kasne od 12. mjeseca, , ... Moglo bi se ovako do u nedogled.

Umjesto da se narod digne na noge, pusti svoj glas, ma kolikogod to vjerojatno ničemu ne vodilo, o čemu se u narodu ovih dana najviše govori: o potencijalnom i nepotencijalnom ujedinjenju dva HDZ-a.

Očigledno je i političarima došla voda do grla. Kako od naroda više nemaju što uzeti, krenuli su se obračunavati između sebe. Te malo se neće, te se malo hoće, pa se malo hoće neće,... Sve bi se malo... a da što kasnije nekome uđe. Budući da kontroliraju medije, čovjek dobije dojam da nam egzistencija ovisi o tome hoće li se ujediniti ili neće. Kako nam govore, o tome nam „ovisi vitalnost opstanka na ovim prostorima" da citiramo druga Čovića.

Stvar je u tome da se sve više i više bliže parlamentarni izbori koji će odlučiti o opstanku mnogih fotelja i stražnjica koji opsjedaju te fotelje. Neke, poput Čovića, očekuju sudski procesi koji će opet krenuti u periodu pred izbore, tako da čovjek mora pripremati teren i zaleđe za ono što tada potencijalno može isplivati na površinu. Ovi drugi, moraju pripremiti zaleđe za veći eventualni poraz na izborima, nego ovaj kojeg su doživjeli na prošlim lokalnim. Kako su sve to redom politički matuzalemi koji se u životu nikad nisu zarađivali plodom svoga rada, nego isključivo parazitarenjem, borba za opstanak će biti žestoka.

Međutim, lako je žugati na loš položaj Hrvata u BiH koji je posljedica razjedinjenosti, lako je govoriti o lopovluku i lažima naših političara. Hajde, otiđimo korak dalje i predložimo nešto u cilju rješavanja tog statusa, pa makar utopijski.

Imamo malo više od godinu dana do slijedećih izbora. Recimo neka se sve stranke sa hrvatskim predznakom i one koji programski „brane" interese hrvatskog naroda organiziraju i naprave preliminarne izbore, po uzoru na praksu talijanske ljevice i centra ili primjerice po uzoru na američke republikance i demokrate. Oni predstavnici koji bi imali najviše glasova, prijavili bi se na opće izbore ispred hrvatskog naroda i te kandidate bi morale podržati sve stranke. Ovim činom bi izabrani dužnosnici bili prinuđeni opravdati htijenja naroda; narod bi stao iza svoga izbora, birački korpus bi se ujedinio, a propast bi doživjeli ljudi i stranke poput Lijanovića, jer bi se prvo morali deklarirati kao hrvatska stranka ili stranka svih naroda i narodnosti, a i kad bi se prijavili, ne bi im se dopustila kupovina glasova (morali bi obećavati dupli novac: za preliminarne i za one prave).

U konačnici, ovakav scenarij se ne bi dopao niti OHR-u, jer bi značio da se Hrvati politički ujedinjuju, krenu razgovarati o hrvatskom kolektivitetu i počinju razmišljati svojom glavom. Gdje veće tragedije! Još da Bošnjaci i Srbi krenu istim putem pa na taj način eliminiraju sve one „građanske" opcije koje rade po njihovom nalogu i platnom prometu - katastrofa.

Preliminarni izbori su utopija jer apsolutno nitko nema muda o tome raspravljati. Ta utopija bi, kako tako, filtrirala one koji u svemu manje smrde, ostavivši manje prostora za prodaju magle. Gdje veće nevolje nego da se političare, nenaviknute na ocjenjivanje svog rada, natjera da i štogod odrade za dobrobit onih koji ih biraju.

U međuvremenu, kamate će još uvijek rasti, nezaposlenih će biti više, samoubojica također...ali nas neće biti briga za to.

supersajt.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari