Biskup Franjo Komarica izložen napadima političara i medija u Banja Luci

ljubuski.info

Banjolučki biskup Franjo Komarica postao je u srijedu metom besprizornih napada niza političkih stranaka iz Republike Srpske i entitetskih dužnosnika kojima se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu s onima koju su nad Hrvatima počinjeni u Banja Luci tijekom proteklog rata.

Nakon što ga je otvorenim pismom napao predsjednik RS-a Milorad Dodik, podsjećanje na ratne zločine i na progon i ubojstva nesrba biskupu su zamjerili iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te oporbene Partije demokratskog progresa (PDP).

Orkestriranim napadima pridružio se i gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

"U svoje i u ime gradske uprave najoštrije osuđujem jučerašnje izjave biskupa Franje Komarice u kojima uspoređuje Banju Luku s Bleiburgom pokušavajući na taj način opravdati svoj posjet Bleiburgu gdje je vodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjoj Luci činili zvjerstva", stoji u pisanu priopćenju gradonačelnika Gavranovića, koji je član Dodikova SNSD-a.

Banjolučki gradonačelnik drži da se zločini iz Drugog svjetskog rata nad Srbima nikako ne mogu uspoređivati s onim što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima Banjolučke biskupije s područja današnjeg RS-a prognano je više od 150 tisuća Hrvata i danas ih je ondje tek desetak tisuća.

Ignorirajući tu činjenicu iz Dodikova SNSD-a su čak zatražili da se biskup Komarica ispriča jer je "povrijedio najtananije osjećaje" Srba, a uz to je služio misu "dželatima srpskog naroda".

"SNSD najoštrije osuđuje izjavu biskupa banjalučkog Franje Komarice, ocjenjujući da nije riječ samo o nesmotrenom istupu jednog biskupa, već da je ta izjava kruna Komaričina dugogodišnjeg neodgovornog istupanja u političkoj javnosti", naveli su Dodikovi suradnici.

Oporbeni PDP je u sličnom stilu biskupa Komaricu gotovo proglasio simpatizerom ustaša.

"Isti taj biskup nikad nije osudio zločine koje je ustaška vojska predvođena katoličkim svećenicima počinila u banjalučkim selima Drakulić i Motike, u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Golubnjači, Pagu, Gospiću ili pak Prebilovcima", naveli su u priopćenju iz te stranke.

Ustvrdili su pritom kako je Hrvatima prognanima s teritorija RS-a vraćena sva imovina oduzeta u ratu te su im "osigurani apsolutno svi uvjeti za povratak"

"Očevidno je da je izjava biskupa Komarice samo dio svjesne politike Katoličke crkve u BiH, kao nastavak neprimjerena obraćanja kardinala Vinka Puljića u pismu partijarhu srpskom Irineju", navode iz PDP-a čiji je počasni predsjednik član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a član najužeg vodstva ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Mediji u RS-u svesrdno su poduprli napade na biskupa Komaricu citirajući različite političare, predstavnike nevladinih udruga i komentatore.

Hrvatska politika u BiH šuti

Od hrvatskih političara u BiH još se po pitanju napada na biskupa Franju nitko nije oglasio. Svi šute, predsjednici stranaka, udruge i istaknuti pojedinci, koji bi svakako trebali podržati biskupa u iznošenju istine i nepravednog odnosa spram Hrvata u RS-u.

Hina i R.I.

Glas naroda

Hoće li se jugoslovenčina ćiriličar oglasit

a sto ce biti sa linhejshtan bankom i arkanom ..posavina 133 000 Hrvata..kad ce isplata i oshteta ..hoce li srbi platiti ishto..treba li bi..

oćeli iko pomoći ovome jadnom biskupu pust ustaša u bih posebno uercegovini oćeli ovi bušići spec postrojba za posebne namijene priskočit upomoć biskupu da opravdaju puste penzije po 4 tisuć marki iliće nastavit čovića šutnju ko i dosad e moji heroji samo vam se novac broji

moj komarica nije te bog odregija
za politicara nego za biskupa
tebe je moliti i narod obracati
ne sa mrznjom narod trovati

zasto bi to bila mrznja svjedociti za svoj narod a onaj tko nevoli svoj narod nemoze ni druge..dakle 250 000 Hrvata bosne koje vi zovete rs istjerano za tebe to nije nishta ..cuj nesmi se svjedociti istina..to je za tebe mrznja je te istina boli..molim lijepo posavina republic

ima novca na linhejshtan banci sto su zaplijenili arkanovci

biskupe tvoja je crkva i molitva
ako ti srce ispunjava mrznja
unjemu nema boga
svi smo mi gresnici oprpstimo njima
oni ce oprostit nama

Oprostit moramo jedni drugima, to stoji ali neznam u cemu je problem?Pa biskup Komarica je rekao samo istinu.Ali izgleda u Republici srpskoj bi se moralo govorit samo ono sto odgovara Srbima.

ako jadeze uljubuskom podrzajes
ima samse da opstanes
isto s.... drugo pakovanje

pa kako ce srbi na Biskupa Komaricu? Sad ce to vas Covic srediti on je da Dodom dobar. Saveznici od 1992 do danasnjih dana. Dok je bilo Bosnjaka bilo i saveznistva sta sada?

sad ce i srbi navaliti na linhejshtan banku triba i njima para koje podkradaju i njihovi politicari i njihovi lideri..oho ho..samo treba narodu rechi gdje su..by cmok..i love you

Iz udruženja pod nazivom "Savez logoraša RS" koje je također bliska Dodikovoj vlasti od biskupa Komarice su zatražili da - podnese ostavku!

"Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjaličkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH", navodi se u priopćenju tog udruženja.

Indikativna je činjenica da se HDZ, kao vodeća stranka hrvatskog naroda, ni na koji način nije oglasio niti je ustao u zaštitu biskupa Komarice koji je izložen neviđenom političko-medijskom pogromu.

Prema zvaničnim podacima Katoličke crkve, od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika na području Republike Srpske danas živi tek njih oko 12.000. Biskup Komarica nebrojeno je puta izjavljivao da je izostao povratak protjeranih Hrvata katolika nakon rata, pa je danas manje katoličkih vjernika na području banjalučke biskupije nego što je bilo koncem 1995. godine.

ljubuski ima visi procenat iseljavanja
jesu li nas protjerali srbi i muslemani
ljudi budimo realni mi smo za to krivi

Biskup Franjo Komarica izložen napadima političara i medija u Banja Luci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari