Za Sašenkove izume zna se od Amerike do Azije

ljubuski.info

Na 115. Međunarodnom salonu izuma, koji je nedavno održan u Parizu, nagrađeno je svih šest izuma članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenima je i poznati ljubuški inovator Sašenko Sadiković, o kojem je već pisano. Naime, Sadiković je osvojio srebrnu medalju za izum - sigurnosni sustav za sprječavanje erupcije fosilnog petrola i plinova.
Ideja se ogleda u balonima, poredanim od najmanjeg ka najvećem, polazeći od bušnog svrdla na dnu do komandne platforme na vrhu. U slučaju da donji, manji baloni, ne zaustave erupciju, u djelićima sekunde se napušu veći baloni, tako da se, barem teoretski, erupcija može spriječiti, pojasnio je kratko svoj izum Sadiković.

Zavidna kolekcija medalja

Za realizaciju navedenog trebalo mu je oko šest mjeseci, u što je uključena izrada crteža, postupak patentiranja, prijava izuma, nakon čega se ide na prezentacije po svjetskim sajmovima. A sve ovo za Sašenka ne predstavlja problem, budući da je svoj kreativni izumiteljski duh otkrio već kao osnovnoškolac.
Moj prvi izum bila je vaser-vaga s lampicom, koju sam patentirao u ondašnjem Savezu za patente u Beogradu i, eto, nakon toga, nastavio sam do dana današnjeg raditi na inovacijama za koje sam dobio brojna priznanja, priča Sašenko.

U njegovoj zavidnoj kolekciji nalazi se veliki broj medalja, i to samo preko 30 zlatnih. Putovao je, kaže, po cijelom svijetu, a veliku podršku ima i od svoje obitelji. Čak je svoju ljubav prema izumiteljstvu prenio i na unuku Ajlu.

Unuka kreće djedovim stopama

Dok bih radio na izumima, često me je znala promatrati u radionici, a nije se libila dodati i neku svoju ideju. Osobito sam ponosan na njezin izum - kornet iz kojeg se ne otapa sladoled, za koji je dobila srebrne medalje u Sevastopolju i Skoplju, dok je brončanom nagrađena u Nürnbergu i Zagrebu, ponosan je Sašenko na uspjeh svoje unuke.

Pitali smo ga i to koji bi svoj izum posebno izdvojio, na što nam je odgovorio da svaki od njih zauzima posebno mjesto, a ako bi nešto morao istaknuti, to bi bio brijaći aparat s automatskim odstranjivanjem dlačica, za što je nagrađen zlatnom medaljom.

A za većinu izuma Sašenko je morao izdvojiti podosta novca, što ponekad predstavlja problem, pa čak i odustajanje u određenim fazama izumiteljskog procesa.

Velika ulaganja

Nekoliko godina sam, primjerice, radio na mašini s magnetnim gusjenicama, koja bi služila za farbanje brodova, metalnih površina i sl. Međutim, u ovaj projekt sam uložio oko 46.000 maraka, i kad sam vidio "koliko je sati", odlučio sam dići ruke. A tek kako sam ostao zatečen spoznajom kako je moj izum kopiran, i to od strane jedne američke tvrtke, kazao je naš sugovornik.

On nas je informirao i o tome kako u pojedinim zemljama izumitelji imaju popust za predstavljanje inovacija na panelima i sl. Tako zakup prostora za izlaganje jednog izuma zna dosegnuti cijenu i do 800 eura, što za mnoge nije prihvatljiva cijena.

Unatoč svemu, Sašenko ne misli odustati od izumiteljstva, bez obzira na to što ovaj segment djelovanja zahtjeva dosta izdataka, a nema velike pomoći ni od strane sponzora.
Dobio sam specijalan poziv u Bahrein, kako bih predstavio svoje izume vezano za tehnologiju dobivanja nafte i plina. Imam još vremena za razmišljanje o tome hoću li se tamo zaputiti, a ukoliko pronađem dobrog sponzora, možda od ove priče i bude nešto, zaključio je izumitelj Sadiković.

Dnevni list

Glas naroda

Sašenko legenda.. Čestitke..

Bravo Sašenko, svaka ti čast, neumoran si u inovacijama.

ovo nesto ko [ * neprimjereno * ] i gluplji

Za Sašenkove izume zna se od Amerike do Azije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari