Novine (dio 3.)

Devedesetih godina, sve novine na južnoslavenskim prostorima, postali su propaganda, koja je “branila” svoje republike i “svoja” demokratski izabrana rukovodstva.

U najtežem položaju su bile novine, koje su izlazile u Bosni i Hercegovini. Jedni su zastupali ideju neovisne Bosne i Hercegovine, dok su drugi “čerečili” Bosnu i Hercegovinu, jer je zov “matičnih domovina” bio jači od njihovog patriotizma i domoljublja.

Propaganda iz susjednih republika je bila zastrašujuća, što se moglo vidjeti u “laboratorijskim”aferama kao afera sa mjenicama(Abdić, Pozderac), afera Neum itd. Cilj je bio uništiti identitet Bosne i Hercegovine i ono što je postignuto, naročito od 1970-1990 godine. U tome je prednjačila Politika (Odjeci i reagovanja), Ekspres Politika, Večernje novosti, Duga, Intervju i druga glasila u Beogradu. Na drugoj strain su se kao “lošakopija” beogradskih centara moći angažirali “Večernji list”, Slobodna Dalmacija”, ”Vjesnik” radeći zajednički na projektu stvaranja “velikih domovina”, sa“trbuhom ” ili bez “trbuha”. Mnogi novinari iz ovih kuća su odigrali nečasnu ulogu, zapostavljajući standarde novinarskog posla, plasirajući “velikodržavne” ciljeve svojih nacionalnih “elita”. Sviju ih znamo, neki su se “posuli pepelom” a neki i dalje istrajavaju u svojim zabludama, koje su unosno materijalizirane u toku rata 1992-1995 a i nešto kasnije.

Jedini list, koji je branio paradigmu Bosne, bez uvjeta i “naknadne pameti” je bio FERAL TRIBUNE. On je branio ideju multietničke Bosne i Hercegovine iz broja u broj, bez obzira koje bio autor tekstova. Neki listovi su branili ideju Bosne kroz svoje nacionalne elite, a Feral je branio građane BiH, njene narode, a naročito bošnjački narod, koji je “ostavljen” od sviju i koji je platio najveću cijenu zločina u Bosni i Hercegovini. Boraveći u Hannoveru, kao izbjeglica, jedva sam čekao četvrtak, kada je “dolazio” Feral, koji me napajaosnagom i vjerom u budućnost Bosne i Hercegovine. Nikakva materijalna sredstva nisu mogla zamjeniti tekstove Ferala o Bosni i Hercegovini, nacionalizmu “duhovnih blizanaca”, borbi manjina da ostvare svoja prava, mišljenjima malih, običnih ljudi koji su davali podršku u istrajavanju u borbi za slobodu. Imena Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Predraga Lucića i drugih autora Ferala zaslužuju divljenje. U nekim ranijim tekstovima zalagao sam se da ime Feral dobije neka ulica u Sarajevu, ali sa ovakvim nosiocima vlasti to se nije dogodilo i neće još zadugo. Međutim, doći će vrijeme, kada će neko valorizirati prijatelje Bosne, pa će se odati priznanje Feralu, kako taj časni list i ime zaslužuje. Kao što znate, ovaj list više ne izlazi na oduševljenje svih njegovih protivnika. Šteta za mladu demokraciju u Hrvatskoj. Autorima Ferala je otežano pisanje u Hrvatskoj, pa se pojavljuju u listovima drugih država (Dani) ili na internetu

Drugi list koji je branio Bosnu je bio “Ljiljan” koji je izlazio u toku rata i nešto poslije rata. Međutim, on je “proigrao” povjerenje javnosti u BiH, okrenuvši se jednostranoj projekciji Bosne štiteći koncepcije koje sudjelomično iskazane a više skrivene od očiju javnosti o dominaciji koncepta bošnjačke elite. Zbog kriminogenihponašanja i radnji završili su u sopstvenom blatu, pa ni ovaj list više ne postoji.

Danas, u Sarajevu su najpopularniji “BH DANI” i “Slobodna Bosna”Oba lista se zalažu za Bosnu i Hercegovinu, koja treba da bude nezavisna, demokratska, sa interesima građana u prvom planu. Zbog svoje orjentacije imaju dosta protivnika iz sva tri naroda, ali postoji “supstanca” kao “kritična masa” koja podržava njihovo stvaralaštvo i njihovu ulogu u svakodnevnici bh društva. Bosna i Hercegovina sa ta dva lista ili bez nji, ne bi bila ista.

Na kraju ovog teksta, donosim rang listu 10 najboljih novena koji nisu “okaljali” obraz kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Rang lista je lična i bilo ko može imati svoju listu!

  • FERAL TRIBUNE (Split)
  • DANAS (Zgb)
  • VUS(Zgb)
  • BH DANI (Sa)
  • SLOBODNA BOSNA (Sa)
  • SVIJET (Sa)
  • START (Zgb)
  • IZBOR (Zgb)
  • VREME (Bgd)
  • OSLOBOĐENJE (Sa)
Kemal Mahić, profesor [ ljubusaci. com ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari