Pariz: Nagrađeno svih šest izuma iz BiH, Sašenko Sadiković dobio srebro

ljubuski.info

Svih šest izuma članova Udruge izumitelja Bosne i Hercegovine nagrađeno je na 115. Međunarodnom salonu izuma Concours Lépine u Parizu.

Zlatnu medalju dobio je dr. Fikret Alić, izvanredni profesor na Strojarskom fakultetu u Tuzli, za tzv. "adaptivni toplinski izvor", čiji su sastavni elementi tako koncipirani da osiguravaju uštedu električne energije u prostornom, vremenskom i temperaturnom smislu.

Time je ostvarena optimalna kombinacija, koja sinergijskim djelovanjem osigurava i visoku energijsku učinkovitost ovih toplinskih izvora. S obzirom na jednostavnu montažu i demontažu, laku zamjenu oštećenih grijaćih elemenata, veću pouzdanost u odnosu na bilo koje od postojećih toplinskih izvora - ovom se inovacijom otvara mogućnost raznovrsnih primjena, od industrije do domaćinstva.

Srebro je dobio Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za sigurnosni sustav sprječavanja erupcije fosilnog petrola i plinova. Ideja se ogleda u balonima, poredanim od najmanjeg ka najvećem, polazeći od bušnog svrdla na dnu do komandne platforme na vrhu: u slučaju da donji, manji baloni, ne zaustave erupciju, u djelićima sekunde se napušu veći baloni, tako da se, barem teoretski, erupcija može spriječiti. Puno je primjera ovakvih erupcija, čije su posljedice uništavanje ljudskih života, biljnog i životinjskog svijeta, tehničkih sredstava u milijardskim vrijednostima i sl; primjenom ovi izumi spriječile bi se slične nesreće.

Brončanu medalju je dobio Asim Kadrić, iz Sarajeva, za samonosivi kišobran. Gornji, pokrivni dio, sličan je postojećim kišobranima, a suštinska novina se ogleda u produžnim, teleskopskim žicama, koje dosežu do prsa ili pojasa, gdje se stegnu opasačom. Svi poljodjelci, od kopača i sijača do berača, najbolje znaju koliko vrijedi kišobran koji ima omogućava rad objema rukama. Ovaj izum je privukao najveću pažnju posjetitelja, kao - modna novina!

Medalje Udruge francuskih izumitelja i proizvođača dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), Mato Bilić, Zenica (udice s unutarnjim bodljama) i obiteljski trojac iz Kladnja, Ademir, Avdo i Emsad Halilović (nosač drena, katetera, infuzijskih posuda, koji bolesniku omogućava samostalno kretanje).

Za 115-u godišnjicu Salona domaćin je izradio jubilarnu medalju, koju je dodijelio i Huseinu Hujiću, glavnom tajniku Udruge izumitelja BIH, za 15 uzastopnih godina predstavljanja izume članova. Za proteklo deseljeće i pl, na izložbi "Concours Lépine" predstavljeno je 184 bh. izuma, od kojih je 156 nagrađeno.

AA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari