Kunu se u štednju, a povećali izdvajanja za plaće, stranke, podobne

ljubuski.info

Vlast u Federaciji u prva tri mjeseca 2016. bavila se sama sobom, točnije problemima unutar vladajuće koalicije i blokadama u radu institucija vlasti, kao i kadroviranjem koje je glavna tema svih sjednica. Zaključak je ovo monitoringa rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH koji su uradili Centri Civilnih Inicijativa (CCI).

Iz CCI-a navode kako se kriza u odnosima između stranaka vladajuće koalicije odrazila negativno na sve parametre koji karakteriziraju rad Parlamenta FBiH u prva tri mjeseca 2016.
"Epilog je drastičan pad i intenziteta rada i produktivnosti Zastupničkog doma, u odnosu na prethodni kvartal. I u Domu naroda je došlo do pada ali ne tako izraženog kao u Zastupničkom domu", kažu iz CCI-a.

Parlament u zastoju

U izvješću se navodi kako je najozbiljniji pad zabilježen u realizaciji zakona. Navode i to da Parlament FBiH već četvrtu godinu radi bez usvojenog programa rada.

Iz CCI-a kažu kako federalni Parlament nije usvojio niti jednu strategiju dok je u istom periodu primjerice Narodna skupština RS-a usvojila četiri. Također dodaju kako zastupnici u NSRS na sjednicama provedu duplo više vremena nego zastupnici i izaslanici u oba doma federalnog Parlamenta.

Naglašavaju i to da je odnos Vlade i Parlamenta bio daleko ispod potrebne razine, dijelom zbog problema u funkcioniranju vladajuće koalicije, a dijelom zato što je to kontinuirani problem.

Vlada kadrovira

Iz CCI-a kažu da je Vlada za razliku od Parlamenta nastavila kontinuirani rast produktivnosti. U prva tri mjeseca ove godine razmotrili su 852 mjere.
"Dobar rezultat, međutim, značajno je relativiziran činjenicom da se i dalje previše energije i vremena troši na 'stranačko kadroviranje'. U prvom kvartalu smo evidentirali i 93 razrješenja, odnosno nova imenovanja na izvršnim, upravljačkim i rukovodećim pozicijama, što je čak 11 posto ukupno realiziranih mjera na sjednicama federalne Vlade. S druge strane zakoni obuhvaćaju tek 3 posto ukupno usvojenih mjera, a strategije 0,2 posto,", kažu iz CCI-a.

Poredeći rad Vlade FBiH i Vlade RS-a iz CCI-a kažu kako su intenzitet rada i produktivnost Vlade FBiH bili iznad rezultata Vlade RS-a, ali je Vlada RS-a realizirala više zakona i strategija, kao najznačajnijih dokumenata. Iz CCI-a su se osvrnuli i na Program rada Vlade FBiH koji je po njima ambiciozan, dobro strukturiran, ali se u mnogome bazira na planiranim a nerealiziranim mjerama iz prethodnih godina i nije u potpunosti usklađen sa proračunom.

Povećana javna potrošnja

Zanimljiv podatak na koji je CCI skrenuo pozornost jeste javna potrošnja. Kažu kako umjesto najavljene restriktivne javne potrošnje dobili smo povećanje stavke "Izdvajanja za plate i naknade zaposlenih" za svih 16 ministarstava.
"Sveukupno povećanje po ovoj stavci iznosi 3.560.624 KM. Povećani su i iznosi koji su na raspolaganju premijeru i ministrima, predsjedniku i potpredsjednicima Federacije, kao i transferi za političke stranke. Istovremeno, u proračunu nema dovoljno sredstava za paraplegičare i kvadriplegičare, screening za prevenciju raka, pomoć nastradalim od elementarnih nepogoda itd", stoji u izvješću.

Kršenje zakona

"I Parlament i Vlada krše poslovnike, zakone i ustav. Neodgovaranjem na zastupnička i izaslanička pitanja u predviđenom roku, krše se poslovnici o radu oba doma", kažu iz CCI-a.

Također neusvajanjem Programa rada krše se poslovnici i oba doma i Vlade. Nepoštovanjem rokova, u proceduri usvajanja proračuna krši se Zakon o proračunima u FBiH.

Sastavom Vlade, u kojoj su tek 4 od 17 članova žene, krši se Zakon o ravnopravnosti polova u BiH. Presudama Ustavnog suda, iz siječnja i veljače ove godine, potvrđeno je da su i Vlada i Parlament, u prethodnom periodu, kršili i Ustav.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

CCI-zvučno ime! Učinak mizeran! Civilne inicijative!? Jesu li to inicijative,koje bi trebale nagovoriti političare-da budu bolji!Onda,da isti donesu mjere npr.-smanjenje faraonskih ovlasti,plaća i dr ,-nije li to često spomenuti -sukob interesa ! Naime političari bi trebali zahebat sebe same!Vjerujte, na brdovitom Balkanu -vrijedi drugi sustav vrijednosti!Nije baš primjeren ,a zove se- ko iz romana-zakon kolta i pesnice!

Narod daje političarima mandat na izborima.

Ko je kriv kome...

Kunu se u štednju, a povećali izdvajanja za plaće, stranke, podobne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari