Čavara u Vojnićima obećao pomoć poljoprivrednicima

ljubuski.info

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je danas u Vojnićima u Ljubuškom na manifestaciji "Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira" koju je po osmi put organizirala Udruga poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji, a čiji je pokrovitelj predsjednik FBiH.

"Kao predsjednik FBiH zatražit ću da otvorimo dijalog zajedno s poljoprivrednicima kako bi zakone i pravilnike koji se donose zajedno izrađivale institucije s onima na koje se ti zakoni i pravilnici odnose jer samo na takav način možemo napraviti ono što će sutra biti primjenjivo i što će imati pozitivne efekte na poljoprivrednu proizvodnju", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je i generalni pokrovitelj spomenute manifestacije.

Po njegovim riječima, bez dijaloga, stvaraju se uvjeti za poticaj koje poljoprivredni proizvođač ne može ispuniti ako nema svoje poduzeće, a na takav način se teško može proizvoditi.
"Slobodnim uvozom, bez kontrole i mimo svih potpisanih sporazuma, koji su nekima samo izgovor za nekontroliran uvoz, stvara se jedna nelojalna konkurencija koju uz loš nečin poticanja domaći proizvođači ne mogu podnijeti i vjerojatno zbog toga mnogi ugase svoju proizvodnju", kazao je Čavara.

Također, istaknuo je kako misli da u poljoprivredi stoji veliki potencijal kada se govori o upošljavanju velikog broja ljudi, što je i jedan od gorućih problema u BiH i kako se poljoprivredi treba posvetiti puno više pozornosti nego je to do sada bilo. Naglasio je kako će se kao predsjednik FBiH založiti za otvoreni dijalog između svih onih koji imaju poštene namjere i u proizvodnji i u otkupu te kako se kroz kvalitetnu politiku u poticajima nađu bolja rješenja za poljoprivrednike i domaću proizvodnju.

Još jedan mirni prosvjed

Tijekom manifestacije "Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira" nazočnima se obratio i predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Dubravko Vukojević koji je najavio kako će članovi te Udruge zajedno s kolegama iz Republike Srpske 24. svibnja ove godine održati jedan mirni prosvjed na Graničnom prijelazu Bijača i Graničnom prijelazu Gradiška pa će se valjda tada, kako je kazao "netko zapitati što se događa".

"Poljoprivredna proizvodnja je u našoj državi već dugi niz godina zapostavljena, nebriga institucija vlasti nije nam išla u prilog, a mi nismo tražili mnogo već samo da možemo živjeti od svoga rada. U bivšoj državi nam je bilo teško u ovoj je još teže. Ovom manifestacijom reklamiramo jedinstven proizvod u Europi, a takvih proizvoda u našoj županiji i državi ima još. Svrha ove manifestacije je da se ukaže na važnost ozbiljnijeg pristupanja rješavanju problema koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju u ZHŽ-u i u državi. Ali sve je uzalud ako državne vlasti ne učine iskorak u zaštiti domaće proizvodnje", kazao je Vukojević.

Uvoz uništava domaću proizvodnju

Govoreći o samoj Manifestaciji i mladom krumpiru koji je na području Zapadnojercegovačke županije geografski zaštićen, Vukojević je istaknuo kako se trenutno na području ZHŽ-a proizvodi oko 10 000 tona krumpira te kako tu proizvodnju nije problem i povećati za 30 posto u jednoj godini, ali kako se nakon proizvodnje postavlja pitanje što s tim krumpirom budući da nema kontrole kada je riječ o uvozu koji uništava domaću proizvodnju.

"Ranije, ako ste nekoga htjeli uvrijediti nazivali ste ga seljakom, ono što u zadnje vrijeme pokušavamo uraditi jeste da pokušamo vratiti dostojanstvo selu i seljaku. Uloga države je u tome nezamjenjiva i dok god ova država ne odredi kao je poljoprivreda i razvoj sela časno zanimanje i prioritet za ovu državu, ozbiljnoga napretka neće biti. Kao i u životu, ako vam je stalo, onda nađete načina da dođete do rješenja, a ako vam nije stalo - onda se odgovornost prebacuje s jedne razine na drugu. Želim ponoviti kako se bez aktivne uloge države niti jedna poljoprivreda u svijetu nije razvila pa tako neće biti ni u BiH", kazao je obraćajući se nazočnima savjetnik ministra financija BiH Damir Ljubić.

Glas naroda

Hebo vas krumpir....
Krumpiri su na vrhu liste namirnica koje najviše debljaju, zato svi izgledaju ko vreća kumpira..

jeli za zakusku bilo peceni mladi krompira
ili je bila pecena mlada janjetina

Da mi je netko pričao prije dvadesetak godina da će se i gomoljima kao uspjehu pravit hdz fešta, ne bi mu vjerovao. Da mi sad pričaju da će ministar pubertetlija zalizanko prijaviti Grabljansko pljuvanje udalj kao bh sportsku disciplinu, više ne bih bio siguran.

Jesi moga napisat svaka čast sto se nesto događa a ne odmah ocrnit nesto o čem nemas ni pojma, mozda je među ovim gostima bilo i potencionalnih otkupljivača , poljuprivreda je jedina proizvodna djelatnost u nasoj općini sve ostalo je trgovina

vojnićani nemojte kumpir više gonjat učapljinu prodavat muslimanim i srbin gonite ga u mostar ovin velkim rvatim čoviću i ovemu njegovome slunti i ovim ljubuškim partijskin gnjidam

Mora im Čavara pomoć oko poticaja kad su ga onako lipo dočekali i ugostili silo presjednika države na nečistu polovnu plastičnu stolicu svaka vam čast na gostoprimstvu tako se nedočekuju ni oni radnici s Tromeđe.

Ovo Cavari i je plafon. Vidi mu glave. Sram vas bilo konji hdz ovi sve ste oralni iz naše hercegovine. Tko god nije u hdz u za njega ovdje nema života.

Seljaci nemaju vremena na finom danu da slušaju političku propagandu. Ovakve skupove posjećuju samo hdz neradnici koji čekaju nezarađeni novac od onih za koje glasaju. Poticaji su uništili seljaka jer oni koji dobiju poticaje nemaju veze sa poljoprivredom, to su velikom većinom politički podobnici. Tako je bilo, tako jest i tako će biti dok bude love.

Gledaj,ljudi..fali im nacelnik da budu sve varalice na istome mjestu,poljuprivrednici hoce ici blokirati bijacu zbog ne isplaceni poticaja,a danas i docekuju i sjede sa njima umjesto da i bojkotiraju,tre bali ste im dati po gajbu kupira da ponesu.da prave jos vece ovce od vas.

Vukojević postaje pravi aktivist- te zaslužuje to časno mjesto!

Načelnik je ko partizan virio iza busije da vidi ishod, no mrči ga narod postrojen ko 45' uza zid a drugovi partizani poćutureni u centru pažnje.
Iako reklamiraju dane ranog krompira, krompir nije u centru pažnje već istaknute partijske vođe koje očekuju aplauz.
No čini se da ni krkanje koje je organizirao drug načelnik nije privuklo previše svita do li podobnike po zadatku.
Nakon prezentacije partijske elite, pojedini drugovi su završilina krkanciji u "Ajvangardu" i prepričavaju dojmove i propuste partijske organizacije KP - Vojnići.
No kako se čini da vam je odzvonilo "ĐABE" krkancije, uzalud vam trud svirači, vaše je vrijeme iscurilo.

I zlotvor tito je za ove partijske ćemlijaše bio mala maca ,za razliku od ovih zlotvora nije bio lo-ov

Vidi Perhana tugo naša! :-))

Koja slika,svaka čast,a tek koji [ * neprimjereno * ] na slici,haha

tribalo ga je zasut kumpirim i kamenjim

E moj narode kopaj crnči ,a ovi uvlači [ * neprimjereno * ] otišli na Čeveljušu i okrenili 5 -janjaca ,naili se i ponili kući .ova partiska družina kažu nije ništa okusla ,sve Durut i ostali .

crknićete od zavisti jadovi svaka čast udruzi samo naprid

Ovo je šprdanje sa poljoprivredom

Ovo je ljubuška "Top ista nadrealista" !!!

dvije 2 stolice Vukojevicu,jedna ce puknuti,gdje je Culic ? On je veliki otkupljivac kumpira po 0,17 pfeninga i daje odrezak za poticaj. Bit ce poslao izaslanika.

Čavara u Vojnićima obećao pomoć poljoprivrednicima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari