Bukvarević najavio registar branitelja

ljubuski.info

Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata nastavlja osiguravati redovitu isplatu naknada za oko 91.000 korisnika, od toga oko 49.000 ratnih vojnih invalida i 42.000 korisnika obiteljskih invalidnina. Za te namjene u federalnom proračunu je odobreno oko 298 milijuna KM.

Također, za 5.006 dobitnika ratnih priznanja proračunom je predviđeno oko 17,5 milijuna KM.

Ovo su, između ostalih, rezultati rada Ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata u prvoj godini mandata, koje je danas u Vladi Federacije BiH predstavio resorni ministar Salko Bukvarević.

Isplate osigurane na vrijeme

"Osnovno i strateško opredjeljenje Ministarstva i Vlade FBiH, koje stoji u reformskoj agendi, je da se nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za braniteljsku populaciju ne umanjuje", istakao je Bukvarević.

U tom smislu istakao je da je Zakonom o izvršenju proračuna predviđeno da su ove isplate iz proračuna prioritet, te da je na taj način osigurana isplata na vrijeme.

"Ovim kategorijama je isplata naknada vršena svaki mjesec u periodu od 10. do 15. i prema njima nije bilo kašnjenja i nemamo zaostalih neizmirenih obaveza", naglasio je.

Govoreći o transferima, kazao je da u ovoj godini imaju dvije nove proračunske stavke - zapošljavanje putem braniteljskih zadruga i pravna pomoć braniteljskim kategorijama.

Time se, ističe, potvrđuje da je prioritet ministarstva da u zapošljavanju prije svega pomogne djeci šehida, poginulih i demobiliziranih branitelja.

Moralna obaveza zaposliti djecu poginulih branitelja

"Upućujem javni poziv onima koji obavljaju upravljačke funkcije u javnim poduzećima, ustanovama, općinama, kantonima, Federaciji i državi BiH da nam je svima moralna i zakonska obaveza da zaposlimo djecu naših najboljih bosanskih sinova, naših šehida i poginulih branitelja kao i da pri zapošljavanju prednost damo braniteljima i članovima njihovih obitelji", rekao je Bukvarević.

To pravo na prednost pri zapošljavanju, kao i sankcije za one koji to ne poštuju bit će definirane, kaže, Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je u pripremi.

Predviđeno je, dodaje, i da se demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji da pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje na teritoriji cijele FBiH, te pravo na osnovno osiguranje kojim bi se riješilo pitanje najugroženijih demobiliziranih branitelja.

"Smatramo da je izlaz iz svih problema braniteljskih kategorija upravo zapošljavanje. To je velika šansa da braniteljima vratimo dostojanstvo. Pored ovoga zadržano je pravo za sve demobilizirane branitelje na prijevremeno povoljnije umirovljenje", izjavio je Bukvarević.

S predstavnicima braniteljskih udruženja i kantonalnim ministrima za braniteljska pitanja Ministarstvo nastavlja rad i na radnom materijalu Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je cilj da se dođe do reprezentativnih predstavnika braniteljskih kategorija.

Registar branitelja

"U završnoj fazi smo prvog dijela izrade registra branitelja korisnika braniteljsko-invalidske zaštite i kojih je oko 97.000. Nakon toga idemo u uvezivanje u jedan registar i svih ostalih demobiliziranih branitelja koji su proveli najmanje 12 mjeseci u OSBiH jer oni su ti koji po predviđenom Zakonu mogu koristiti predviđena prava", rekao je Bukvarević.

Navodeći činjenicu da je kroz jedinice OSBiH prošao veliki broj ljudi sa vojnim stažom od jednog dana do 49 mjeseci smatra bitnim da "dobijemo registar u kojem će biti moguć uvid i što je tko od branitelja do sada dobio".

Izrazio je očekivanje da će rad Fondacije za pružanje pravne pomoći braniteljima podržati županije, općine i domoljubi "potpisivanjem izjave kojom bi im se od njihovih primanja bar jedna KM mjesečno izdvajala za naše subranitelje kojima je pravna pomoć nužna".

Budući da se Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite jednako provodi na području Federacije i u svim kantonima poručio je da revizija u prvoj fazi treba biti završena u ovoj godini, a sljedeće godine u drugoj fazi.

U sljedećem razdoblju, poručio je Bukvarević, očekuju se zakonske izmjene i to Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, Zakona o pravima branitelja, članova njihovih obitelji, Zakona o posebnim pravima dobitnika priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-osloboditeljskog rata.

FENA

Glas naroda

Obavezno i registar onih koji primaju i Hrvatsku mirovinu i Bosansku takvi su interesantni napraviti više registara..Mihenski registar...Vehabiski registar..Podrumski registar...a posebno sa slikom registar odličja i opis zasluke dobivanja toga registra jer partizani su takav registar napravili i u partizanskom registru piše...Narodni heroj je zapalio crkvu i fratre i onda će biti bježanije od odličja i bit će love za prave branitelje.

Malo upoznaj zakone pa onda pričaj o mirovinama,kao i o odličjima,po tvom komentaru se vidi da nisi dostojan da pričaš o ovoj temi.

onda kobi osta u ercegovini svebi uteklo u minken a tek u posušju ostalibi samo zaboravljeni

to je trebalo napraviti davno ,onda nebi bilo ovih lažnih,i kad već oćete napraviti registar branitelja ministre nadam se da će biti novca onda i za nas zaboravljene branitelje kada poskidate mirovine i invaldnine od ovih lažnjaka ,jer u registru će se vidjeti tko je ratovao a ko u minhenu zarađivao i kupio mirovine i invaldnine.Nadam se da ćemo imati sreće mi zaboravljeni ,koji su nam uzeli naša prava baš ti lažni branitelji. ETO PARA NARODE KO JE REKA DA NEMA LOVE.

Prodavanje magle moj narode kad im je došlo glave onda izmišljaju ali idemo do kraja oćemo status ito vrlo brzo.

Konačno nesto pametno. Bravo

samo će ozakonit ove lažnjake, jer sve je falširano 2005.g. kad su ovi ubačeni i u invalide i branitelje i zapovjednike to je se radilo u odjelima obrane, a orginal ratna dokumentacija je odavno na smetištu ko fol skrivali je od tužiteljstva ,Haga... mislim da će onda bit još gore kao u Hrvatskoj tko sve tamo ima u registru a ni dana rata nije vidio, po meni treba izvršit temeljitu reviziju invalida a pogotovo zapovjednika, i učesnicima rata dodjelit taj ratni dodatak kao u RS, a sad je u pripremi taj zakon znači sad ili nikad

"Upućujem javni poziv onima koji obavljaju upravljačke funkcije u javnim poduzećima, ustanovama, općinama, kantonima, Federaciji i državi BiH da nam je svima moralna i zakonska obaveza da zaposlimo djecu naših najboljih BOSANSKIH sinova, naših šehida i poginulih branitelja kao i da pri zapošljavanju prednost damo braniteljima i članovima njihovih obitelji", rekao je Bukvarević.
-----------------------------

Gdje su hercegovački? Ovi iz Sarajeva uvijek zaborave prefiks hercegvoački...

Nema on šta upućivati poziv jer u Zakonu o pravima braniteljima i članovima njihovih obitelji to odavno piše. Baca prašinu u oči jer se usraaaaaao.

Nikad ne zaboravljamo Hercegovinu !!! Salko po direktivi namjerno razbija zajednistvo, ali ne zamjerite mu. To je jedan [ * neprimjereno * ]cic. Pozdrav svim obespravljenim braniocima .

Taj registar treba obavezno samo sto mi koji nemamo nista govorim za sebe a ranjen sam ne dobivamo sa tim nista samo ce nas taj registar s[ * neprimjereno * ] kad vidimo koje pene sve primaju a nisu ni culi za rat.pozdrav svim "pravim"braniteljima.

ako dodje do revizije ovi iz minhen bojne
opet ce dati pare da sacuvaju mirovine
doktori cekaju svije zrtve
vec im se usta pjene kao u hijene

Samo po mjesnim zajednicama spiskovve napraviti tocno koliko je ko bio i gdje a kasnije po postrojbi posloziti i provjeriti i da svak ima uvid u spisak e onda nema greske jer sve se zna a ovi iz ureda za obranu imaju sve fals ubacivali koga su stigli i imenovali u pukovnike ljude koji veze nemaju s vojskom i ratom.

nami nemore niko ništa pukovnici posušja koliko nas ima a di invalida naj biljismo na turniru nogometnom a di odličja adi hr mirovine imanas priko 2 tisuće nebojimose ni sarajeva koliko nas je a ovi zaboravljeni šaka jada

uzatesmo salko pukovnici posušja i hercegovine a tek kolikonas ima

Bukvarević najavio registar branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari