Cvjeta trgovina diplomskim radovima

ljubuski.info

Doktorat za 2000 eura, diplomski rad po cijeni boljeg televizora... Ponuda je velika, a velika je i potražnja završiti fakultet sa što manje muke.

Igoru nije bilo teško ući u trag. Njegove usluge kao iskusnog makedonskog autora diplomskih radova reklamiraju se i po internetu i po novinama. Vi platite. On uradi posao. Vi diplomirate.

"To je legalan posao", tvrdi on u telefonskom razgovoru dok se cjenkamo oko diplomskog rada (završni stupanj fakulteta razine master) iz intenzivne medicinske njege: oko četiri eura po stranici, ovisno o složenosti materije. Računa da može napraviti rad od 100 stranica za oko mjesec dana. "Da je to kriminal, ne bi to radio niti za 10 godina", kaže on. "Ja sam obiteljski čovjek".

Igor tvrdi da je pomogao desetinama ljudi koji sad kao magistri ili doktori rade u velikim kompanijama, čak i u vladama, ali je samo jedan od stotina prodavača stručnih radova na rubu akademske zajednice osobito u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, siromašnim i korumpiranim državama. Takve trgovine stručnim radovima ima diljem Balkana, ali stručnjaci tvrde da se Makedonija i BiH više nego druge zemlje prave da ne vide loše stečene diplome. Zajedničko istraživanje novinara u Makedoniji i Bosni i Hercegovini pokazalo je da postoji dobro organizirani i učinkovit sustav prodaje sumnjivih radova koji koristi rupe u zakonu, tromost države i institucija, čak i suradnju određenog broja akademskog osoblja - i sve veću potražnju studenata koji nisu voljni ili sposobni da sami napišu završni rad.

Puno rupa u zakonu

Lako je vidjeti zašto je potražnja velika sve dok diplomski rad košta manje od dizajnerske torbice i kada možete kupiti doktorat za cijenu manju od polovnog auta. "Ne brinite", Igor uvjerava nakon pitanja o mogućnosti nevolja. "Nitko te neće uhvatiti jer ćeš naučiti što tamo piše i tvoje ime će pisati na njemu. Uopće ne brini. Ovo nije krivično djelo".
"Što prije prihvatiš uvjete, prije ćemo završiti", kaže on i traži čitav iznos prije početka pisanja.

Nismo nastavili posao, ali razgovor sa trgovcima poput Igora pokazuje detalje mehanizama trgovine. Iva, još jedna osoba koja piše diplomske radove koju smo kontaktirali preko njenog oglasa na internetu, ponudila se da napiše diplomski iz marketinga za oko 150 eura. "Biti će gotov za dva, možda tri tjedna najviše", kaže preko telefona.

"Često se naručuju radovi iz ekonomije tako da znamo što treba napraviti. Pobrinut ćemo se da prođete i rad neće biti plagijat. Imat će svoju osnovu. Istraživanje će biti originalno. U pripremi uključujemo profesionalce iz te oblasti". "Profesionalce?" - pitam. "Mislim na profesore", kaže, ali ne želi otkriti ničije ime.

Jeftino u Bosni i Hercegovini

Mnogi oglasi na internetu u Bosni i Hercegovini koji nude znanstvene radove po niskim cijenama dolaze i s jamstvom: tekst je original i rad će proći svaki test na plagijat. Obzirom da nema jedinstvenog zakona, propisi o plagijatima na svim razinama uprave u BiH su ostavljeni da ih odrede obrazovne institucije. U praksi, većina univerziteta uopće nema određena pravila o slučajevima plagijata. Najbolje sveučilište u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu čak i priznaje kako nema načina provjeriti rad da li je original i nema propisa o sankcijama za plagijat.

Za profesora sarajevskog univerziteta Marija Hiberta to nije nikakvo iznenađenje.
"Sve je na tržištu danas, tako da nisam nimalo iznenađen", kaže Hibert koji je i autor priručnika o plagijatu za Univerzitet u Sarajevu. Sa kompleksnim obrazovnim sistemom, manjkom transparentnosti i mnogo korupcije onda niti nadležni organi nemaju načina da se bore protiv toga. Jer Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema ministarstvo obrazovanja na državnoj razini.

Usprkos tome, u toj državi ima oko 110.000 studenata. Uz njenih 3.6 milijuna stanovnika, ova balkanska zemlja ima najveći broj institucija za visoko obrazovanje - deset državnih i 37 privatnih. U Bijeljini, gradiću na sjeveroistoku od jedva preko 100 tisuća stanovnika ima deset različitih fakulteta gdje netko može steći diplomu iz ekonomije.

Obzirom na to je velik broj i oglasa na internetu koji nude sve vrste znanstvenih radova. U jednom oglasu se tvrdi kako ima "bogato i dugo iskustvo u pisanju teza" za novac. Postoji i cjenik: eseji za osam eura, prezentacije za pet eura i diplomski radovi i doktorske disertacije od 25 do 75 eura.

Većina oglasa nudi samo komunikaciju elektroničkom poštom i jamči privatnost. Ipak, nije rijetkost naći broj telefona u tim oglasima, makar su mnogi isključeni. Neke koje smo nazvali nisu željeli razgovarati, čak niti anonimno putem e-maila. Neki oglasi koji su izgledali profesionalnije nego drugi su i jamčili kupcima kvalitetan rada.

Krivotvorina diplome - je ipak nešto drugo

Siniša Aleksić iz Omarske u sjeverozapadnoj Bosni je otišao i korak dalje od krivotvorenja završnog rada: on je uhićen u ožujku 2010. godine na radnom mjestu u bolnici nedaleko od Banja Luke samo dvadesetak dana nakon što je dobio posao liječnika. Policija je sumnjala da je tada 27-godišnji Aleksić krivotvorio diplomu medicinskog fakulteta.

On se prijavio na natječaj za doktora sa svim potrebnim dokumentima. Mirko Stanetić, direktor Kliničkog centra Banja Luka je tada potvrdio medijima kako su Aleksićevi dokumenti "izgledali uredno" pa ga bolnica zaposlila na odjelu abdominalne kirurgije.

Njegove kolege su tvrdili da je Aleksić izgledao "kao da zna što radi" i makar je samo pomagao pri zahvatima kao praktikant starijim liječnicima prilikom operacija. Njegovi baka i djed su rekli medijima da je Siniša oduvijek "sanjao da bude doktor". Završio je srednju medicinsku školu i upisao medicinu 2002. i oni tvrde da je "vrijedno studirao". Čak su i proslavili njegovu diplomu!

Tako su i oni bili šokirani kada je policija našla opremu za izradu diploma u Sinišinom stanu. Pretresom je nađena njegova lažna diploma, ali nisu nađeni i dokazi da je radio diplome i nekom drugom osim sebi.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Zdenka Krivokuća je potvrdila kako je Aleksić počeo studirati 2002. godine, ali nije dospio dalje od druge godine. Prestao se pojavljivati na fakultetu i zatražio je 2009. godine da bude ispisan.

Aleksić je osuđen na osam mjeseci zatvora u listopadu 2012. i zatvorska kazna je počela u lipnju 2015. i potrajala je samo do Nove godine. Šef banjalučke bolnice Mirko Stanetić je tada izjavio kako "nije njegova dužnost ili dužnost bolnice" provjeravati ispravnost diplome. "Nije naša dužnost niti ikada treba da bude", rekao je Stanetić Glasu Srpske 2010. godine.

"Tražilica nađe sve"

I dok takve krivotvorine dokumenata obrazovnih institucija o stručnoj kvalifikaciji ipak predstavljaju krivično djelo, o trgovini pojedinih stručnih radova na fakultetu se nigdje ne govori. Ništa ne piše niti u okvirnom zakonu o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine, jer su i propisi uglavnom određeni na nižim razinama, entitetima ili kantonima.

Tako u Republici Srpskoj tamošnji zakon spominje plagijate, ali svakoj instituciji ostavlja prostor za definiranje tog prekršaja. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nam niti nakon nekoliko mjeseci nije dalo informaciju koliko je obrazovnih institucija tamo uopće reguliralo slučajeve plagijata. U drugom entitetu, Federaciji je još složenije: uopće nema zajedničkog, entitetskog zakona o visokom obrazovanju. Svaki od deset kantona ima svoj zakon - i nitko ne spominje plagijat.

Na Univerziteta u Sarajevu nitko nije želio govoriti o plagijatima i kako se bore protiv toga. Ukazuju nam kako im je glavno jamstvo pisana izjava studenta i kojom tvrdi kako je tekst originalan i da nije plagijat. Ta mogućnost se spominje samo u Etičkom kodeksu Univerziteta, ali bez detalja o otkrivanju i sankcijama.

Mario Hibert, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je napisao je upute kako da rad ne bude plagijat. Kaže da Univerzitet nema računalskih programa za provjeru plagijata, makar ima i jednostavnijih načina:
"Google je dovoljan. Čim posumnjam na nešto, protjeram kroz tražilicu nekoliko rečenica. Veoma brzo na taj način obično otkrijem plagijat", kaže Hibert. On dodaje da je odgovornost na mentorima koliko i na studentima. Postoji i komisija za svaki diplomski rad tako da najmanje tri člana pročitaju tezu.

"Malo promjeniš riječi..."

Trenutno nema digitalnog registra za studentske radove što otežava profesorima provjeriti originalnost nekog rada. Hibert kaže da, koliko god je lako kopirati, toliko je to lako i otkriti:
"Jednom sam imao situaciju da sam bio siguran da je jedan rad plagijat. Stil je bio previše razvijen za studenta, previše složen i ugodno bi me iznenadilo kada bi neko od mojih studenata bio sposoban tako pisati."

Profesor je tri dana pokušavao ući u trag originalnom radu.
"Kroz reference sam došao do originalnog teksta koji je bio na engleskom. Tu su bile reference iz 1986. i 1995. godine i pomislio sam da bi neko trebao biti izvrsno informiran kad se poziva na te izvore. Na kraju sam našao izvor i rad koji je doslovno preveden", kaže Hibert i objašnjava da je to bio jedini ozbiljan slučaj plagijata s kojim se susreo. Student je pao na ispitu i obnovio predmet.

Ipak, studenti kojima je previše složeno pisati vlastiti tekst tvrde kako je lako prevariti i internetske tražilice:
"Sve se to ne provjerava toliko. Trik je da ne kopiraš cijeli tekst od nekoga pa da samo staviš svoje ime", kaže jedan sugovornik koji ne želi otkriti ime. "Kada koristim nečiji tuđi rad promijenim redoslijed riječi u rečenici ili na neki način parafraziram dio koji uzmem, ali ne citiram taj rad kao referencu. Radije gledam reference u tom dijelu što su obično neke knjige, tako da stavim te knjige kao literaturu."

DW

Glas naroda

Logično ako su kupili fakultete zašto ne bi i diplomske radove jad od države

Do rata radili su po općinama u katasteru-gruntu ili kuriri a danas doktori predaju na Fakultetima u Mostaru pa tako pojedini urednici novina zakon Bosne na brzinu im priznao Kumrovački kurs dvije godine fakulteta i danas ugledni ljudi od ugleda...bvruka

otvaranje privatnih skola i fakulteta je pocetak nereda a zakon su donijeli sda hdz i sds zasto zna se

braća Ševo i mater Mila
sram vas bilo

slazen se za sevinovce ali sta je sa profesorima sto su se potpisivali na diplome hit im je medicinske sestre iz bosne sto u njemackoj rade bez diplome a tek ovi iz logosa jao majko

[ * neprimjereno * ] = kopriva

Odeš u Ševe i platiš diplomu i postaneš ministar policije i štitiš kriminal HDZ-a.Jadno di je ovo nisko palo ,pamet se kupuje kao u trgovini namirnice.

za gosta šta hoćeš reći dasu ovi u ljubuškom kupili diplome ma nije moguće ja mislijo da policija nije takva ta nije i oni galić u sarajevu kupijo diplomu ja mislijo načitan čovik

misliš nabildan čovik

Na koprivi su diplomirali neki ljudi koji su sad Ministri

Ma po dva fakulteta ima naša milicija.Najprije Agronomija,a poslije Fabus ekonomija.Nekog Bagu iz policije Hrvatska je policija presrela i našla preko 200 indexa u koje je neki stari profesor trebao upisati po 5 ocjena.Za našu obrazovanu policiju.A mi svi smo im platili te "fakultete". Pamet im se vidi,na sve strane.Maksu utraju u masline po 8 sati u tamnom golfu i mjere brzinu,gdje je ograničeno na 40.Dođe 500 kazni.Vidite koliko valja polj.fakultet.Što ćeš znanje je zvanje.Doduše to nesmiju radit u drugim općinama ili nedaj bože " gradu" Lištici.A Ljubuški je svakako propao pa bema veze,tkp šljivi malu raju.Budže će svakakl sredit kaznu.

Neradnike iz mupa koji imaju kupljen poljoprivredni fakultet ili fabus diplomu pod hitno protjerati iz policije. Korisniji bi bili da čuvaju ovce ili sade smilje. Sramota, hdz uhljebi bezveznjakovići sa sređenom diplomom, namještenim poslom i hdz vatreni navijači, društvo podobnih naviknuto da se sve može namjestit i sredit ako se pripada hdzu i sjedi u crkvi, to sad prenose na svoju djecu.

Slobodna dalmacija dvitisućitegodine objavila na naslovnici -Ljubuški dobio poljoprivrednu policiju

Dječji vrtić i Općinsko vijeće vodi Kiseljak ,Kiseljačke djevojčice rumene ko jabučice hej..haj

Mup vodi agronomija

Kulturno športski centar također agronomija

Prava poljoprivredna revolucija

Po diplomama poljoprivreda bi trebala cvjetat

i kiseljak bi se stalno triba pit

mladež HADEZEA pije JUPI

i sadi krumpire

mene samo zanima
zasto u velikim trznim centrima
nema za kupit diploma
nek ima koristi i drzava
od pedevea

Ajmo svi HDZ-ovci kupite lažne diplome može na agronomiji i sve zaposlit i uhljebit u propale firme što ste uništili u privatizacijam.

Sve su uhljebili agronome što ih je bilo,sve do jednog

dobra ova dobra

Uvik se pitam je li kod dipl. Agronoma tj.ljudi od struke bolji krompir?

pa ljudi moji jati bija u policiji tamo 91 radijo 3 miseca kažu naj bolji policajac oduzimali robu duhan cigare drva razne vrste roba nakupilo se 7 šlepera robe kad jednu veče došati ja na posa kaže načelnik tisi naj bolji policajac pa ti upravo pišem pohvalu za promaknuće pa molimte hajde pogledaj koliko imamo oduzete robe tvojom zaslugom kad mi u podrum stvarno sila upita ja gosn načelniče kuda ide ova roba odavde kako misliš kuda ide učini načelnik pa kada je mi oduzmemo od naroda gdje završi roba štase snjom učini pakakvoje to pitanje učini načelnik pa moj načelniče pa samo da znam dalise podjeli sirotinji ili nekoj instituciji od tada su počeli problemi kako nemam školu za policiju kako nisam adekvatna osoba za taj posa i lipo ti oni meni smijeste da ja nemam školu i moram ići ništa tako tije i bilo kad gle čuda oni svi štosu smenom radili rade i danas u županiji sa kupljenom školom i fakultetima ali nije im sa birićetom ni škola ni roba koja je oduzeta i prodata i uložena u kuće i razne nekretnine zatomije čudno kada vidim one plakate borba protiv kriminala pa trebaju oni sebe naj prije procesurat pa onda kriminalce ovotije živa istina enoji još rade žalosno ali istinuto

Eto vidiš,ko ti je kriv kad nisi zna lipo pitat!

Ovo je najbolja država,samo treba bit beskičmenjak i slušat i eto napredka,bolje već u Njemačku. H D Z. Živi vječno,,,,,,,,,,,,,

hadezeovci
Smi li se hrvatskom zastavom mavati
smiju li se hrvatske pjesme pjevati
sve je to za vrime juge bilo zabranjeno
jeli sad zabranjeno ili zbog vas zaboravljeno

Nuder Pajdo kad si ovo zadnje ovako lipo izreka za ovu partiju sa 3 slova,sada prdni malo žešće njima u čast.Kažu da je to zdravo!

Vazda su fukare u partiju išle danas ih je pun adz.

gotovo je lažnim diploman -non pasaran!

Cvjeta trgovina diplomskim radovima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari