Posljednji vlak za zaboravljene branitelje

ljubuski.info

Ponedjeljak je. Jutro 6 sati dana 25.4.2016 godine. Na novom autobusnom kolodvoru u Klancu u Širokom Brijegu očekujemo 2/dva autobusa svojih kolega branitelja iz Posušja i Gruda kako bismo otišli u Sarajevo na mirne prosvjede branitelja ispred Vlade FBiH zbog arogancije i ignorancije Federalnog ministra branitelja spram branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u ratu.

Prebirem slike sjećanja iz ranih 90-tih. Gledam svoju sliku na prvoj vojnoj iskaznici s početka 1992 godine. Više kose na glavi, bez ijedne sijede, bora mudrosti, gluposti, brige, koječega. A žene te promjene najbolje primjećuju. Samo im podajte svoje fotografije iz mlađih dana. Pristižu mi kolege i to ne u onolikom broju kako sam očekivao. Valja su se umorili od svega i svakoga pa više ne vjeruju nikome pa ni sebi. Ostali su radije kući u postelji ne nadajući se nekom boljem jutru. A i jutro je bilo nekako tužno i tmurno. Kao da je htjelo dati nam do znanja kako nemamo znanja i mudrosti dok idemo prosvjedovati u Sarajevo.

No, imamo u sebi dosta prkosa, inata i gluposti da to ipak učinimo. Odgovorno tvrdim kako su ovi koji su došli opet spremni uzeti pušku u svoje ruke jer imaju muda. Konačno su došle i kolege iz Posušja dok su Gruđani u potpunosti odustali od puta u Sarajevo. Zaboravljeni branitelji. Branitelji koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu učešća u ratu a posjedujemo njihove ovjerene osobne iskaznice kao članovi udruge zaboravljeni branitelji a takvih je samo u Grudama preko 250, dok ih u ŽZH ima preko 3.000.

U koordonaciji s MUP-om ŽZH krećemo u Sarajevo gdje nam se u Mostaru pridružuju 2 autobusa zaboravljenih branitelja iz Ljubuškog. Nemamo tremu, a niti dilemu u ispravnost ovog što radimo. Po nečijem mišljenju što pokušavamo uraditi. Usput se šalimo i pričamo viceve. U konekciji smo s vozilom MUP-a ŽZH koji nas prati ispred autobusa.

Kod stadiona Koševo u Sarajevu nas dočekuju branitelji I-Dobrinjske brigade Armije BiH. Pozdravi su srdačni i iskreni. Većina je obukla svoje odore na kojima se jasno vide obilježja Muslimanske i Hrvatske vojne komponente.

Odmah razvlačimo svoje zastave hrvatske trobojnice, i transparente dok pripadnici Armije BiH nose svoje zastave i svoje transparente. Postrojavamo se i u kolonama krećemo prema Alipašinoj 41 gdje je sjedište Vlade FBiH i Ministarstva branitelja FBiH. Snijeg pada kao u sred zime. Pahulje pršte i pokrivaju zemlju a u nama raste ponos dok gledamo kako u sve većem broju pristižu branitelji iz cijele FBiH. Tuzla, Zenica, Srebrenik, Kiseljak, Jajce, Živinice, Travnik, Bugojno, Uskoplje, Čapljina, Stolac i još tko zna odakle. Ponosni smo jer se tek tu pored stadiona Koševa oslikava naša legitimna i legalna borba za prava branitelja bez ikakvih prava.

Novinari raznih TV kuća i portala bilježe svaki trenutak. Svaki transparent. Svaku suzu u oku branitelja. Kolona prema Alipašinoj 41 je kilometarska. Čuju se i pjesme branitelja, dok pripadnici I Dobrinjske brigade koji su načinili dvostruki koridor, i prsten s obje strane ceste ushićeno pozdravljaju svoje suborce a poglavito nas pripadnike HVO iz ŽZH. Promatraju nas pored puta i građani Sarajeva, dok neke žene plačući govore: "I nebo se rasplakalo za vama, dragi naši branitelji". Jednoj sam ženi koja je to rekla rekao: "Ne plače nebo za nama gospođo, već se Bog s nama veseli šaljući nam snijeg, čist i bijel kao suza u braniteljskom oku. Čist snijeg, čista suza, čist branitelj. Sve čisto. Spraće ovaj bijeli snijeg danas svu prljavštinu koja je pratila branitelje ovih 20 godina poslije rata".

Pred Vladom FBiH nas dočekuje ograda povezana lancima dok su s unutarnje strane stajali jedan do jednog specijalci, njih kojih 50-ak, i prvo što sam pomislio je: "Gle što su nas podcijenili dok ih je tako malo". No, kasnije se ispostavilo kada je naša delegacija branitelja ulazila u Vladu FBiH na pregovore s predstavnicima Federalnog Ministarstva branitelja da ih je unutar zgrade Vlade bilo na stotine pod punom spremom, s gas maskama, vodenim topovima i šmrkovima. Ljudi kornjače spremni udariti na svoje branitelje koji su ih stvorili.

Ispred zgrade Vlade smjenjivali su se govornici, predstavnici Savjeta branitelja među kojima sam bio i ja Vlado Marušić i svi odreda smo prozivali Vladu FBiH a ponajviše Fed.ministra branitelja Salku Bukvarevića što su branitelji pozdravljali burnim pljskom.

Pregovori s predstavnicima Fed. ministarstva branitelja su učas završili bez dogovora jer nisu trebali niti započinjati imajući u vidu kako je prozvani Fed.Ministar Salko Bukvarević već negdje umakao, kao i premjer Fadil Novalić, te svi značajniji ministri u toj Vladi.

Savjet branitelja je po kratkom postupku održao sastanak i donio odluku kojom Vladi FBiH daje 7/sedam dana za ispunjavanje zahtjeva iz Rezolucije branitelja koju je potpisalo preko 65 Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH te smjenu Salke Bukvarevića. Ukoliko im se zahtjevi ne ispune do 03.05.2016 godine do 24, 00 H slijede blokade svih graničnih prijelaza u FBiH, blokade svih Županija te sjedišta SDA u Sarajevu i HDZ-a BiH u Mostaru, koje stranke je Savjet branitelja FBiH proglasio glavnim krivcima za loš položaj obespravljenih branitelja, te je pozvao branitelje da se dostojanstveno i mirno raziđu svojim kućama. No, mnogi nisu htjeli otići već su tražili ostanak ispred Vlade FBiH zbog čega im se obratio Murat Silajdžija koordinator Savjeta Branitelja FBiH i pozvao ih da idu kućama i da ih ovaj Savjet branitelja nikada neće iznevjeriti do ispunjenja njihovih ciljeva.

Miješale su se emocije i osjećaji. Jedan branitelj iz Bihaća po imenu Šemsudin Ćehić je pao u nesvijest kada je saznao da mu je umrla supruga od infarkta dok je čekala vijesti iz Sarajeva. Branitelju Šemsudinu Ćehiću je ostalo 5/petero djece da se skrbi o njima a najmlađe mu ima 18/osamnaest mjeseci.

Dok ovo pišem idu mi same suze dok prebrojavam mrtve u svojim sjećanjima. Supruga Šemsudina Ćehića je samo jedna žrtva i to kolateralna od 8.000 branitelja obje vojne komponente koji su se ubili nakon rata zbog očaja i beznađa. Zbog izgubljene vjere u bolje sutra. Stoga Vas dragi moji branitelji pozivam da se odazovete akciji prikupljanja pomoći za obitelj našeg branitelja Šemsudina Ćehića, jer je akcija već pokrenuta putem medija i portala pa se uključite jer je on jedan od nas. Jer je njegova supruga jedna od naših supruga a mi smo pokazali jedinstvo u Sarajevu pa ga pokažimo i sada.

A u očaj i beznađe naše branitelje su uveli ti koji su 25.04.2016 ko miševi prije poplave pobjegli na suho, jer miševi najprije osjete poplavu i pobjegnu a inače vole biti na suhom. U udobnim kožnim foteljama, u uredima s klima uređajima, tajnicama u svom naručju za vrijeme i poslije posla, na službenim plaćenim putovanjima, sa skupocjenim satovima na rukama, na sastančenjima razno raznih vrsta s pustim lažnim obećanjima, prosipanjem demagogije, te izjavama:

"Ne možemo obećati nešto što ne možemo ostvariti. Ti što prosvjeduju ne predstavljaju reprezentativne grupe branitelja, oni su neformalne grupe i neformalni pojedinci koji ne prosvjeduju zbog svojih branitelja nego zbog svojih ličnih interesa. Ni pod razno nećemo sudjelovati u tim prosvjedima" izjavljuju te formalne grupe i reprezentativni pojedinci.

A te formalne grupe i formalni pojedinci dolaze iz dvije najkorumpiranije i najpokvarenije sestrinske stranke koje dijele dobitnu kombinaciju od rata na ovamo(doduše u malim prekidima kada su ih smijenili još gori od njih SDP i Lijanovići)HDZ BiH i SDA.

Ipak branitelji ispred Vlade FBiH su odaslali jasnu i nedvosmislenu poruku "urbi et obi". Gradu i svijetu. Vi formalni i reprezentativni predstavnici vlasti FBiH pa čak i BiH. Istječe vam vrijeme kao pijesak iz pješčanog sata. A taj pijesak koji peče i boli oči lagano istječe i govori vam kako morate najkasnije do 03.05.2016 godine do 24, 00 h u cijelosti ispuniti zahtjeve Savjeta branitelja FBiH. Ukoliko to ne učinite neka vam je milosrdni Bog na pomoći.

Tik-tak, tik-tak, tik-tak………………?????????????

Na kraju napomena i opomena i to posljednja članovima Udruge Zaboravljeni Branitelji ŽZH čiji sam Predsjednik:

Ukoliko se ne odazovete na poziv svog rukovodstva po Podružnicama i Udruge Zaboravljeni Branitelji ŽZH za sudjelovanje u prosvjedima svih vrsta te svim drugim akcijama koje provodi Udruga ZB smatraće se kako više niste zainteresirani za rad udruge, biti dostojni članovi udruge, te ćete sukladno statutu udruge biti isključeni iz članstva u udruzi, niti ćete moći ostvariti ikakva prava po osnovu sudjelovanja u ratu za koja se rukovodstvo naše udruge zalaže i bori od svog osnutka trpeći uvrede, poniženja, omalovažavanja, trošeći zadnje novce od usta članova naših obitelji putujući diljem BiH, na prosvjede i pregovore s bešćutnim političkim elitama. A ta prava su nam svima nadohvat ruke jer je panika uhvatila one miševe što vole biti na suhom.

Pogledajte snimke naših branitelja u Sarajevu. Tko to može? Tko to može više zaustaviti? Svi vi imate šansu za popravni jer ste slabo učili i naučili. Je li nam to nagrada ili kazna od vas što smo se zakleli uvesti vas u prava branitelja zbog diskriminacije koju ste trpjeli svih ovih godina zajedno s nama?

Vlado Marušić | Predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH

Glas naroda

E jbga vecina pravih branitelja nije imala 3000 da kupi penziju ,to sve govori u kakvom je stanju ovo sve , i da znate opet su politicari uzeli i uzimat ce lovu dok je nas ovaca ... Ne dajte se

kad su invalidnine bile obustavljene vi ste se rugali i izdali te niste davali potporu a sad je tražite sram vas bilo.Idite helezu i nevraćajte se.Granične prelaze nećete blokirati sada a niste ni devedesetih borit ćemo se protiv toga.Sve što ste vi osvojili ili sačuvali zagradite i dignite žicu do neba,Vidi čuda vi se sjetili 2016 da ste zaboravljeni,25 godina vami je vrijeme stalo,isto kao i od 90 do 96.RADITE--------

koja dva autobusa jarane, bilo ih je 4 - ero

tribalibi i ovi što imadu mirovine pridružitse ovim protestantima zaboravljenim braniteljima oni sebi sredili po2 tri mirovine a ovi nemadu ništa pa molimvas pogledajte u grudama ko ima vojne mirovine snježana jukić ima trolist pa povlaštenu mirovinu pa invalidnost pa hrvatsku mirovinu suprug joj pokojni ima hr mirovinu pokoj mu duši nije vidijo puške a staviloga na listu poginuli to nije uredu nisam ja protiv ljudi moji neka ima i ona ali jednima sve a drugi nemadu kruha djeci a ona bisni trolist joj falš dije dobila pukovnika sveje to falš provijerite na internetu koje dobijo trolist od pok franje tuđmana nećeteje naći e moj narode tribate to reći kada pravite tv emisije dase zna ko nije bijo koje bijo javno nekase zna pa šta bude da bude takotije to moji branitelji trba reći javno po cijenu života tako dabi to odzvonilo u medijima vi nemate ništa onivamse smiju tako napravite spisak svi u svojim selima koje bijo a ko nije pa objavite ako ništa bar nekase zna ako mislite ostvariti bilo kakva prava morate puno puno agresivnije ići do kraja vlast današnja vas drukčije razumit jedino agresivno inače gubite bitku što ovim lažnim odgovara morateih prozvat javno ne uvik pričat mihen bojna nego imenom i prezimenom pa rat rat neka vi što vodite ove zaboravljene morate puno oštrije bome moje dite gladno jer nemam primanja nikakvi a bija ful rat a ovi pukovnik a nije zaslužijo bogami neće ići po cijenu života objavite ih javno i glasno pa kome opanci kom obojci vidjećete daćete uspijeti samo morate ovako uradit sretno i bog

Pozdrav Vladi Marusicu i svim ostalim zaboravljenim braniteljima ustrajte na svojim pravima jer ste to zasluzili a Bog nek na kraju presudi ovoj stoki sto su sve uzeli od politicara do tzv.branitelja sto su zasijeli u udobne fotelje i nasim novcima jedi piju kupuju aute i stanove i vodaju ljubavnice po restoranima nek ih je sram i nek ih se njihova djeca stide i djeca od njihovih tajnica koju du dobili sa njima sramite se jos jednom svog imena i prezmena

pa bolan nebijo kažiga imenom i prezimenom ko voda ljubavnice ko ima dijecu sa ljubavnicama akoje astina ako nije šuti nemoj bolan ništa pisat ako nemaš muda

naši članovi iz gruda i posušja su tu samo kada treba uzeti sadnice smilja a ovamo kad gori, niđe ih. sramota.

Udruga Zaboravljenih branitelja bi trebala tužiti Ministarstvo branitelja zbog neravnopravnog pravnog statusa onih koji su ostvarili svoja prava a pogotovu u odnosu na one dezertere koji su kupili svoje mirovine. Pravda je ponekad spora ali je dostižna. Tražiti obustavu isplate mirovina svim braniteljima dok ne bude pravda zadovoljena.

pa bog vam pamet prosvitlijo prijavite ih u sarajevo stvarno ko nije zaslužijo nije nemase šta ljutit nije bija sanama kadje tribalo lipo ime i prezime pa prijav direkt ministru vas pet nekase potpiše da nije bija pukovnik niti rvi tako triba a ne puvat u vijetar nema fajde pričat ako znate sto posto koga j nijega žalit

Vlado Marušiću-ovim tekstom , nadmašio si sebe! Vrlo emotivno dobro i istinito!Najbolje je ono-ljudi kornjače spremni udarit na svoje branitelje-koji su ih stvorili!!!!!To bi bila katastrofa!

Apsolutna podrska za sve ljude dobre volje koji zele srediti stanje u braniteljskoj populaciji.Imam invalidninu i prosao sad na reviziji ostao mi status al se prikljucujem dragovoljno da podrzim zaboravljene branitelje takode naglasavam da se redovi moraju cistiti pa i kod samih branitelja jer trebamo istinske a ne uljeze koji pusku nisu ni vidjeli Dosta mi je foliranata i glumaca Pravi samo naprijed. Za dom spremni

gospon marušiću ja kao među prvim pri osnivanju ove udruge želim sve naj ali zadnji redovi teksta se treba malo razmotrit ti kao pravnik pozivaš se na statut a znaš da nisam nikad dobio bilo kad i bilo koju poziv i obavjest o skupu ili održavanju skupštine ili aktivnost a svi mi smo uredno ostavili dokumente i tel a teeba kao i do sada kazivati po imenu i prezimenu ko su korisnici odličja i ko je primo novac za sređivanje invalidnina

uzmi zadnji voz za Čačak, put je veoma duga-čak

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA žele da se zahvale svim demoralisanim piješadincima na POKAZANOM DOSTOJANSTVU te vas molimo gosp Marušić i ostali da nikad ne zaboravite utemeljitelje iz davne 2009 godine koji su ovo sve zaćeli sa definisanim za htjevima u sjedištu našeg grada kantonalnog udruženja . Pozdrav Domovini sa malo više JEDINSTVA sa čirom i vagonima.

Posljednji vlak za zaboravljene branitelje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari