Vodeći uzroci smrti u ZHŽ su bolesti krvožilnog sustava i zloćudne novotvorine

ljubuski.info

Stanovnici Zapadnohercegovačke županije liječničku pomoć najviše traže zbog problema s dišnim putovima i srcem.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, tijekom prošle godine vodeće bolesti u sklopu primarne zdravstvene zaštite u ovoj županiji su bolesti dišnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zatim bolesti kože i potkožnog tkiva.

Vodeći uzroci smrti na području općina Ljubuški, Posušje, Grude, te grada Širokog Brijega su iz skupine bolesti krvožilnog sustava i zloćudne novotvorine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, gotovo tri četvrtine svih uzroka smrti su iz ove dvije skupine bolesti, a preostale se odnose na bolesti probavnog sustava, bolesti dišnog sustava, ozljede i druge manje zastupljene bolesti.

"Vodeći uzroci smrti kod muškaraca su moždani udar, akutni infarkt miokarda te rak bronha i pluća, dok žene najčešće umiru od bolesti krvožilnog sustava i karcinoma dojke", navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a za prošlu godinu. U spomenutom izvješću se nadalje navodi kako se sve ove bolesti mogu povezati s nezdravim načinima življenja, prije svega s konzumiranjem cigareta i alkohola, ali i načinom prehrane i stresnim situacijama.

Podaci iz ZHŽ podudaraju se s podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji također ukazuju na sve nezdraviji način života na području ovog bh. entiteta. Prema jednom od istraživanja u Federaciji BiH, stanovništvo cigarete počne konzumirati još u ranom djetinjstvu, točnije već od desete godine života. Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu, BiH se nalazi u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da u ovom bh. entitetu cigarete konzumira skoro polovica odraslog stanovništva, od čega svako drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Zbog toga i ne čudi da je broj oboljelih od karcinoma pluća u BiH u stalnom porastu. Prema nepotpunim podacima, samo u Federaciji BiH godišnje, zbog cigareta, oboli oko 1000 ljudi, a taj broj bi mogao biti i veći. Također, u BiH je, za više od 95 % slučajeva karcinoma pluća, krivo pušenje.

Večernji list

Glas naroda

Baš smo u ovom nazovidemokratskom sustavu popušili - i politički i ekonomski i kulturno i moralno - kadli još pušimo da karcinom popušimo. Pametan narod zar ne?

ljudi su pod stresom,što od straha od otkaza zbog kašnjenja na posao,što od policije na cesti,gušvi i neredu na cesti,krediti,kašnjenje plaća,bandi korumpiranoj u državnim institucijama...trebalo bi provjeriti koliko je ovih uhljeba obolilo od raka i stresa

Svaka čast za komentar broj 2

Vodeći uzroci smrti u ZHŽ su bolesti krvožilnog sustava i zloćudne novotvorine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari