Ozbiljno narušena načela vladavine prava

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini postoje sustavna kršenja prava, u tolikoj mjeri i u tolikom intenzitetu da ozbiljno narušavaju načela vladavine prava, što je veoma zabrinjavajuće - upozorila je danas ombudsmenica Bosne i Hercegovine za ljudska prava Jasminka Džumhur.

To je ilustrirala podatkom ove institucije da se i lani najveći broj žalbi građana odnosio na povrede građanskih i političkih prava - 1.790 od ukupno 2.966 koliko su zaprimili u 2015.

"Najveći dio žalbi vezan je za sudstvo i upravu. Kod nas je obraćanje sudu postalo pravilo i dodatno otežavajuća okolnost u tom sustavu jeste činjenica da, kada građani i dobiju pravosnažnu presudu, nemaju mogućnost da se ona izvrši. I najveći broj presuda Europskog suda u odnosu na BiH u protekle dvije godine upravo se odnosi na neizvršavanje pravosnažnih sudskih presuda", rekla je Džumhur na pres-konferenciji na kojoj je prezentiran Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2015.

Upozorila je i da je nedopustivo u jednom društvu da radni sporovi traju osam godina i to u godini kada su se dogodile promjene radnog zakonodavstva, a ne jačaju inspekcijski organi, pa, primjera radi, u sarajevskom kantonu imamo četiri inspektora rada koji nadziru provođenje zakona.

Naime, osim građanskih i političkih prava, ostale žalbe građana su se lani odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava - 698, sve oblike diskriminacije - 159, kršenja prava djece - 148, prava pritvorenika i zatvorenika - 108, povrede prava osoba s invaliditetom - 53 i povrede prava nacionalnih i vjerskih manjina - 10.

"Ombudsmeni su opredijeljeni da se pristupi sveobuhvatnom rješenju nagomilanih problema u oblasti ljudskih prava, ali želimo ukazati da je u postojećim okolnostima nemoguće napraviti iskorak u unapređenju ljudskih prava bez traženja stručne pomoći naših partnera. Vrijeme je da se taj iskorak napravi", naglasila je ona.

I ombudsmenica Bosne i Hercegovine Nives Jukić je također istaknula da općine, županije i entiteti najčešće ne izvršavaju pravosnažne sudske presude, jer ne postoje financijska sredstva za njihovo izvršenje ili se ta sredstva iz godine u godinu smanjuju.

Ipak, navela je i da ima pozitivnih primjera, ali da je i problem nedostatak inspekcija u pojedinim sredinama.

Ombudsmen Ljubinko Mitrović je dodao da je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH za 2015. godinu pripremila srednjoročni plan strategije djelovanja ove institucije.

Taj dokument je, kaže, definirao vidljivost i prepoznatljivost ove neovisne institucije kao jakog korektiva koji se bavi ljudskim pravima te otvorenost prema građanima u promociji i zaštiti ljudskih prava.

Komentari

kakose mogu narušit ljudska prava u bih kad kad nepostoje tosu prava politike kradezeja kako oni kažu tako i bude drugi ljudi nemadu nikakvih prava

kakose more nešto narušit što ne postoji

Ozbiljno narušena načela vladavine prava

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari