Prosvjedi umirovljenika u jeku predizborne kampanje

ljubuski.info

Život na rubu siromaštva i konstantna kašnjenja u isplatama mirovina, ali i odugovlačenje rješenja lošeg stanja u Zavodu MIO FBiH, umirovljenike je natjeralo na odluku koju ne žele - izaći na ulice i u dobi kada bi trebali spokojno živjeti biju bitku za svoja prava.Savez udruga umirovljenika u FBiH odlučio je još jednom, zarad mira u državi čekati da vlast stabilizira isplatu mirovina i usvoji zakone koji bi spriječili nepravilnosti kod uplata doprinosa, a onda će, ako ne bude pomaka blokirati Federaciju. Savez udruga umirovljenika odlučio je jučer da će 50.000 umirovljenika izaći na ulice ukoliko se isplata mirovina ne bude završavala do 5. u mjesecu.

Zahtjevi

"Ako u Federaciji BiH do 5. lipnja ne budu isplaćene mirovine za svibanj, umirovljenici će najvjerojatnije izaći na proteste", poručio je predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa. Kaže kako je na jučer održanoj Skupštini odlučeno da se prosvjedi ukoliko vlast ne poduzme ništa na stabilizaciji stanja održe u vrijeme predizborne kampanje."O prosvjedima će se odlučivati ukoliko ne ispune zahtjeve do kraja lipnja. Neka onda oni drže predizborne skupove a mi ćemo prosvjede pa ćemo vidjeti", poručuje Rapa.Podsjeća  javnost na potpisan sporazum između Vlade FBiH i umirovljenika iz prošle godine kojim je obećano da će mirovine biti isplaćivane do 5. u mjesecu. Ovaj sporazum nikada nije zaživio, a umirovljenici su u ovom mjesecu mirovine dobili tek iza 20. u mjesecu. Posebno nezadovoljstvo izazvale su izjave zvaničnika iz FBiH kako će u naredna dva mjeseca biti teško isplatiti sve mirovine zbog deficita u Zavodu MIO i priliva većeg broja umirovljenika, ali i kako se umirovljenici trebaju strpjeti jer će isplate biti dovedene u red za dva mjeseca. Umirovljenici pak smatraju kako su ovakve izjave nedopustive i kako oni ne mogu više čekati.

Stabilizacija Zavoda

Na skupštini Saveza udruga umirovljenika zaključeno je i da traže od Vlade da se do kraja lipnja usvoji set zakona koji su sastavni dio strategije oporavka mirovinskog fonda, ali i da se u te zakone uvrste zahtjevi udruga umirovljenika. Također su zatražili izmjene zakona o porezima kojima bi se udruge umirovljenika oslobodile od plaćanja poreza.Ono na čemu umirovljenici već godinama inzistiraju jeste stabilizacija Zavoda MIO, ne putem zaduženja, kako to radi Vlada, već putem uvođenja reda u naplatu doprinosa. Vlada je u više navrata kazala kako opsežnim izmjenama zakona planira uvesti red u ovu oblast, no proces se konstantno odgađa.Rapa naglašava kako bi Vlada, ako želi, za dva mjeseca mogla stabilizirati Zavod, sa samo nekoliko odluka. Potrebno je, priča, samo privoliti poduzeća u čijem su vlasništvu, a koja jesu najveći dužnici za poreze, da se zaduže i isplate dugovanja prema Zavodu.

SDP: Vlast umirovljenike vodi u bijedu

Za kolaps mirovinskog fonda u Federaciji BiH odgovorna je isključivo nesposobna vlast predvođena SDA i HDZ-om i njihovim nedoraslim kadrovima, kazali su iz SDP-a BiH. I iz ove stranke podsjećaju na sporazum i obavezu da se mirovine isplaćuju do 5. u mjesecu, te dodaju kako se sada vidi da se radilo samo o poigravanju sa egzistencijom stotinama tisuća umirovljenika.“Pozivanje umirovljenika da se strpe još dva mjeseca, kako bi mirovine počeli dobivati na vrijeme, bezobrazluk je bez presedana. Svi oni koji se sa tolikom dozom bezosjećajnosti odnose prema umirovljenicima nisu dostojni obavljanja bilo kakvih javnih funkcija. Zato bi, ako imaju trunku morala i obraza, odmah trebali podnijeti ostavke”, kažu iz SDP-a. Poručuju također predsjedniku FBiH Marinku Čavari da nema pravo dijeliti lekcije bilo kome kada je njegova vlast dovela do sloma mirovinski fond.“Koliko god to Čavaru nerviralo, činjenica je da je Vlada FBiH koju je vodio SDP dva puta povećala mirovine, isplaćivala ih na vrijeme i vratila 60 milijuna KM duga prema umirovljenicima naslijeđenog upravo od Vlade SDA – HDZ”, kažu iz SDP-a.

Glas naroda

moji penzioneri vi ste zaboravljuni
vama nema penzije sto ste je zaradili
a jos su je duplo umanjili

Prosvjedi umirovljenika u jeku predizborne kampanje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari