Samo u ZHŽ: Ugostitelji plaćaju dvostruki porez

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini je još prije deset godina, točnije početkom 2006., uveden PDV, odnosno porez na dodatnu vrijednost čija jedinstvena stopa iznosi 17 posto. Uvođenjem tog poreza prestala je i obveza plaćanja, između ostalih, i poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića s obzirom na to da se porez na tu vrstu robe već plaća kroz PDV, piše Večernji list BiH. Ipak, deset godina od uvođenja PDV-a ugostitelji u Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek moraju plaćati, uz PDV, i porez na potrošnju, kazao je Nikola Grbešić, predsjednik Udruge turističko-ugostiteljskih poslodavaca grada Široki Brijeg.

Veliki troškovi

"Ova županija je jedina na području Federacije BiH koja još uvijek nije ukinula porez na potrošnju pića, koji na alkoholna iznosi 5 posto, a na bezalkoholna 3 posto", kazao je Grbešić.

Ugostitelji Zapadnohercegovačke županije smatraju kako su diskriminirani u odnosu na svoje kolege iz drugih županija, posebice u situaciji kada kupovna moć stanovništva pada i posla je svakim danom sve manje. O kojim se iznosima radi, govori i podatak da neki hoteli koji djeluju na području ove općine ili županije na ovaj porez godišnje odvajaju više od 20 tisuća KM. Prema Grbešićevim riječima, kafići u Širokom Brijegu, uz PDV, moraju platiti i između 400 i 1000 KM poreza na potrošnju.
"Federalne inspekcije koje nas često obilaze govore nam kako je obveza plaćanja ovog poreza prestala uvođenjem PDV-a te da porez na potrošnju ne moramo plaćati, ali mi smo u ovoj situaciji bespomoćni s obzirom na to da je u ovoj županiji Zakon o plaćanju poreza na potrošnju, od kojeg prihodi idu općinama, još uvijek na snazi i ako ga ne platimo, stižu nam kazne. Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i apeliramo na nadležna županijska tijela da se konačno i u našoj županiji ovaj porez ukine", kazao je Grbešić i dodao kako je krajnje nekorektno što samo oni moraju plaćati dvostruki porez.

Diskriminacija

Ugostitelji iz ZHŽ-a obratili su se i Federalnom ministarstvu financija, gdje su dobili odgovor da to ministarstvo nije nadležno za pokretanje procedura za ukidanje, odnosno izmjenu i dopunu Zakona o porezima županija, ali da može dati preporuku resornom županijskom ministarstvu te je naveo razloge zbog čega.

"Oporezivanje krajnjih potrošača - korisnika ugostiteljskih usluga porezom na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića sa stopom od 5 odnosno 3 posto na području ZHŽ-a predstavlja dvostruko oporezivanje istih usluga s obzirom na to da su one oporezovane PDV-om po jedinstvenoj stopi od 17 posto", stoji u preporuci koju su ugostitelji dobili iz Federalnog ministarstva financija još prije nekoliko godina.

Grbešić naglašava kako su, s obzirom na to da su ostale županije ukinule ovaj porez nakon početka primjene PDV-a, pravne i fizičke osobe registrirane za pružanje ugostiteljskih usluga, ali i potrošači odnosno konzumenti istih na području Zapadnohercegovačke županije su hendikepirani u odnosu na one s područja drugih županija zbog viših cijena ugostiteljskih usluga.

Ljiljana Vidačak | Večernji list

Glas naroda

Sad lijepo nek tuže Županiju da im vrati neopravdano naplaćen porez.. Inače hrvatima koji žive u ŽZH bi bilo puno bolje da ne postoji ŽZH...

Pa kad ne znaš i ne poznaš, kakvo je Sarajevo i velikobošnjačka politika. Nisu rekli na HRT-u, Bujici i Novoj TV i RTL-u.

jedni moraju plaćat poreze a automehaničari, fizioterapeuti, majstori, zubari i frizerke nikad u životu nisu dali fiskalni račun?

Naplaćuje se parking,policija zagoni goste,ljudi odlaze...

nista nismo izgubili
da nam se svaki kafic zatvori
prodavaonica duplo jeftinija
i za nas standard prihvatljivija

Samo u ZHŽ: Ugostitelji plaćaju dvostruki porez
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari