Inspekcije se na terenu sudaraju, poduzeća sve manje

ljubuski.info

Broj gospodarskih subjekata, posebice trgovačkih radnji i obrta, u Zapadnohercegovačkoj županiji posljednje dvije godine značajno se smanjuje, podaci su tržišne inspekcije ove županije. Razlog gašenja sve većeg broja radnji je, kako navode iz ove inspekcije, pad gospodarske aktivnosti posljednje dvije godine.
Inače, tijekom prošle godine tržišna inspekcija Zapadnohercegovačke županije obavila je 269 inspekcijskih nadzora, od čega je redovitih bilo 176, kontrola izvršenja odluka 81, dok je kontrola na zahtjev stranki bilo 12.

Privremena zabrana

Od spomenutih 269 inspekcijskih nadzora, 146 ih je provedeno kod fizičkih osoba, dok su 123 inspektori obavili kod pravnih osoba. Prema izvješću tržišne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, koje je razmatrano na posljednjoj sjednici Vlade ove županije, inspektori su tijekom prošle godine donijeli 90 odluka o otklanjanju nedostataka te dvije o privremenoj zabrani. Od izdanih odluka, 78 ih je izvršeno, dok ih 14 nije kontrolirano s obzirom na to da su izdane tijekom prosinca te će rezultati te kontrole ući u izvješće za ovu godinu. Prošle je godine županijska inspekcija izdala 69 prekršajnih naloga, dok je iznos izrečenih kazni 29.600 konvertibilnih maraka.

Za pokretanje prekršajnog postupka podnesen je svega jedan zahtjev.

Prošle godine zabilježen je i jedan slučaj privremenog oduzimanja robe do okončanja sudskog postupka. Riječ je bila o otpadnim akumulatorima u količini od 18.339 kilograma, čija je procijenjena vrijednost iznosila 18.000 konvertibilnih maraka. U spomenutom izvješću inspektori ove županijske inspekcije upozorili su i na probleme s kojima se susreću prilikom rada na terenu.
"Kod ove inspekcije, kao i još nekih u Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, posebne poteškoće predstavlja organizacija jer, prema trenutačno važećim propisima, tržišna inspekcija je organizirana na tri razine (federalnoj, županijskoj i općinskoj), što samo po sebi stvara poteškoće prilikom rada inspektora na terenu", navode iz tržišne inspekcije Zapadnohercegovačke županije. Dodaju kako je najveći problem činjenica što nisu razgraničene nadležnosti između spomenute tri razine inspekcije.

Pojačani nadzor

"U 2015. godini Federalna uprava za inspekcijske poslove je na području županije svoju tzv. akciju pojačanog inspekcijskog nadzora (za razliku od prethodnih godina), provodila tijekom cijele godine, bez ikakve koordinacije i dogovora s Upravom za inspekcijske poslove ZH županije, tako da je na terenu bilo umijeće obaviti inspekcijski nadzor, a da kod istog poreznog obveznika nije već obavila nadzor federalna ili općinska inspekcija po istom pitanju, ili obrnuto", ističe se u izvješću Uprave za inspekcije poslove Zapadnohercegovačke županije. Upozoravaju kako ovakav način rada federalne inspekcije bitno sužava prostor za rad (tj. broj potencijalnih subjekata za nadzor) županijskoj inspekciji.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Malo pritiska na Hrvate ,, nesto se slabo iseljavate treba to malo brze ici ,,ala ala

tko je doveo do ovakvog stanja da pet posto imaju ostali propadaju ili odlaze pa vi opet za njih

ZNA SE od koga je i tko je dopustio pritisak na Hrvate.Sve su to ista g....,huškaju narod a skupa dile harač i idu na janjetinu

Bolje je da federalna inspekcija vrši nadzor,jer županijska nikad neće doći u kontrolu kod čovjeka koji podržava stranku na vlasti,a federalna možda zaluta kod istog

pa inspekcije služe da kažnjavaju one koji ne plaćaju reket inspektorima.kad imate državu gdje je polovina zaposlenih na državnoj ssisi šta drugo i očekivat.samo budaaaala u ovoj nakaradi od države može bit poduzetnik.kad to postane postane banana.

Štabi vi gospodo državu a nebi plaćali porez nema te države nego ovde u pojedinaca

pošto ste vi dedo državotvoran čovjek i volite uređenu državu onda kad vam netko za odrađeni poso ili uslugu ne izda račun fiskalni pozovite inspekciju i rešena stvar.državna strogoća se ovdje ne trenira zbog reda već što su ovi sisavci s državne sise posisali sve što se posisat moglo i sad treba novi harač.eto objavili su koliko su uharačili kaznama,jel porasla mirovina umirovljenicima,dječiji doplatak.ovo ti je ko da arhiv zapaljen gasiš vodom.država je u inzteresu poslodavaca,al ovo je država koliko je jugo auto.da inspekcija želi red imali bi red.ova država i njena birokracija su rupa koja može sve posisat.odavde treba bižat.ovdje će ostat samo političari i birokrati,a ko hoće radit tom je mrka kapa.

Inspekcije se na terenu sudaraju, poduzeća sve manje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari