Ima li Ljubuški kapaciteta za promjene na izborima?

ljubuski.info

Ono što se u zadnje vrijeme nagađalo, sada se dogodilo. “Nepoznanica“ u vidu kandidata za načelničko mjesto HDZ-a BiH Ljubuški, riješena je na način da su svi temeljni ogranci mjesnih zajednica za kandidata na predstojećim lokalnim izborima, predložili, pa zatim i izabrali, starog, a sada "novog“ kandidata Nevenka Barbarića.

Kako se saznaje od izvora iz stranke u Ljubuškom, za razliku od ranije, Nevenko Barbarić je, nakon silnih afera kojih smo svjedoci nekoliko posljednjih mjeseci, te znatno narušenom imidžu HDZ-a u Ljubuškom, predložen od strane odbora mjesnih zajednica, te će na taj način stranka i u idućih četiri godine pokušati nastaviti vladavinu s istim načelnikom. Ako Nevenko Barbarić dobije i četvrti mandat na idućim izborima, to će biti vladavina punih 16 godina, što nije pošlo za rukom nijednom kandidatu prije njega.

U čemu leži formula uspješnosti Nevenka Barbarića? Pitanje je koji mnogi postavljaju, ali na to pitanje nikako da dobiju odgovor.

Da bi pokušali pronaći tu formulu uspješnosti, održanja na vladajućoj poziciji 12 godina, a nakon eventualnog prolaza na lokalnim izborima i nevjerojatnih 16 godina, moramo se najprije zapitati kakvi smo mi to glasači koji uvijek podržavamo istog kandidata, te postoji li u općini Ljubuški osoba koja se može staviti u rang Nevenka Barbarića, te ga pobijediti. Bilo unutar stranke HDZ BiH, bilo izvan nje, u oporbi ili nezavisnoj listi.

Teško je u ovakvoj situaciji predvidjeti što će se  događati na ovogodišnjim lokalnim izborima, ali po onom što nam se sada nudi i servira, teško da će birači imati velikog izbora. Kada netko “red za redom“ osvaja izbore i ima mjesto načelnika općine, ne može mu se ne priznati politička sposobnost. To vrijedi i za načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića.

No je li to baš tako?

Naravno da nije, ali branitelji ovog pristupa će uvijek reći drugoj strani, iziđite i Vi na izbore, pa se pokažite. Tu su u pravu. Izbori su mjesto gdje izravna demokracija dolazi do izražaja, pa onaj tko dobije većinu, prema demokratskom načelu, ima pravo vladati u razdoblju za koje je izabran. Tako je bilo i tako će biti ubuduće.Usprkos činjenici da Nevenko Barbarić za vrijeme "načelnikovanja" dugog 12 godina iza sebe nije ostavio ništa po čemu ćemo ga pamtiti kao Načelnika. Nije sporna činjenica da za to vrijeme od 12 godina nije napravio niti jedan vrijedan objekt, zgradu, po kojoj će ga pamtiti žitelji Ljubuškoga. Nije sporna niti činjenica da nije ostvario niti jedan od kapitalnih projekta Ljubuške općine, niti je doprinio da ijedan veći investitor uđe u Ljubuški. Iako je Granični prijelaz Bijača 10-tak kilometra nadomak Ljubuškog i glavni je međunarodni prijelaz za transport robe i usluga, osim poslovnog inkubatora, nema niti jednog investitora koji bi se “skrasio“ u našoj općini, uložio kapital i zaposlio iole značajniji broj ljudi.

Zemljište na Bijači koje je trebalo buti mjesto velikih investicija, zatravilo je već odavno, a Afera "Nativa“ predmet je istražnih postupaka. Načelnik  Nevenko Barbarić se,  zahvaljujući rukama općinskih vijećnika, opet zadužio, po tko zna koji put. Ovoga puta kako bi “konačno riješio dug za Nativu“.

Mnogo je neostvarenih projekata, među njima su (još uvijek) hotel Bigeste, Duhanska stanica i dr. U projekte rješavanja gradskih ulica, asfaltiranje, rasvjeta, nogostupi, ušao je baš u ovoj predizbornoj godini, a mnogi se pitaju je li se to trebalo raditi odmah na početku mandata, svake godine malo po malo, a ne započinjati projekte u izbornoj godini. Dosadašnjih godina, posebno pred izbore, gledali smo samo  krpljenje  rupa na asfaltu, te pojačan rad, zadnjih nekoliko dana pred izbore. Ovoga puta je situacija znatno drugačija, pa je očigledno da i sam Ljubuški HDZ na ove izbore gleda "drugim očima“, te ovaj put radovima usred grada želi "popraviti“ imidž zapuštenog Ljubuškog.

Poruka je upućena biračima kako se stranka stara i o uređenju grada. Poruka je upućena i oporbi, ali kako bi ih demotivirali na predstojećim izborima.

Što čeka oporba?

Oporba, upravo sada treba pokazati zrelost, odvažnost, te se konačno uključiti u predizbornu utrku.Nevenko Barbarić je Draganu Čoviću, prilikom nedavnog posjeta Ljubuškom, radi očuvanja stečenih pozicija unutar stranke, te smjena koje su bile izgledne, obećao kako će, na predstojećim lokalnim izborima, dobiti 80% birača, a što znači da će opet HDZ BiH imati stabilnu većinu u Općinskom vijeću, ali i načelnika. Dragan Čović se, iz pragmatičnih razloga, nije odlučio na smjene.

Oporba se do sada nije uspjela nametnuti, opći je dojam da šuti, da se dovoljno  ne prezentira. Stranke koje ju predstavljaju ne čine dovoljno kako bi promijene ovu percepciju. Na taj način se stvara osjećaj beznađa, da se ništa ne može promijeniti. To je spin koji šalje HDZ BiH Ljubuški, te na njega oporba ne smije nasjesti ako misli uopće biti oporba i promijeniti ovo dugogodišnje "jednostranačje“, koje po svim elementima podsjeća na komunizam. Ako ne i još gore.

Vlast HDZ-a u Ljubuškom je godinama radila nezakonito

Stvarno stanje u ljubuškom HDZ BiH je daleko od idealnog. Stranka je zbog niza afera u rasulu, izgubila je ugled u Županiji, samo se čekaju snage koje će ga promijeniti. Ovakvu vlast ne zaslužuje nitko, pa tako ni žitelji Ljubuškog. Vlast koja se sastoji od "golobradih“ direktora i savjetnika, upitnih znanja, iskustva i sposobnosti, upitnih "ćiriličnih“ diploma, kriminalnih radnji, sklona korupciji i nepotizmu, nepoželjna je u svakom društvu. Upravo takve je postavio da mu godinama "služe" Nevenko Barbarić, jer mu takvi "kadrovi" trebaju kako bi onemogućio eventualnu oporbu unutar stranke i nekog drugog kandidata iz redova vladajuće strtanke.

Avangarda sa ćiriličnim diplomama

Barbarićev stil vladanja je manipulacija pojedincima, kako unutar stranke tako i izvan nje, postavljanje kadrova koji su znatno niže intelektualne razine od njega. Za sve što je neuspješno (a uglavnom je sve tako), upire se u prstom u odabranog dežurnog krivca, upravo onoga kojeg je sam Barbarić postavio kao gromobrana. Recept je vrlo jasan, nikada i nizašto osobno ne odgovara, a nitko mu se ne može niti smije usprotiviti. Normalni kadrovi su davno napustili tu stranku, ili su bili “počišćeni“, a ono što je ostalo nije vrijedno ni spomena.

Od imena koji su sada u Vrhu stranke HDZ BiH,koji čine njenu "Avangardu" su: Vedran Markotić, Viktor i David Grbavac, Tihomir Kvesić i Ante Mišetić - Sova.S Nevenkom Barbarićem i izabranom “Avangardom“ HDZ-BiH Ljubuški čeka "„svijetla" budućnost.

Da se ta "svijetla" budućnost promijeni, potreban je puno veći angažman opozicije, naravno i svih nas građana Ljubuškog.

Glas naroda

Reći ću pošteno, ovde nema promjena zato što je njihov cilj običan narod da potjeraju tj. obične ljude koji ne žive od državnih institucija, pogledaj samo na šta ljubuški danas sliči na neku prćiju iz kaubojskih filmova ,gdje je običan čovjek indijanac ...

Ima ali ovaj prvi stol se MORA eliminirati iz svih pora Ljubuškog

Osela ako budu dizat kredite neka nevenko diže na svoje ime a žiranti nek mu budu dizači šapa iz općinskog vjeća

Građani Ljubuškog ako ne možete ove 2016. godine pobijediti ovu bagru ubijte se

Ajmo kritičari.

Na megdan ove godine ili će miševi vječno ostati iza ekrana i na kavama kritizirati. Ajmo tražiti razloge i opravdanja, što se neuspješni. Da vam pomognem - opravdanja za neuspjeh ćete naći uvijek i nalazit ćete ih do kraja života.

zašto Barbarić ne istupi iz HDZ-a , pa na svoje ime i prezime dobije izbore

On je 2012 izgubio u svom mistu od "strašnog" Ćane ribočuvara

Štakore izviri i iziđi iz nevenkove rupice za olahšavanje vidjet ćeš kako je lijepo biti neovisan o bilo kome i vanka i na svježem zraku.

Ovog, vitinjskog kadiju treba tako poraziti da nikome više ne padne na pamet ovako terorizirati vlastiti narod.
Nije kriv ni HDZ toilko koliko"Putinizacija"stranke i teroriziranje od strane druga načelnika da mu i sjevernokorejski vođa mora skinuti kapu.
Ovo više nije stvar izbora, ovo je stvar moranja.

Šta oćete vi ljubušaci, jednom ste izabrali, nema promjena jer se na slijedećim izborima glasuje kuglicama, ko ne ubaci u pravu rupu ostat će bez ruke. Molite po redu da vam se dite zaposli, svi bi posao odmah, molim ko treba posa neka pita velikog vođu pa kad on odluči dobit će, uvjet je ubaci kuglicu u pravu rupu. Nema invalidnina bez revizije, za one koje zaposli veliki vođa nema revizije. Oni su potrebni iako ne radi ništa...... neću dalje

Dok je ovoga portala HDZ u Ljubuškom ne može izgubiti, s toliko gluposti filujete ljude da je to strašno, prešli ste davno onu potitivnu kritiku i sve poslije što ste pokušali raditi je već po odavno izazvalo kontra efekt, kohezijski su postali jači i ovoga puta nema šanse da ih se promjeni pogotovo sa oporbom tipa Žarkić, Radišić, Šajka i naravno protukandidatom profesorom Paponjom.Upamtite da će dobiti prvo njega u njegovu mjestu življenja pa dalje...

Ovo je poziv opoziciji da se čuje ako je ima.Ako nema neka zauvijek šuti.

u paponjinu selu presjednik Ilic Jure
ženu zaposlije bez natječaja
da nije bilo hadezea nebi fakultet završila
desna ruka manekena
voza babe na izbore

zabranjuje se odlazak na rad u Njemečku, razlog nema ko glasat. Zabranjuje se kritizirat velkog vođu, razlog njegove odluke su nepogrešive. Zabranjuje se mislit svojom glavom,
razlog za vas misli veliki vođa.Zabranjuje se dolazak investicijskog kapitala u Ljubuški, razlog ne treba nam radnih mjesta. zabranjuje se sve, razlog prepustimo velikom vođi da odlučuje u naše ime. Tko ne poštuje ove zabrane neće moć birati i biti biran.

otišo je svak ko valja...

Ovi su Ljubuško zlo a oporba nikakva sujetna neće da angažiraju prave ljude

Oporba je potpuno pasivna.Kandidat za Načelnika dobar čovjek,ali se rijetko oglašava vrime je da počne govoriti o svom planu kad osvoji poziciju načelnika.Poziv i vapaj građana Ljubuškog Paponja aktiviraj se ako misliš zaustaviti Rimskog cara Nerona

Ako je ovo Ljubuški plafon mi se trebamo kolektivno ubiti

Nažalost jeste plafon jer ne daju niko da im se približi.Ko imalo vridi odmah ga sklone u stranu ko sluša dobije nagradu od našeg Ćaće.On vol ko i svi Ćaće da ga se sluša di ćeš liše od diteta koji sluša.Svaki Ćaća to oće.Ne voli niko dicu koja se suprostavljaju,oće bit ka veliki,samostalni.Takvu dicu Ćaća odma u stranu ko će se snjima rvat.Ako su ne daj bože pametna i nji poslat u Njemačku da se lade ne smiju bit pametniji od Ćaće.taki je naš Ćaća ne voli pridike samo se mora slušat pa će dite i cicin dobit a malo bolje dite i čokoladu da ne kažu da Ćaća ne valja

Sta je sa udrugom Agape gdje su oni nestali?Ma jednom je se desio Metkovic sad gdje god buna mladih izbije odmah se do temelja sasjece i zato necemo zadugo gledati scenarij slicasn Metkovicu nigdje pa ni ovdje.Unaprijed stoga cestitam Nevenku na slčjedecih 4 godine i ukupnih njegovih bit ce 16 godina vladanja.Sramota na sta dode Ljubuski,eno prolazim prema Grudama i u Grudama sve jake firme ljudi zadovoljni rade imaju dobre place bas se osjeca neka sreca a u nas sve prazno ljudi mrzovoljni i oni koji rade a i oni koji ne rade tako da nema nista na vidiku da ce se popraviti uzivajte i dalje ljudi u ovom belaju.Zivjeli!

Ovo me podsjeća na ratna vrimena kad je Lepica tija uporno da na teren iđu Dubravko i Perica a oni bi opasniji bili od četnika tako i ovi sada samo se trpaju neznalice u prvi red ima nekoliko izuzetno sposobnih školovanih i poštenih ljudi u gradu ali nađite ih

Barbarogenij je uspio napraviti što nitko nije,apatiju,depresiju,osjećaj beznađa.Tu je vrhunski majstor nema mu premca na balkanu.Ako je sretan zbog toga neka je.Ako je pošten tribao bi odustati od izbora jer more mu bit ko za Rvacki sabor.Nikad se ne zna.

Agape u tišini sklapa nezavisnu listu i sigurno će pobijediti na izborima jer bilo ko se suprostavi ovima bolje će proći,neće im pomoć ništa.Gotovi su,ispuvali

Tko je pravi daj reci i poćuturi se na zid,stupac, pano da te malo peglaju po portalima ,plju-ju, vrijeđaju ti obitelj i onda dođe takav kao ti i kaže nema pravih.
Bolan ti ne bio istupi ako nisi zadovoljan a po komentaru se vidi da nisi i javno progovori protiva ovoga zla.
Ako kako ti kažeš biramo lop-ine barem ih minjajmo da bar nisu za vijeke vjekova.
Zato treba rušite ovo zlo a birati nove ljude koje isto tako treba kazniti za sljedeće izbore ako ništa ne urade.
Ovo je Božje davanje da je ovaj čovjek stao i prihvatio se kandidature za načelnika, i ovako je sve otišlo u tri p.m. i ako sada ništa ne učinimo i ja i ti i svi koji žive u ovoj vuko*ebini ključajmo brave zauvik.
pozzzz!

ako ovo predizborno asvaltiranje i mazanje ociju kod ljudi uspije i ovi dobiju vlast jos 4 godine onda bolje nismo ni zasluzili...zato ko god da im se suprostavi treba ga podrzati samo da ovi vise ne budu na vlasti ,a taj neko ma kako se on zvao ne moze biti gori od ovih,bio on paponja,bio udruga mladih,bio neznam ko bice bolji od ovih krvopija i bahatih bolesnika

replika za gost17:43
sta si reka udruga mladi a čiji jeli hadezeovci
samo oni financiraju udruge za svoje
Izbore
zato ih barbarić skuplja
zbog izbora
i zbog svoji arhiva

Ako se radi nevaIja ako se ne radi nevaIja koće svitu ugodit

Hopov hopova brani i ovakvo stanje samo njima paše,ko ove hopove brani ZNA SE jer ovo stanje hopovovima samo i paše gnji-de ,kr-pelji i [ * neprimjereno * ] uhljebljena partijska

....uzalud vam trud sviraciiiii za drugog su dunje zuteee

ili ako dodje do promjena
osta moja žena bez posla
ili doves cu sad na glasanje
i babe sto su umrle

To Viktore i Davide.Paše vam vlast ha.Nećete više....

Ovima ni u Šumadiji nebi priznali diplomu

sadite cmilje ljudi pamuk kikiriki masline dovedite kineze da rade oni kod pošte su ogledalo ljubuškog

Ljubuški nema ništa .
Nema kapaciteta za promjene , nema oporbe , nema privrede , nema poljoprivrede , nema kulturni događanja , ne poštuju se zakoni .
U Ljubuškom nema ničega pozitivnog . Nema više ni ljudskog potencijala , puno mladi i školovani ljudi je otišlo . Ima taj pokušaj sa proizvodnjom cmilja , a i to je prelijevanje iz šupljeg u prazno i u to ćemo se brzo uvjeriti .

zbog koga zbog čega zbog hadezea
ljubuski narod ispasta

Ima li Ljubuški kapaciteta za promjene na izborima?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari