Na 600 milijuna prometa, kladionice državi platili 19

ljubuski.info

Federalna Vlada je na posljednje održanoj sjednici još jednom potvrdila činjenicu koju svi znaju, a to je da država globi male a štiti velike "ribe". Na sjednici na kojoj su dali ovlasti inspekciji da kažnjava i u dane vikenda sve one koji prodaju robu i uslugu bez fiskalnog računa, provjeravaju pekare i male obrte, usvojili su i očitovanje iz koga se vidi kako kladionice u Federaciji koje imaju godišnji promet od skoro 600 milijuna maraka nisu u sustavu PDV-a i za to trenutno nema lijeka.

Mizerne uplate

Razmatrajući inicijativu za uvođenje kladionica u sustav PDV-a i inicijativu za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koju su podnijeli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljić iz Vlade su naveli kako su po ovom pitanju tražili i očitovanje Porezne uprave FBiH, ali kako ga nisu dobili. U očitovanju Vlade nije navedeno prihvaćanje ove inicijative već su navedeni razlozi koji na neki način pokušavaju opravdati kladioničare.

Prema Zakonu, za sve dobitke ostvarene sudjelovanjem u igrama na sreću, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 KM, propisana je obaveza plaćanja poreza na dohodak po stopi od deset posto, stoji u priopćenju Vlade. Nadalje navode kako je u vezi s lokalitetom novih uplatnih mjesta, Federalno ministarstvo financija donijelo Pravilnik o prostornim, tehničkim i drugim uvjetima za priređivanje igara na sreću klađenja.

Priređivači kladioničkih igara na sreću u prošloj godini, po osnovu uplata igrača, ostvarili su ukupan promet u iznosu od 597.950.036,14 KM, dok su, po osnovu uplate obaveznih javnih prihoda, propisanim posebnim zakonima i drugim propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM, stoji u vladinoj informaciji. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću klađenja, na propisane račune javnih prihoda Proračuna FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM ili 85,9 posto u periodu od 1.8.2015. godine, tj. od početka primjene novog zakona.

5 milijuna za programe

U vezi s prijedlogom zastupnika da dio sredstava prikupljenih od igara na sreću bude usmjeren za namjensko financiranje pojedinih oblasti, Vlada ističe da će tokom 2016. godine za financiranje programa i projekata iz člana 7. stav 3. Zakona, biti raspodijeljeno ukupno 5.538.418,66 KM prikupljenih na posebnim transakcijskim računima za prikupljanje prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Podsjetimo kako je zastupnik Zukić prilikom slanja ove inicijative Vladi iz Parlamenta FBiH kazao kako bi Federacija naplatila 80 milijuna maraka da je prodano kruha u vrijednosti od 600 milijuna maraka.

Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu da je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo obitelji koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja, pojasnio je tada Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u proračun FBiH uplaćuju mizeran iznos.

Dnevni list

Glas naroda

zato nama oduzmu pola plaće a ostalo nam opljačka policija i razni nameti

Skoro milijardu maraka u BiH uplaceno na tikete? Mogli je se otvoriti 10.000 radnih mjesta ove godine s toliko para. Hebo ti ovaj narod. Svak kriv, samo narod nije.

Hebo te više narod,govori za sebe nije narod kriv već hopovi političari i oni što im se uviru u tur.Sve izokrenuše pa nenormalno posta normalno a normalno nenormalno.

Pa ko daje taj mandat vlasti? Svake 4 godine većinma izaberenanovo vlast.

gre su pare od donacija za BiH. di su pare od silnih i brojnih kredita za kriva je konjuHu....di su pare što su ukrali iz hercegovačke banke di su ustvari pare naše od našega rada i muke....dok mi radimo neki se prodaju kako bi uzeli proviziju od prodaja raznih......pjesnički izrazi su najjači jer vole tamo di je istina Ravno je u BiH........

oj Rašica svilena ti glava kad ces platiti porez zaboli me chuna...odavno miri rasicku inače poreznome ne platiti....isto vrijedi i za stožerni novinare........platite poreze rekao je jedan da on ima za plaće.........

Na 600 milijuna prometa, kladionice državi platili 19
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari