Kriza Vlade ZHŽ - Akcija "Revni komesar"

ljubuski.info

Odnosi unutar Vlade ŽZH zadnjih nekoliko dana sve su napetiji. Razlog takvom odnosu između pojedinih ministara, članova vlade leži u činjenici podizanja "anonimne" kaznene prijave, podnijete putem MUP-a ŽZH i proslijeđene Županijskom tužiteljstvu na postupanje, protiv ministra zdravstva Stjepana Boguta iz Gruda.

Tko je smjestio Stjepanu Bogutu?

Prema informacijama, iz izvora bliskih Vladi ŽZH, saznaje se da kaznena prijava protiv ministra Boguta i nije baš "anonimna", te se smatra da je ista "došla" iz MUP-a ŽZH. Time su se produbili naizgled dobri odnosi između između grudskih i širokobrijeških ministara, na jednoj strani, i ljubuških, na drugoj strani, koje nisu bili narušile brojne afere unutar MUP-a ŽZH vezane za kriminal vodećih ljudi, i koje su poznate iz priloga Federalne mreže FTV BiH. Razlog ovog "tinjajućeg" sukoba, koji može eskalirati u svakom trenutku, jeste činjenica da je Stjepan Bogut, ministar zdravstva ŽZH, zaista u sukobu interesa, jer je nezakonito imenovan u tri odbora, a istovremeno obnaša funkciju ministra. Smatra se, a to potvrđuju izvori bliski Vladi ŽZH, da je prijava upućena protiv njega i njemu bliske struji sačinjenoj od još tri ministra iz Gruda, Posušja i Širkog Brijega, a koji smetaju interesima ljubuškog ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa.

"Revni komesar"

Ovom kaznenom prijavom, koja se u tužiteljstvu ŽZH nalazi u fazi istrage, pokušava se ucijeniti ministar Stjepan Bogut i drugi članovi Vlade, kako bi ih se "ušutkalo", da kojim slučajem ne bi spominjali ili pokušali utjecati na smjenu ministra Zdravka Borasa. Ovo je prvi put, nakon tri mjeseca od afera koje je objavila Federalna TV, te prenijeli svi drugi mediji, a vezano za Zdravka Borasa, da su narušeni "idilični" odnosi unutar Vlade ŽZH.

Ovakvih unutarnjih trvljenja bilo je i ranije. Međusobna "pucanja" s kaznenim prijavama su redovita pojava, pa su i dobila kodno ime "Revni komesar".

Ćosiću i dalje opadaju zelene 

Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, iako je trebao, nije otvorio pitanje smjene ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa, koji, ne samo da je nanio ogromnu političku štetu HDZ BiH u Ljubuškom, nego je, nizom poznatih afera, naštetio HDZ BiH u cjelini, te narušio, ionako loš, ugled Vlade ŽZH. To je, prije svega, moralno  i političko pitanje jednog predsjednika Vlade, treba li smijeniti ministra koji se nalazi u nizu kompromitirajućih afera, a kojima još nije kraj.

Vidjeli smo kako se takve situacije rješavaju u susjednoj RH, u kojoj se, zbog znatno manjih afera, odmah gube funkcije i ide s položaja. Pogovora nema. Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić očigledno nije dorastao funkciji premijera, jer nije reagirao odlučno, kao što to dolikuje jednom premijeru.

Ministri šest godina opijeni proračunom

Zahvaljujući svojoj neodlučnosti, stanje unutar Vlade ŽZH je nepodnošljivo, te prijeti i samom blokadom rada Vlade ŽZH. Ovome treba nadodati i činjenicu da Vlada Županije Zapadnohercegovačke ima ogroman dug koji se godinama "gomila", a to su, između ostalog, i dospjele obveze neplaćenih doprinosa svih korisnika proračuna, tako da dug Županije zapadnohercegovačke iznosi cca 70 miliona maraka. S ovakvim dugom, Županija, koja je prije 15 tak godina bila najrazvijenija u Federaciji Bosne i Hercegovine, sada je na zadnjem mjestu u Federaciji BiH, a što potvrđuju sva, dosad provedena, revizijska izviješća.

Tko je odgovoran za takvo teško stanje i dug koji prijeti kolapsom Županije - najčešće je pitanje koje postavlja svaki razuman građanin, a Vlada ŽZH i njen neodlučni premijer Zdenko Ćosić, na takvo pitanje nema nikakav  odgovor.

Hoće li predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, konačno povući pravi potez ostaje za vidjeti. Jedno je sigurno da taj "stari širokobriješki roker", kojeg su u tadašnjoj Lištici, u njegovoj mladosti zvali David Bowie, zbog fizičke sličnosti s poznatim pjevačem, ima "raštimane žice" u vladi, koje treba "uštimati", kako bi orkestar dalje mogao svirati. Čini se kako to, u ovom sastavu ministara, nije moguće.

Glas naroda

Ćosić je stari igrač, HDZnjara od devedesete. Pokazuje solidnu mudrost, bliže onoj
zdravoj seljačkoj logici, što znači da mu fali vizija. Premijer mora imati viziju, koncept ili
program, da bi sve štimalo koliko se umije. Usto, fali mu kadrovska mudrost i odlučnost.
A stari Lenjin govorio je - Bit svake politike je kadrovska politika. Nekada je dobro biti
dobar lenjinist.

Uspješan ovaj Bouvi od najuspješnije napraviti najgoru županiju

Briga Boguta, za njega očito ne vrijede pravila kao za obične ljude.. Ne zna ni
rečenicu normalno izgovoriti, ali lova do krova.

Svirao je David Bowie i Pauci s Marsa, tad smo bili kao novi , a sada smo farsa.To je bilo neko bolje i sretnije vrijeme....Sada vladaju likovi iz horor filmova,a ne mogu se prikazivati u kinu,jer kina nema.Doduše postoji kino Borak,ali u gradu(ne na selu) u Širokom.

Davide, gdje si neki dan na Kupresu? Poslao si onog pajaca i Pinokija Begića i nikoga više. Gore smo ginuli dok se ti nisi trijeznio u Lištici. Sram te može biti.

nemojte lajat ministru begiću on je proša školu rezervni ovicira u bileći čovik je školovan

je li prije završila srednju nego osnovnu jerbo ne zna sastavit dvi rečenice a i kad i nekako sklepa opet slaže.

Pravi roker i poznavatelj skunka ... To su vremena bila.

kad je završijo srednju lani nije bijo

na kraju će opet biti jadni narod kriv za sve šta su oni radili

meni izgleda uvik ili pjan ili drogiran-sramota koliko nam alkosa i narkomana na vlasti

Da NAROD je kriv jer ih je birao oni nisu sami došli . Birani su - molim l...

uvijek senzacija od naslova a tamo nigdje ni blizu istine

Kriza Vlade ZHŽ - Akcija "Revni komesar"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari