Više od milijardu KM za javne nabavke u prošloj godini

ljubuski.info

Javne ustanove su tokom prošle godine potpisale 11.864 ugovora o javnim nabavkama, vrijednim najmanje 1,1 milijardu KM. Informacije o svakoj nabavci se nalaze u CIN-ovoj bazi koja objedinjuje podatke od početka 2011. do kraja 2015. godine.

Ukupni iznosi su i veći jer za neke ugovore nisu navedene konačne vrijednosti. Kao i prethodnih godina, najviše novca je potrošeno u elektroprivrednim poduzećima, termoelektranama i rudnicima, kao i ostalim poduzećima elektroenergetskog sektora.

Kako bi informacije o javnoj potrošnji učinili dostupnijim za građane, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su objedinili podatke iz Službenih novina BiH i portala javnih nabavki u bazu podataka u kojoj se na jednostavan i lako pretraživ način može vidjeti šta su, po kojoj cijeni i od koga ustanove kupovale. U bazi se od ranije nalaze i podaci o ugovorima koji su potpisivani od 2011. do 2015. godine.

Od 647 ustanova i poduzeća koja su raspisivale natječaje tijekom prošle godine, najviše je prometovalo Javno poduzeće "Elektroprivreda BiH" koje je za kupovinu strojeva, potrošnog materijala, izvođenje radova te izradu izvještaja i elaborata platilo 151,4 milijuna KM. Istovremeno je najviše pojedinačnih ugovora, njih 1508, potpisao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za nabavku potrošnog medicinskog materijala i lijekova.

Ustanove u Bosni i Hercegovini (BiH) su za nabavku goriva tokom godine potrošile 25,6 milijuna KM, a za putnička i terenska vozila skoro osam milijuna KM.

Ministarstvo obrane BiH je prošle godine potrošilo 128.341 KM za kupovinu vjerske literature i sitnog inventara za potrebe vjerskih zajednica u ovoj instituciji te za odlazak pojedinaca na hodočašće. Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će platiti 1,8 milijuna KM za trogodišnju nabavku sadnica jagodastog voća i setova za navodnjavanje povratnicima na području Bosne i Hercegovine (BiH).

Najviše novca na javnim nabavkama koje su objavljene u javnim novinama dobile su tvrtke iz Sarajeva - nešto više od 170 milijuna maraka, potom iz Banja Luke - skoro 113 milijuna maraka pa iz Mostara - skoro 103,5 milijuna maraka.

Sustav javnih nabavki u BiH je kreiran prije 12 godina kada je definirano pod kojim uvjetima i na koji način se može trošiti javni novac. Tada su osnovane Agencija za javne nabavke BiH i Ured za razmatranje žalbi BiH, institucije koje su nadležne za praćenje, kontrolu i žalbene postupke tokom javnih nabavki.

CIN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto