Neuvezano 750.000 godina radnog staža

ljubuski.info

Zaključno s 2014. godinom u Federaciji BiH radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, podaci su Sindikata, dok su procjene vlasti da je riječ o duplo manjem vremenu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je kako su za uvezivanje staža, ako se doprinosi budu uplaćivali na zakonom zajamčeni minimalac, potrebna 452 milijuna KM.

Prema Akcijskom planu FBiH za realizaciju Reformske agende za razdoblje 2015-2018. godine, zakon o uvezivanju radnog staža trebalo je biti usvojen u listopadu prošle godine, a stupiti na snagu 1. sijećnja ove godine.

Za sada je taj zakon i dalje u prednacrtu, a još nije poznat podatak koliko ljudi u FBiH i za koliko vremena nema uvezan radni staž.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je kako je prije bilo kakvog definiranja zakona potrebno imati principe na koji način i kome uvezivati radni staž.

Dodao je kako je banalna situacija da vlasti krše zakone iako su one te koje ih trebaju provoditi.

"Najgore je što nitko nema odgovornost, neuplaćivanje doprinosa je krivično djelo, a nitko ne pokreće to pitanje", upozorio je Čengić.

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari