Policijski službenici posljednji psihotest obavili prije deset godina

ljubuski.info

Iako je posao policijskog službenika jedan od najstresnijih, nadležne policijske institucije u BiH jako rijetko organiziraju sistematske preglede za službenike koji nose oružje, dok su psihotestovi još rjeđa pojava.

Na problem neorganiziranja redovitih liječničkih pregleda za službenike policijskih agencija, a osobito za one koji nose oružje ukazivano je nekoliko puta. Stresan posao koji obavljaju zahtjeva sistematski pregled barem jednom godišnje, uz redovit rad s psihologom.
Međutim, kao i za većinu drugih stvari opravdanja su neujednačena zakonska rješenja i nedostatak financija.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su potvrdili da su pripadnici te agencije sistematski pregled obavili jedino prilikom zapošljavanja.
"Zakonom o policijskim službenicima BiH, kao ni drugim zakonima kojim se uređuju statusna pitanja službenika SIPA-e nije propisana obveza vršenja redovitih liječničkih pregleda ili testa psihološke stabilnosti, osim liječničkog pregleda fizičke i psihičke sposobnosti koji se vrši prilikom zapošljavanja", potvrdili su iz SIPA-e.

Slična situacija je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Iz Federalne uprave policije (FUP) istaknuli su da su 2015. godine redoviti liječnički pregled obavili službenici Specijalne policijske jedinice, ali i da FUP svoje zaposlenike šalje i na pojedinačne preglede kako bi se utvrdila psihofizička sposobnost zaposlenih, a osobito onih koji nose oružje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova SŽ istaknuli su da su svi policijski službenici dužni obaviti liječnički pregled koji organizira Ministarstvo, te izvanredne psihofizičke testove kada nadređeni utvrde da za to ima potrebe.
"Periodični liječnički pregled za službenike MUP-a SŽ posljednji put je obavljen 2009. godine. Nakon toga obavljali su se pojedinačni izvanredni liječnički pregledi, jer u proračunu ovog Ministarstva nisu bila predviđena sredstva za periodične preglede za sve službenike", kazali su iz MUP-a SŽ.

Iz svega navedenog zaključuje se da ne postoji jasno definiran sustav nadzora psihofizičkog stanja policijskih službenika koji nose oružje, već da sve ovisi od procjene nadležnih, proračuna za tu namjenu ili zakonskih akata.

Ne treba posebno ni naglašavati kolikom stresu su izloženi policijski službenici u tijeku desetogodišnjeg rada na terenu, uz konstantne akcije, pritiske i opasnosti kojima su izloženi. Stoga, da bi spriječili eventualne neželjene posljedice potrebne su redovite kontrole, i rad s psiholozima.

klix.ba

Glas naroda

Nije istina, u ŽZH je obavljen psihotest i sistematski pregled 1992. godine i nadalje kako je ko priman i od tada to više ne postoji za policijske službenike, valjda nije potrebno jer su svi zdravi ko drijen.

kakav psiho test jase sijećam dasmo radili psiho test 1995 u livnu bilismo spec at vp jasam pao na psih testu kaže psihijatar nism normalan nesmim blizu oružja a bilojih je gori od mene ali toji su postali generali i političari i upravo toji isti danas su ostali u policiji i svisu napuhani i nijedan ti neće priznat da nije proša osnovne psiho testove tako samo dase zna mijo jelić je pao ali onje posta general

to je bilo vrime kad si triba bit [ * neprimjereno * ] a ne proc psiho test

Daj adresu,ziv bio da ti posaljem tablete,liječi see

Kod nas ih se više testira na AIDS nego na bilo šta drugo.

PRIOPĆENJE IZ HDZa
Što je bilo bilo je, od sada više ne može bez psiho testa.
Mi smo u HDZ prvi uveli od prije tri tjedna da član stranke mora proći psiho test, ako si normalan po starinski a ne po statutu PARTIJE _ HDZa - SELI, traži drugu stranku nama takvi ne trebaju.
1. Dakle htio bi u HDZ imaš svoj stav i mišljenje - SELI
2. Ne želiš kra-sti - SELI
3. Ideš u crkvu poradi vjere a ne da te netko vidi - SELI
4. Ne želiš lagati sve za korist majke PARTIJE - HDZa i našeg velikog vođe - SELI
Ova četiri uvjeta su kostur za ulazak u našu PARTIJU, ostalo te prorašetaju usmeno kao oćeš li špijunirati, lažno svjedočiti itd,itd.
Tako smo mi prvi koji uvodimo psiho test ove vrste u svijetu i okolici.

HE-HE-HE dobra ova dobra i istinita

jašta već seli

ovi se vrću sad će partijske podrepaše izgonit

Mozda bi trebalo napravit alko test...

Policijski službenici posljednji psihotest obavili prije deset godina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari