Uvođenje zatvorenih izbornih listi na 'mala vrata'

ljubuski.info

Prijedlozi za izmjenu Izbornog zakona BiH koje je izradila Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva BiH predstavljaju uvođenje zatvorenih blokiranih listi na mala vrata, stav je Koalicije "Pod lupom" koja okuplja šest nevladinih organizacija sa područja cijele BiH.

Nevladin sektor čini se da je ovoga puta istog stava kao i većina državnih parlamentaraca koji su na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH iskritizirali rad Interresorne radne grupe i osporili prijedloge koji su izneseni.

Loša rješenja

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije Vehid Šehić pojasnio je kako se najsporniji prijedlozi odnose na ukidanje redoslijeda manje zastupljenog spola, najčešće žena, na kandidatskim listama, te na povećanje praga za pomjeranje kandidata na stranačkim listama koji je za lokalne izbore povećan za tri puta, odnosno s pet na 15 posto, a za opće izbore za čak šest puta, tj. sa pet na 30 posto.

Šehić kaže da bi ukidanje redoslijeda žena na listama negativno utjecalo na broj žena u zakonodavnim institucijama vlasti. Kada je u pitanju drugi sporan prijedlog priča kako njegovom primjenom čak 45 posto državnih parlamentaraca ne bi prešlo predloženi unutarstranački prag, koji inače u 31 europskoj državi koje imaju "otvorene liste" iznosi sedam do 10 posto.

Po Šehićevom mišljenju članovi Interresorne radne grupe su više vodili računa o interesima političkih stranaka nego o interesima građana. Šehićeve stavove potvrdio je i direktor projekta Dario Jovanović.
"Ovakvo rješenje predstavlja uvođenje zatvorenih blokiranih listi na 'mala vrata'. Ukoliko od 20 kandidata na listi među prvih trinaest mora biti samo jedna žena, što je trenutni prijedlog, i ako uz to onemogućite 'preskakanje' kandidata unutar liste, to je nažalost jedini zaključak koji je moguće izvesti", stava je Jovanović.

Tehničke izmjene

Koordinatorica Koalicije Dalida Demirović podsjetila je na to da je početak rada Interresorne radne grupe kasnio pet mjeseci, ali i kako je nakon toga dinamika rada ubrzana da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.
Po njenom sudu taj rad nije proizveo očekivane rezultate, te se od 32 predložena amandmana za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH većina njih odnosi na tehnička a ne suštinska unapređenja u izbornom procesu.

Najavljeno je da će Koalicija "Pod lupom" kroz parlamentarnu proceduru i u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH nastaviti zagovarati četiri ključne preporuke za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na uvođenje nestranačke funkcije predsjednika biračkog odbora, javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora da bi bila spriječena trgovina mjestima u biračkim odborima, te zasebne providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira i smanjenje visine glasačkih kabina da bi bile spriječene nepravilnosti i izborne prijevare.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari