Planovi za cestu Mostar - Ljubuški: Na Kobilovači tunel, oko Čitluka obilaznica ...

ljubuski.info

Određeni dijelovi magistralne ceste s oznakom M-17.4 Ljubuški - Mostar mogli bi biti izmješteni u odnosu na postojeću trasu. Naime, budući da je riječ o regionalnoj cesti koja je krajem prošle godine prekategorizirana u magistralnu, na istoj treba napraviti rekonstrukciju određenog broja dionica kako bi zadovoljavala kriterije ove kategorije cesta.

"Što se tiče magistralne mreže cesta, tu su potpuno drugi standardi u odnosu na regionalne, zbog čega ćemo vjerojatno trebati raditi obilazak određenih mjesta, izmještanje nekih dionica, izbjegavanje crnih točaka", kazao je Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i veza. Dodaje kako je u tijeku izrada tehničkog rješenja za ovu prometnicu.

Kada je riječ o izmještanju trase, već je ranije spominjana obilaznica oko središta općine Čitluk, dok bi se kritični dio prometnice, poznatiji kao Kobilovača, trebao riješiti tunelom. Budući da je u tijeku izrada tehničke dokumentacije koja će pokazati pravo stanje ove prometnice, kao i sve zahvate koje je potrebno na njoj napraviti, ovih dana se krenulo s ispitivanjima vezanim uz gradnju tunela na Kobilovači.
"Tunel je dio zaobilaznice. Ispitat ćemo kolika bi trebala biti dužina ovog tunela, kao i na koji način bi se trebao graditi", kazao je Boban, dodavši kako su u tijeku uobičajene aktivnosti za izradu tehničke dokumentacije.

Kada je riječ o sredstvima koja će ove godine biti uložena u spomenutu prometnicu, Boban kaže kako će se vjerojatno raditi samo o redovitom održavanju, budući da još nije završena dokumentacija o stanju iste. "Budući da je ova prometnica tek sada ušla u ingerencije Cesta FBiH, ove godine je planirano tekuće redovito održavanje, a mi tek sada trebamo snimiti stanje ceste kako bi se idućih godina radile rekonstrukcije", kaže Boban.

Inače, na najopterećenijem dijelu ceste prosječan godišnji dnevni promet iznosi 13.526 vozila na dan (izvor: Službena publikacija "Intenzitet prometa na mreži regionalnih cesta u HNŽ"). Na ovaj cestovni pravac se priključuju važni lokalni i regionalni pravci (R425 i R425a), a to je i prometna veza grada Mostara s Međugorjem. Radi se i o najkraćoj prometnoj vezi grada Mostara s Makarskim primorjem. Spomenuta prometnica je i najbliža veza grada Mostara s novoizgrađenom dionicom autoceste na koridoru Vc i međunarodnim graničnim prijelazom, a to je u BiH jedan od dva granična prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, koji podliježe inspekcijskom nadzoru (rad 24 sata dnevno: Bijača (BiH) - Nova Sela, RH). Duljina ceste iznosi 49 kilometara.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Oko Ljubuškog obilaznica sve do Čitluka jer su općinari od ceste napravili pijacu

oce li je financirati fratri iz medjugorja
ajos nisu financirali metar asvalta i trotuara

Planovi za cestu Mostar - Ljubuški: Na Kobilovači tunel, oko Čitluka obilaznica ...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari