Pronađen vrlo vrijedan arheološki nalaz iz Neolitika

ljubuski.info

Svaki je novi arheološki dan posebna priča za sebe, barem nas tako uvjeravaju mladi arheolozi koji već treći dan vrše iskopavanje u Berišu. Sudeći po onoj narodnoj "treća sreća", ovaj bi se stvarno tako mogao i nazvati.

Bilo je nekako oko podneva kad se među studentima u glavnoj sondi prolomio gromoglasan uzvik; "Ooopaaaaa!" Isti tren sve je stalo, nekima su alatke ispale iz ruku pa su potrčali među skupinu iz koje se začuo uzvik. Pohitali su profesori, voditelji i asistenti, svi u skupu počeli od radosti poskakivat i veselit se poput male djece.
Naime, jednom se od studenata s druge godine, Petru Bagariću iz Duvna, posrećilo pronaći vrlo vrijedan arheološki nalaz iz Neolitika. Riječ je o šiljku strijele od kremena, koji je tako savršeno očuvan i još oštar da ga se mora pažljivo uzimat u ruku.

Zamoljeni smo fotografije nalaza još ne objavljivati dok ne prođu cijelu stručnu provjeru i znanstvenu proceduru, jer će, nakon određenog vremena, u javnosti svaki arheološki nalaz biti objavljen.

Danas, na treći dan iskapanja, arheološki lokalitet Velike stine pomalo opravdava veliki trud i potvrđuje očekivanja, mada to doc. dr. sc. Dario Vujević još ne želi priznati, ali nam izrazi na njegovom licu već dovoljno govore. Uglavnom, srećković današnjeg dana bio je Petar Bagarić iz Duvna. Kad je riječ o Duvnjacima, tu je među njima još jedan student s treće godine Vlado Mihojević, kojemu je, prošlo ljeto, pošlo za rukom, s još trojicom kolega, u okolici Bugojna, pronaći tako vrijedan arheološki nalaz o kakvom mnogi arheolozi samo mogu sanjati. Vlado je s kolegama, u apsidi jedne bazilike, pronašao plemićki plašt iz 15. stoljeća koji je ukrašen i protkan zlatnim nitima. Cijeli zlatni ukras je dobro očuvan i pažljivo izvađen ispod naslaga zemlje i već je u fazi restauriranja. Nećete vjerovati, ali težina pronađenog zlata teži više od tri kilograma. Dok nam Vlado prepričava cijeli događaj vidljivo je uzbuđen kao da opet proživljava taj dan i trenutak pronalaska vrijednog nalaza.

Evo, na izmaku je treći dan arheoloških iskapanja u Berišu, poželimo ovim mladim ljudima sreću i neka svaki idući dan bude jednako sretan i za njih i za nas!!

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Krešo Vujević

Glas naroda

Kad prekopaju beris ja lipo zasadim smilje

evo sto nas veslaju piliticari
sad nas veslaju i arheolozi
ova se u sesiru ufurala
kao da piramide iskopava
vrh od strele amorove
nekog gadja pa promasija

Iz Tomislavgrada valjda, on je baš rođeni 'Tomislavgrađanin', a ljutimo sa kad nam švabe kažu da smo iz 'Jugoslavije'!

...bolje bi im bilo liju luka usadit

Kradljivci grobova..tako ce i nas za 200 godina iskopavat

Nisu ovo grobovi !!

Iz Neolitika kažete,sto mu gromova! A tek novo doba,Lopinevitik- istrage u tijeku!

Ma samo neka dođe taj Neolitik u Sarajevo, uvalit će mu Željo 5 komada!

nije ostrica amorove strelice
nego nokat njihove kolegice
pa se razocarali i otisli
nisu ni zemlju poravnali
arheolozi traze nove lokacije
narode pomozite ako znate

Pronađen vrlo vrijedan arheološki nalaz iz Neolitika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari