Maloljetni pripadnici HVO i ABiH traže izmjenu zakona o pitanju branitelja

ljubuski.info

U srijedu će točno u podne maloljetni pripadnici Armije BiH i HVO-a podnijeti zahtjev o izmjeni i dopuni zakona o pitanju branitelja.

Zahtjev će zaprimiti ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević o kojem će se očitovati povjerenstvo za pitanje branitelja.

Prvi zahtjev je dopuna članka 2. tj. Zakon o pravima demobiliziranim braniteljima članovima njihovih obitelji. Dopuna se odnosi na 14. točaka, među kojima se i nalaze, obavezna zdravstvena zaštita, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje u opsegu koji je propisan za vojne invalide.

Prioritet u zapošljavanju, prioritet upisa u obrazovne ustanove pod jednakim uvjetima, povoljnije uvjete umirovljenja, itd.

U zahtjevu se navodi i dopuna članka 9. pravilnika o ocjeni vojnog invaliditeta tj., da svaki maloljetni pripadnik bude ocijenjen s 30% vojnog invaliditeta, a da se osobama koji imaju utvrđen postotak doda 20% invaliditeta.

Pod pojmom maloljetnog branitelja u smislu ovog zakona smatra se i pripadnik Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane, MUP-a (u daljnjem tekstu: Oružane snage) koji se uključio kao maloljetna osoba (osoba mlađa od 18 godina) u obranu od agresije na BiH (početak agresije na Općinu Ravno) od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1995. godine.

Odnosno do prestanka izravne vojne opasnosti i koji je demobiliziran rješenjem nadležnog vojnog tijela, te osoba koja je sudjelovala kao maloljetna u pripremi za obranu i u obrani od agresije na BiH u spomenutom razdoblju.

Glas naroda

Svi od sedamdeset i neko su pokradeni za mladost tko to da plati

točno,tko tim ljudima da plati ukradenu mladost,ne završene škole,uništili ste jednu generaciju bespovratno

za Čovića i HDZ od branitelja:
https://www.youtube.com/watch?v=lmzKhfq8ju4&nohtml5=False

za Branitelje koje progonei njihove obitelji od kolege branitelja:
https://www.youtube.com/watch?v=R9AasMl5AL8&nohtml5=False

Pjesme su evergrinovi kad su napisani ali ja izgubi 20 godina života

Čović je dezerter, udbaš i izdajica Hrvatskog roda. Njemu slični su za njega, komunisti hadezeovci dezerteri sa lažnim mirovinama. Čudi me samo od branitelja da nešto očekuju od takvih. Dok su oni branili Hercegovinu, Draganče se sunčao u Makarskoj, kovao planove kako se dočepati vlasti. Za njega i druge dezertere važi ona izreka: "Gori od onih koji su nas napadali, samo su oni koji nas nisu branili".

tko god nije bio sa svojim narodom ne smi se pitat

A daj Bože da maloljetni branitelji nešto dobiu

Maloljetnici koji su odrasli u mrznji sad se ujedinili samo para

Ta populacija zaslužuje poštovanje.Oni nisu morali ići u rat.Oni su istinski dragovoljci koji su najbolje godine svoje mladosti ostavili po ratištima.Nadam se da će uspjet ostvarit svoja prava koja zaslužuju.

Ja sam maloljetni branitelj i mogao bi vam puno negativnog napisat o svom zivotu... odmah na pocetku da kazem da mi je rat unistio zivot. kako? samo malo cu napisati u 17 godini sam ranjen u hrvatskoj i tada sam dozivio komu iz koje sam izasao nakon 6 dana a koja i sad traje...imam strasne posljedice nemira i tjeskobe pijem i dan danas 3 vrste antidepresiva non stop skolu bnisam zavrsio brak mi se raspao ali imao sam srecu sto sam upoznao jednog fratra koji mi je puno pomogao da sad puno ne pisem i na kraju jos da kazem da neprimam nista od skrbi i invalidnina posto sam 1999 otisao vani zivit i nisam gonjao papire tada a kad sam predao bilo je kasno itd itd ali eto hvala bogu radim i zaradjujem mogu =NORMALNO= ZIVIT

vidise daje ove zakone izvlačija Nenad Koroman presjednik maloljetnih branitelja u podruznici Ljubuški trazi sve sto njemu ide u prilog jedini će on ode dobro proć niko drugi

odmah im treba dat isplatu i priznat penziju na sve sto su izgubili pravo ..

Maloljetni borci su oni istinski patrioti , i trebali bih imati neka prava i sam sam sa 17 godina otišao u rat , naše zasluge su pokupili podruma si i jazavci koji su se cjeli rat krili, po inostranstvu logistici i nakvim centrima veze , mi smo išli srcem i kao mladići sa 17 ili manje godina nismo razmišljali puno , a sada kontam zamislite za ovu vukojebinu od države i ovo leglo kriminalaca i lopova dali smo najbolje godine svoga života mnogi i živote svoje , pitam se zašto i sta smo mi dobili , dobili smo jedno veliko ništa ratovali smo za današnje guzonje i njihovu djecu koji su mlatili pare dok smo mi ginuli i sad uživaju a mi sa narusenim zdravljem borimo se za koru hljeba , a opet ovako nam i treba kad smo to dozvolili

Maloljetni pripadnici HVO i ABiH traže izmjenu zakona o pitanju branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari