Poljoprivrednici bez poticaja za 2016. godinu!

ljubuski.info

Iako smo već ušli u travanj poljoprivredni proizvođači u Federaciji na ime poticaja za 2016. godinu nisu dobili niti jedan fening, potvrdio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije. Prema njegovim riječima, poticaji za proizvodu još uvijek u potpunosti nisu isplaćeni niti za 2013., 2014. te 2015. godinu, a dugovi premašuju 30 milijuna marka.
"Ako vam kažem da je situacija katastrofalna, blago sam kazao. Ono što se događa na terenu ne može se više ni riječima opisati, sjetva ide, a nitko nema niti marke. Ukoliko niti ovog tjedna ne dobijemo ništa osim praznih obećanja, idemo u prosvjede, blokade, kategorički je poručio Bićo.

Prosvjedi, blokade,…

On napominje kako je Udruženje poljoprivrednika FBiH jasno i nedvosmisleno dalo podršku resornom federalnom ministru Šemsudinu Dediću nadajući se kako će uspjeti promijeniti negativne trendove, ali je njihovom strpljenju došao kraj.
"Dobili smo obećanja kako će isplate zaostataka iz 2015. početi prošli tjedan, ali od toga nije bilo ništa. Ovo je zaista jadno i tužno, da se na ovakav način vlasti odnose prema poljoprivrednicima, i to već dugi niz godina. Nama nije preostalo ništa drugo do prosvjeda, poljoprivrednici iz Tuzlanske županije već su ih najavili, mi također, pa ćemo vidjeti što dalje", kazao je Bićo.

Podsjetimo, Vlada FBiH je tek na 46. sjednici (predzadnjoj, održanoj 24. ožujka u Mostaru) usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 65.800.000 maraka.

Od ukupno Programom predviđenih sredstava, za poticanje biljne proizvodnje namijenjeno je 10.300.000 maraka, a animalne 50.000.000 maraka.

Dalje 2.000.000 maraka planirana su za regresiranje kamata na kredite za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, dok je 3.400.000 maraka predviđeno za ostale vrste podrški, među kojima je i sufinanciranje izvozno orijentiranih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Dugovanja

Kada su u pitanju navedena potraživanja iz prethodnih godina (mlijeko, kukuruz, ovčari,voće, povrće,…), Bićo nije optimističan kada je u pitanju isplata tih dugovanja, jer su trenutna sredstva iz federalnog proračuna nedovoljna.
"Sve to ide presporo, politika je ponovno umiješala svoje prste. Biti ću vrlo iskren - nisam niti malo optimističan kada je u pitanju isplata tih dugovanja", rekao je Bićo.

Vrlo je važno naglasiti kako se dugovanja od preko 30 milijuna maraka odnose samo na proizvodnju, a kada tomu dodamo kapitalne investicije dug se dodatno povećava. Poljoprivrednici su ogorčeni i dugim najavama oko uvođenja plavog dizela, jer o tome se samo priča, a nitko ne radi ništa kako bi sve zaživjelo u praksi.
"Politika ponovno samo kupuje vrijeme, dok poljoprivreda samo propada i tone sve dublje u dublje", navodi Bićo. Nažalost, rekli bismo druga vlast, isti model ponašanja, u kojem su poljoprivrednici "zadnja rupa na sviralu". Međutim, svim bh. političarima su puna usta razvoja bh. ekonomije, domaće proizvodnje, izvoza, ostanka građana u BiH. Još kad bi počeli na tomu i raditi, gdje bi nam kraj bio.

Dnevni list

Glas naroda

iz proracuna za poljoprivrednike
arheolozi ceprkaju ljibusko polje

Poljoprivrednici bez poticaja za 2016. godinu!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari