Pisanice su za mene nepresušno vrelo inspiracije

ljubuski.info

Za najveći kršćanski blagdan Uskrs vežu se brojni simboli, a najveću ulogu među njima imaju pisanice - nepresušno vrelo inspiracije kada je u pitanju uređenje doma. O različitim tehnikama bojanja i ukrašavanja pisanica razgovarali smo s Ljubušankom Milkom Skoko, koja nas je upoznala i s običajima koji su se nekoć provodili prilikom proslave Uskrsa.

Blagdan u duhu zajedništva

"Već 40 godina živim u Hercegovini i mogu reći kako se ovdašnji običaji za Uskrs uvelike razlikuju s onima u Hrvatskoj. Naime, dolazim iz Dusine pokraj Vrgorca gdje se ovaj blagdan, barem u vrijeme moje mladosti, proslavljao u duhu zajedništva. Na trpezi je bila obavezna juha, krumpiri, punjene paprike, pa i janjetina tko ju je mogao priuštiti. Pisanice su se ukrašavale samo prirodnim bojama, a najpoznatije prirodno bojilo davala je ljuska crvenog luka, dok se za dobivanje ljubičaste boje koristilo crno vino. Pisanice bi se nosile na svetu misu, a po završetku bi ih okupljeni gađali novčićima", kazala je Skoko. Dodala je i to kako su se, prema običajima na Cvjetnicu, prve umivale žene, a potom ostali ukućani. Pjevala se Muka Gospodinova, a na sam blagdan Uskrs odlazilo se kod svojih susjeda i najbližih te darivalo ukrašenim pisanicama.

Danas, priča nam Skoko, situacija je sasvim drugačija. Djeca i mladi nisu upoznati s brojnim običajima kao ni s tehnikama koje se koriste pri ukrašavanju pisanica.
"Žao mi je kada vidim pojedince koji koriste isključivo umjetne boje, pored toliko ideja i mogućnosti za ukrašavanje pisanica prirodnim bojama. I sama se trudim da uskrsno drvce ukrasim vlastitim rukotvorinama, bilo da je riječ o heklanim pisanicama, kao i ostalim uskrsnim motivima", istaknula je naša sugovornica.

Svoje radove, kako nam kaže, nije imala priliku izlagati, no često ih zna pokloniti svojim prijateljima, ali i udijeliti im pokoji savjet i recept za izradu kolača te božićnih i uskrsnih rukotvorina.

S koljena na koljeno

"Ispunjavaju me pozitivni komentari od strane mojih prijatelja i susjeda. Rado im pokazujem sve svoje radove kao što su božićni ukrasi, kuglice, anđeli, pisanice… Čak sam dala prijedlog Udruzi umirovljenika Ljubuški da se organizira događanje koje bi imalo za cilj okupiti starije kreativce, koji bi, tom prigodom, izložili svoje rukotvorine. Bila bi to prilika za jedno ugodno i korisno druženje", kazala je Skoko koja je heklati i plesti naučila od svoje bake.
"Sve ono što sam naučila od svojih predaka nastojim prenijeti i na svoje potomke. Bez obzira na to je li riječ o običajima koji se vežu uz Hercegovinu ili Dalmaciju, bitno je da se isti njeguju te da se ne zamijene nekim drugim vrijednostima", zaključila je Skoko.

Antonela Marinović | Dnevni list

Komentari

Super,samo me zanima otkad se Uskrsnja jaja u Hercegovini zovu pisanice?i otkad je običaj da se u Hercegovini ukrašava ili kiti Uskršnje drvce?

Pa kad ne znate kako se Uskrs slavi, pa vas moramo uciti, pa vjera vam je dosla iz Vrgorca. Ta nismo mi deke izlivali nedjeljom i u polju radili. Vrgorac- Dusina ili ti prijestolnica katolicanstva

stvarno gde nađe ovu za primjer kod njih se još neslavi uskrs ,to je misto samih komunjara i danas i sada su petokrake na spomenicima .to nikad naši nisu pobjedili .

Pisanice su za mene nepresušno vrelo inspiracije

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto