Planirani deficit županijskog proračuna smanjen na 2 milijuna KM

ljubuski.info

Vlada ZHŽ-a utvrdila je na svojoj posljednjoj sjednici prijedlog proračuna ZHŽ-a za 2016. godinu u iznosu od 77,717.874 KM. Zahvaljujući dobroj organizaciji i racionalizaciji troškova u svim ministarstvima i ostalim institucijama koje se financiraju iz županijskog proračuna, planirani deficit u ovoj godini je svega 2 milijuna KM.

Usporedbe radi, godinu ranije deficit ZH županije iznosio je 6 mil. KM, a 2014. čak 7,304.000 KM.

Veći prihodi

Kako stoji u dokumentu proračuna za ovu godinu, planirani prihodi iznose 75,717.874 KM. U odnosu na planirane ukupne prihode iz proračuna za 2015. godinu godinu, veći su za 5,729.192 KM ili za 8 posto, što je rezultat očekivanog povećanja na nekim prihodovnim stavkama u strukturi proračuna, prvenstveno povećanja prihoda od neizravnih poreza s jedinstvenog računa koji pripadaju županiji.

Kako stoji u prijedlogu proračuna ZHŽ-a, naviše sredstava planirano je od poreza (63,521.874 KM). Neporezni prihodi planirani su u iznosu od 8,876.000 KM, a tekuće potpore u visini od 3,320.000 KM. U dokumentu prijedloga proračuna nadalje stoji da su prihodi od poreza u navedenom iznosu najznačajniji prihodi u ukupnim prihodima, čiju glavninu čine prihodi od neizravnih poreza s jedinstvenog računa koji pripadaju županiji, tzv. prihodi od PDV-a. Planirani iznos je 45,000.000 KM.

Druga značajna stavka na prihodovnoj strani su prihodi od poreza na dobit koji su planirani u iznosu od 13,415.274 KM. Prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 4,050.000 KM. Ovdje je važno naglasiti kako je ova vrsta prihoda planirana na bazi ostvarenja iz prethodne godine, jer se, prema važećem Zakonu o porezu na dohodak, oporezuju gotovo sva primanja i dohoci, navodi se u obrazloženju prijedloga proračuna, koji bi se idući tjedan trebao naći pred zastupnicima u Skupštini Zapadnohercegovačke županije.

Planirani rashodi i izdaci u proračunu ZHŽ-a za 2016. godinu iznose 77,717.874 KM. Veći su za 2% ili za 1,729.192 KM od rashoda i izdataka planiranih u proračunu za 2015. godinu. Planirana sredstva za bruto plaće zaposlenih nešto su uvećana zbog prijema djelatnika u osnovnim školama (asistenti za pomoć djeci koja ne mogu samostalno pratiti nastavu), dok naknade troškova zaposlenih ostaju na približnoj razini kao i prošle godine. Planirana sredstva za izdatke za materijal i usluge u proračunu za ovu godinu povećavaju se za iznos od 234.050 KM zbog predfinanciranja prekograničnih projekata u kojima sudjeluje Zapadnohercegovačka županija. Planirana sredstva za tekuće prijenose iznose 11,527.000 KM, a u odnosu na prošlu godinu veća su za 2% ili za 324.290 KM.

Braniteljima 800.000 KM

Potrebno je naglasiti kako je u proračunu za ovu godinu stavka koja se odnosi na tekuće prijenose za šport uvećana za 150.000 KM te iznosi pola milijuna KM. Više novca planirano je i za objekte vodnog gospodarstva. Za razliku od prošlogodišnjeg, u proračunu za ovu godinu planirana su i sredstva za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Za Sveučilište u Mostaru, Studentski dom te Zavod za školstvo planirano je 600.000 KM. Za branitelje je u proračunu planirano 800.000 KM, od čega će dio ići na stambeno zbrinjavanje.

Budući da je u proračunu za ovu godinu deficit smanjen za više od pet milijuna u odnosu na dvije godine ranije (kada je bio stari saziv Vlade ZH županije), za očekivati je kako bi proračun za iduću godinu mogao biti donesen bez planiranih zaduženja. Ovakav scenarij uvelike će ovisiti o promjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda na razini Federacije Bosne i Hercegovine, zbog kojeg ova županija svake godine dobije više od 4 milijuna konvertibilnih maraka manje nego što joj pripada.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Ali planiran.Da nisu izbori neku u planu ove godine?

Ma sredit će to kradese pubertetlija kao sve što ste dosad sređivali, najviše sebi u svoj džep. Zna se kradese.

Toni je sada predvodnik i ima podršku od Čovića.Ima moć jer ima financije

koja kronologija brkic luburic kraljevic di bi jos oni mogli bit kantonalni ministri financija ni u ugandi

[ * neprimjereno * ] ti majku ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

[ * neprimjereno * ] dinamo to je ime srpsko to i [ * neprimjereno * ] Tonija Kraljevića

Sta pisete gluposti ako ima itko u ljubuskom i male covjek to je toni...

Narcisoidan lik!

Uništili ste nam mladost uništili ste nam jedinu domovinu i još uništavate.ODGOVARAĆE TE PRED BOGOM ZATO.

može li ovaj ministar reć i svojoj obitelji da će u narednih 12 mjeseci bit u minusu 2000 maraka ili bi se borio da bude na pozitivnoj 0.što to ne radi i u županiji.svi smo mi u ovoj grebenoj dolini suza ekonomisti.kad primim plaću, platim obaveze,posjetim koji trgovački lanac i ako mi što ostane crkavice dobro,ako ne negdje treba štedit na nečemu.naši vrli ekonomisti ne režu nigdje već planiraju deficit.ako je ove godine 2 miliona koliki će bit dogodine.manji sigurno neće.a sa izdenim se ne ide u mlinicu.

ovaj zadnji pasos mi je naj originalniji.neko nam uzima naše novce i zato nama ne ide.u redu.šta to vrli političari rade da to isprave,a za to su debelo plaćeni.ništa.šta bi trebalo ponovo nahuškat narod podilit mu puške,a oni samo da debljaju svoje račune.nek vam neko dirne u ćaćevinu zbog marke bi oči vadili a kad ste na državnim jaslama do svakog al nije do vas.lezi lebe da te jedem.

Planirani deficit županijskog proračuna smanjen na 2 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari